Ett avskedsbrev till Ratata

I mars 2009 hade jag tråkigt en morgon på mitt dåvarande jobb. Inspirerad av Frida och Måndagsangst beslöt jag mig för att äntligen starta en blogg.

Då var jag sedan ett halvt år tillbaka nyförälskad, bodde i Berghäll, jobbade på flygfältet och kände mig väldigt urban. Mitt liv dittills hade kännats mycket rotlöst med måna olyckliga förälskelser, men kände att det höll på att vända. Nu, fem och ett halvt år senare bor jag i Esbo med samma man jag var nyförälskad i och dessutom har vi en underbar dotter. En fin igelkott hann vi dessutom ha som husdjur i fyra års tid. Och jag faktiskt trivs med var jag är just nu.* Jag kan t.o.m. överraska mig själv med att drömma om en radhuslägenhet ibland, hoppsan. Och i hela denna utveckling har bloggen hängt med.

Började min "bloggkarriär" på Papper, men när Ratata ett år senare grundades, kändes det naturligt att flytta över dit (även mina gamla blogginlägg flyttade med). Och hur roligt har inte det varit? Har lärt känna underbara, fina människor, som jag knappast annars hade råkat på. Har även lärt känna gamla bekanta på ett nytt sätt, eftersom bloggandet connectar folk på ett mycket speciellt sätt. Oberoende av i vilken livssituation jag varit i, känner jag att jag fått ett enormt stöd av mina fina läsare, speciellt under det utmanande babyåret, då jag ibland kände att jag har noll koll.

Har länge känt, att jag vill vara Ratata trogen och understöda det, eftersom jag beundrar det arbete grundarna lagt på portalen, speciellt Karin. Jag älskade Ratata-festerna i början, ALLA var där och sammanhörigheten var underbar. Men de senaste födelsedagsfesterna jag troget besökt, jag jag besviket efteråt konstaterat att någonting har skett. Vet inte om det är ett generationsskifte eller vad, men plötsligt känner man inte längre majoriteten på festen och det känns bara konstigt. Mycket teknisk utveckling har skett på Ratata med åren, men tyvärr inte tillräckligt snabbt, för att det ska passa min livssituation just nu, då jag kanske hinner blogga bara när jag sitter i bussen, eller på kvällen när jag har en sällsynt lugn stund på soffan.

Så från och med idag kan du hitta mig på en ny adress: Catten - DJ Esbobo - hoppas du hänger med och tipsa gärna vidare!

Ett stort bekymmer har jag dock: Jag får inte mina gamla inlägg överflyttade till nya bloggen. Och den här bloggen är så viktig för mig, att jag hoppas att den kan stanna kvar här, trots att den är inaktiv? Prettyplease?

Vi tar ännu en liten nostalgitripp genom åren:

Bloggpriset 2011 (här umgicks jag första gången med Helena, nu har vi barn som är nästan lika gamla)

Ratatas 1-års fest på Loose 2010 (Tack vare en av tjejerna på bilden, sjunger jag i en jättekul kör och fick möjligheten till att sjunga i bakgrundskör på Apollo för några veckor sedan)

Ratatas lanseringsfest på People's kontor 2009 (Före festen tog vi hermodrinksut med Lina och på festen lärde jag känna bl.a. Naja)

 

*Nåja, drömjobbet kunde jag ännu hitta, då skulle livet kännas ännu lite bättre.

13.10.2014 kl. 11:57

Konfirmationsgåva

Idag fick jag en inbjudan till min guddotters konfirmation. Alltså hur kan hon redan bli konfirmerad? Minns ju det som igår när hon blev född. Jobbade på Sydkustens landskapsförbund den sommaren och minns hur jag ringde från kontoret till BB.

Hur som helst tänkte jag kolla med er vad man ger i konfirmationsgåva nuförtiden? Antar nämligen att det ändrat ganska radikalt sedan 1991, då min finaste gåva var ett enormt guldkors (Madonnas Like A Prayer va ganska kova just då) och ett presentkort till Fiorella.

(Och om du läser detta, Tova, kan du ju ignorera möjliga kommentarer till inlägget med gåvotips...) 

22.08.2014 kl. 11:05

Tankar kring bloggandet

Förra veckan ordnade Peppe en bokreleