Livet efter Eurovisionen

Så var det över för i år igen. Vad ska man nu göra?

Trots mitt sjuka tillstånd laddade jag inför finalen med att printa ut HBL:s poängtavla, och med Finrexins och Coca-colans kraft twittrade jag mig igenom finalen. Roligt var, att även Pandan gav poäng åt bidragen med mig och till min stora glädje märkte jag att vi hade ganska samma poäng. Heh, hjärntvättningen börjar visa resultat...

Untitled

Det var även så synd om oss, att vår herkkulakko tog en paus och vi satsade på chips (Kartanon, förstås) och den succéartade blandningen av chokorussin och dajm"priplor".

Untitled

Kände mig mycket nöjd med slutresultatet, Rise Like A Phoenix kanske inte var min favoritlåt, men Conchita levererade den så övertygande att även jag var såld. Och jag tyckte att Europa just idag behövde en vinnare som Conchita Wurst. Och hej, Österreich, mitt forna hemland! Självklart unnar jag dem en vinst!

Det som gjorde mig extra glad var att Nederländerna kom på andra plats. Tror nog de var mina favoriter för kvällen. Så även Ungern (som dock inte längre i finalen hörde till mina stora favoriter), eftersom båda bidragen fått tåla kommentarer som "det här passar int i Eurovisionerna". Glöm redan detdär Eurovisionsfacket, mångsidighet rules!

#ESCbuteljen2014 då, hur gick det där? Nå sidu, jag gick ju och vann hela grejen! Eller ja, det blev delad första plats, men tre vinflaskor rikare är jag snart! Tjohoo!

Min tippning såg ut så här:

 1. Österrike
 2. Nederländerna
 3. Danmark
 4. Armenien
 5. Norge

Slutresultatet:

 1. Österrike
 2. Nederländerna
 3. Sverige
 4. Armenien
 5. Ungern

3 rätt av 5 alltså. Förstod mig inte själv på Danmarks låt men hade fiilisen att folk gillade den, när igen Sveriges låt kändes lite för renpolerad i finalen.

Och Softengine då! 11e plats (precis innan sista rösterna i top 10), så mycket bättre än många trodde! Måste medge att jag också blev lite påverkad av allt snack och kanske inte trodde så mycket på deras chanser, fast jag tyckte låten är så bra & killarna så duktiga! Man borde bara lita på sin egen fiilis. Så nu tycker jag att skitpratet om UMK också kan sluta och man kan börja inse att det går att hitta bra bidrag via den.

12.05.2014 kl. 20:43

Finaldags!

Om några timmar börjar det, årets höjdpunkt för mig, final i Eurovisionerna!

Tror starkt att Österrike kammar hem vinsten, men man ska nog se upp för Nederländerna också. Båda är även mina favoriter. Frankrike hörde till mina förhandsfavoriter på basen av videon, men de lär inte leverera live, synd. Och så himla kul med Finland i final! Tror inte på någon topplacering, men man vet ju aldrig...

Annars är det nog riktigt synd om vår familj just nu. Här har jag under två dagar tagit hand om sjuk dotter medan jag själv varit sjuk och väntat som solens uppgång på att Pandan ska vara ledig. Efter att han varit till apoteket och posten (jag fick min Livbox, jihuu!), meddelade han att han känner sig konstig i halsen och nu värker även hans kropp. Satan! Jag lär väl inte kunna önska mig en sovmorgon denna morsdag heller... Jag vet, han kan ju inte något åt saken, och det var väl ganska väntat, men argh, så det kan pärta!

Det som är jobbigast är ju att Bouncy är den friskaste av oss och börjar ha ganska hög energinivå och är helt tydligt frustrerad över att inte ha varit ute eller träffat folk på en vecka(!). Så hör hit, om det finns frivilliga som vill ta ut henne en stund. Hennes mor och far klarar inte av det just nu...

10.05.2014 kl. 20:13

Semifinal 2 - resultat

Gårdagens resultat var betydligt svårare att tippa, men jag fick igen 9/10 rätt! Fan, jag borde ju börja satsa pengar på dethär!

Min tippning såg ut så här:

Malta, Israel, Norge, Polen, Österrike, Finland, Grekland, Slovenien, Rumänien och Schweiz.

Det var ju då Vitrysslands Cheesecake som jag inte såg komma, fast jag väl borde ha gjort det. Ville bara inte. 

Inför morgondagen har vi dock lite vadslagning på gång med fem andra twittrare (av vilka jag träffat två live): Den som får flest rätt i sin Top 5-tippning (i ordningsföljd) vinner fem vinflaskor. Hashtag #ESCbuteljen2014 heter den visst. Nu vet jag dock inte vad jag gett mig in på... Brukar inte var så värst bra på att tippa de fem bästa, man vet ju liksom ALDRIG vad Europa gillar just det året. 

Fast en grej är säker: Österrikes Conchita Wurst (hörde ni att Eva nämnde om uttrycket "Das ist mir Wurst" i direktsändning? Så min teori var kanske rätt?!) kommer att tävla om vinsten, kanske t.o.m. kammar hem vinsten? Så högt var jublet varje gång hon visades i rutan, hon sjunger ju SÅ bra, låten kändes bättre nu än som studioversion och så verkat hon ju så sympatisk dessutom (i motsats till Dana International t.ex.). Plus för att hon bara står på plats på scen och ändå är imponerande!

Lite synd är det ju att vara sjuk under finalen (halsen & kroppen värker så mycket just nu att jag antar att det inte blir bättre tills imorgon), men Pandan är som tur hemma, så lite sällskap har jag ändå.

09.05.2014 kl. 21:27

Semifinal 1 - resultat

Hängde mest på Twitter under sändningen igår, fast jag hann nog bara skriva, inte läsa andras kommentarer. Då hade jag nog missat hela showen. Nu missade jag bara halva, heh. Konstaterade att jag inte hade alls lusta att logga in på Facebook, eftersom feeden brukar fyllas av folk som skäller ut ESC och skapar dålig feelis. Twitter är mycket mer kul, tycker jag. Märkte dock att det varit ganska lugnt på FB, tror det exploderar på lördagen sedan. Kom ihåg folks, man MÅSTE inte se på det om det är så motbjudande!

Brukar vanligen köra med mina favoriter och heja på dem jag gillar, men under press av Tage Rönnqvist, gav jag mig in på en tippning om vilka som skulle gå vidare. Så här såg min lista ut (gjorde en lista tidigare innan sändningen, men bytte senare ut Lettland mot Ukraina):

Armenien, Azerbadjan, Estland, Ungern, Island, Montenegro, Nederländerna, Ryssland, Sverige, Ukraina.

San Marino kom lite bakom takaa och verkade överraska alla, så slutresultatet blev 9 rätt av 10 (bättre än självsäkra Tage, I might add...), inte illa.

 

07.05.2014 kl. 14:14

ESC - Finalisterna

Så fanns ännu de färdiga finalisterna kvar, dvs värdlandet och "The big five":

Frankrike:

Jag blir så glad av den här! Man sjunger med, man vill dansa, den är väl producerad, ja, vad mer kan man kräva? Det kan faktiskt hända att denna hör till mina största favoriter i tävlingen. Enda som oroar mig är att jag hört att de fjantat till det lite väl mycket live, att det blir liksom too much. Hoppas de tonar ner det lite till finalen.

Jaha, där var favoriterna då. Höh.

 

Bubbling under:

Danmark:

Jag känner mig igen som förra året när alla bara gillade Danmarks låt och jag förstår inte alls varför. Jo, okej, denna hör nog till de bättre låtarna, men känner att jag tröttnar så fort på den. Det här har vi liksom hört så många gånger förut. Nja, men "helt kiva" e den ju.

Italien:

Jag sku så vilja gilla denna, den har många komponenter som tilltalar mig, men jag vet inte vad det är som mättää? Videon störde mig helt sjukt mycket, blev helt överstressad av den, så allt beror väl igen lite på hur det blir live.

Där hade vi alla bidragen jag tyckte var värda att lyftas fram. Men man bör alltid minnas att ALLT kan ändra när man ser låtarna live. Så summa summarum är väl mina största favoriter följande:

 • Frankrike
 • Nederländerna
 • Finland
 • Norge
 • Malta
 • Österrike
 • Armenien

Nu vill jag gärna höra DINA favoriter. Vad gillar du dem jag lyfte fram?

 

04.05.2014 kl. 21:06

ESC - Semifinal 2

Här kommer torsdagens favoriter:

 

Malta:

Detta verkar vara låten som alla gillar i år, ens lite. Och ja, den hör även till mina storfavoriter. Diggar speciellt gubben på kontrabasen som liksom "räppär" i bakgrunden. Lite kan jag störa mig att det är en så tydlig Mumford & Sons-kopia, förutom då kvinnostämman. Men äh, kopior finns det ju gott om i denna tävlingen. Mer kan jag då störa mig på Estlands bidrag i år, som försöker vara en så tydlig Euphoria-/Loreen-kopia, men det blir så feil. Den platsar INTE på min favoritlista. Men Malta gör det och det gjorde de även förra året. Tror de kan klara sig riktigt bra i år.

Norge:

Tyckte kanske den var lite boring första gången jag hörde den, men den växer för varje gång och har stigit upp bland mina högsta favoriter. Carl Espen ser ut som om han skulle vara medlem i Turbojugend Bergen och kompis med Pandan och så sjunger han med så stor känsla. Ja, ni vet min svaghet för män med hög sångröst. Han lär dessutom vara dörrvakt på Garage i Bergen (tack Malin för infon!), tsih.

Finland:

Ja, jag har ju hehkutta Softengine här tidigare, men låten och killarna är bara så himla bra! Det är så sällan jag känner mig riktigt stolt över Finlands bidrag (senast var nog med Paradise Oskar 2011, före det... hmm, väldigt länge sedan.), men nu är jag det! Dock tror jag inte riktigt på deras chanser, förstår sig Öst-Europa på detta? Och trots att sångaren Topi sjunger som en gud och ser bra ut, tror jag inte det räcker i denna tävling. Killarna lär ha lite problem med att ta kontakt med kamerorna och Topi sjunger med ögonen fast. Jag menar JAG uppskattar ju artister som är så totalt inne i sitt sjungande och spelande, men gör ett showsuktande Europa det? Hur som helst är låten sjukt bra och till final MÅSTE de ta sig i alla fall. Hörde ni förresten hur Christer Björkman uttalade Softengine i sista avsnittet av SVT:s Inför-program? "Soft engiine" - trodde han det var ett finskt ord? Haha.

Österrike:

Aj saakuti, varifrån kom denna låt? Först himlade jag med ögonen att vad är detta för freakshow igen, men goddammit, låten bara växer i mina öron och Conchita sjunger ju bara så sjukt bra. Ola Salo meets Peter Jöback liksom. Och när jag började tänka efter lite, så kom jag nog till den slutsatsen att Eurovisionerna behöver sådana som Conchita, speciellt i dessa tider. Skrattade först åt artistnamnet Conchita WURST, alltså korv, men så slog det mig att det finns ett uttryck i österrikiskan som "das ist mir wurst", som betyder ungefär "det är mig detsamma". På högtyska säger man ju "das ist mir egal", egal = lika, hmmm? We are all the same, liksom. Nåja, jag kan vara helt på villovägar. Pampig Bond-liknande låt hursomhelst och förväntar mig en minst lika pampig show.

Bubbling under:

Grekland:

Tycker trumpeterna som hörs i bakgrunden känns ganska 90-tal, men annars har jag börjat smådigga denna. Aldrig fel med lite party i ESC. Och Grekland brukar ju vara ganska bra på att leverera live.

Polen:

Tissar, tissar, tissar. Det var det enda man tänkte på när man sett videon. Men när man lyssnar på låten är den inte så tokig after all. Gillar detdär klappbeatet i bakgrunden, och kjoldansen i mitten av låten. Dessutom har den dendär kombinationen av egen kultur blandat med modern beat, som jag lite perverst kan digga. Lite stör jag mig på Cleos sätt att sjunga, och kanske jag just därför tröttnar så fort på låten. Vi får se hur det blir live.

 

 

04.05.2014 kl. 13:47

ESC - Semifinal 1

Nåja, nu är det dags att börja summera favoriterna för i år (vet att iaf Hakuna brukat uppskatta dessa inlägg...). Grävde t.o.m. min urgamla PC-laptop och har de senaste timmarna uppdaterat maskinen (hade faktiskt mitt flicknamn på de flesta ställena, it's been a while), för att kunna soffblogga medan jag ser på Yle2:ans Eurovisionsmaraton. Måste förresten påpeka att jag blir lite småstörd på panelen i programmet och lyfter samtidigt på hatten åt Eva & Pöll, som hållit sina motsvarande Inför-program både på tv & radio på en saklig, men samtidigt lustig nivå, utan att för den delen börja fjanta eller apa sig.

Nåja, men till saken. Det är ett balladtungt år i år, vilket kan kännas ganska tungt, men visst har även jag plockat fram några ballader som favoriter, fast det inte brukar vara min stora favoritgenre. Det måste vara en riktigt rörande ballad för att få mig såld. Semifinal del ett kommer på tisdagen och om någon känner för att komma till oss och se på någon av semifinalerna tillsammans med mig, är den hjärtligt välkommen!

 

Armenien:

En ganska tung låt, som växer och växer och exploderar i en slags dubstepklimax. Diggar dramatiken i låten, men blir kanske lite störd på Aram MP3:s överdramatiska performans.

Sverige:

Fast jag hörde till Team ACE under Melodifestivalen, så måste jag ju medge att Sannas låt är helt sjukt bra. Det finns ju så många tråkiga ballader, så då sticker denna ut på ett positivt sätt. Och det är ju så skönt att hon kan sjunga så bra.

Nederländerna:

ÄLSKAR DENNA! Hoppas de kan leverera en likadan stämning som Anouk gjorde förra året, annars kan låten kännas lite platt på en stor arena. Stämningen är så skön, de sjunger så bra ihop och alla som påstår att detta inte passar in i Eurovisionerna kan slänga sig i väggen. Jag är inte ens värst förtjust i country, men fullkomligt älskar denna. Fast det sade jag redan.

Ungern:

Gillade egentligen denna först mer än Armenien (tycker de nämligen lite tävlar mot varann), men så kom Armenien förbi på min lista. Nu har jag dock hört rykten från repetitionerna om att Ungern är bättre live, så få se. Många stör sig på den tunga texten om barnmisshandel, som inte enligt dem hör hemma på Eurovisionsscenen, och visst kan texten understrykas lite väl tydligt med hjälp av videon, men tror inte det stör på scenen. Tycker det är bra att man tar upp svåra ämnen även i ESC. Mer störd blir jag på András' överdramatiska sätt att sjunga låten, blir lite väl teatraliskt och liiiidande. Men gillar att Ungern - än en gång - skickar en modern låt som platsar på radio. För det är ju det som liksom är pointen med den här tävlingen.

Island:

Tja, kanske inte den bästa låten, men den gör mig glad och jag är glad att de är med i tävlingen. Färggrannt och glatt. Dagispunk kallades visst denna genre, aldrig fel med det!

Bubbling under:

Lettland:

Aj jestas, så jag skrattade åt denna när jag första gången såg deras liveframträdande. Vad är detta för pilviveikkon? tänkte jag. Men ja, så gick det som det så ofta går och jag märkte att jag gick omkring och gnolade på låten. Den fastnar. Och det är aldrig fel i detta evenemang. Videon de gjorde var också ganska högklassig, så man fick en lite annan bild av låten.

Ukraina:

Lite tråkig peruspoplåt, men jag tror de kan leverera på scen, som Ukraina så ofta brukar göra. Man vet liksom aldrig vad de hittar på. Men än en gång gillar jag den även för den orsaken att det är en låt som platsar på radion.

03.05.2014 kl. 22:25

Feber

Det är igen den tiden på året som jag drabbas av en viss sorts feber... nämligen Eurovisionsfeber! Speciellt när jag idag skuttade hem efter en lyckad körövning och lyssnade på årets ESC-bidrag, insåg jag att det är nu det börjar på allvar igen!

Mello och UMK i all ära, men det är nog själva Eurovision Song Contest mitt hjärta bultar och har alltid bultat för extra hårt (att inte Eva & Pöll fattar att bjuda in mig på radio för att tala om det, skulle ha så mycket att ge i det ämnet! Höhöö...).

Helt på det klara är jag visserligen inte ännu över alla årets bidrag, men hjärntvättningen pågår just nu för fulla muggar. Aj aj, så mycket kakka det finns bland bidragen, men även många guldkorn! Ska återkomma med mina favoriter igen i mina traditionella inlägg inför semifinal1, semifinal 2 och själva finalen.

Finalen går ju av stapeln lördagen den 10. maj och det slog mig att jag inte ännu vet var jag har kisastudio, yikes! Måste börja planera...

23.04.2014 kl. 22:18

2 poäng!

Jag har nog inte riktigt kommit ännu över det faktum att min favorit i Melodifestivalen förlorade med TVÅ POÄNG. Visst, Sanna Nielsen är sjukt duktig och rutinerad och en värdig vinnare, men Ace Wilder hade varit så mycket mer spännande. Och hade haft bättre chanser, anser jag. Men ja, det är ju inte Finland det gäller, som tur.

Det var ju så himla kul att medverka som gäst i De Eurovisas Mellofest igen! Har inte vågat se programmet ännu*, men nervös kände jag mig nog inte under sändningen. Tror att sällskapet lugnade ner mig plus att jag fick en så fantastiskt snygg smink, att jag kände mig självsäker och fin. Sminkösen Zoe var så charmig och jag var oerhört imponerad av att hon talade norska! Jag tog så många selfies av mig själv igår kväll, för på riktigt: jag har blivit sminkad en gång förut och det var till mitt bröllop. Så det händer liksom inte varje dag. Kändes lite som waste of good makeup att efter finalen och den korta radiosändningen efteråt bara åka hem med taxi och tvätta av sig lösögonfransarna. Men ja, man är ju inte tjugo mer.

Extra roligt var även att en kär vän ville hänga med till studion för att se på finalen, speciellt som det är ett ämne som vi redan länge haft gemensamt, we go way back liksom. Trodde att det skulle vara lite fler folk på plats, men alla hade väl så mycket program just igår, så vi var bara en liten skara, vilket kanske var lika så skönt.

Denhär bilden knäppte producenten Monica på oss. Alltid lika avslappnat att tala Eurovisioner med Pöll och Eva. Tage var en kul ny bekantskap IRL.

En sned Catta.

Efter resultatet snakkade vi ännu en stund på Radio X3M.

"Måst jag, måst jag tvätta bort dethär?"

VARFÖR KOMMER NORMALFORMSBILDER ÅT FEL HÅLL NÄR JAG LADDAR DEM FRÅN DATORN? JAG FATTAR INT! Och jag blir så stöööörd!

 

*Det lär inte av upphovsrättsliga skäl gå att se programmet i efterhand. Äsch. Eller kanske lika så bra..?

09.03.2014 kl. 23:02

Mellofinal

Sitter i bussen påväg mot Radiohuset och känner mig lite nervös inför direktsänd webb-tv. Eller ska faktiskt på drinks med en god vän före, så jag hinner lite varva ner innan det gäller. Osminkad är jag dessutom, eftersom jag ska bli sminkad, wuhuu!

Om jag har förstått rätt är folk delade i två olika läger: Sanna Nielsen eller Ace Wilder. Jag är SÅ Team ACE! 

Mer av mina åsikter kan ni höra på Yle Arenan kl. 20:30.

08.03.2014 kl. 16:38

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin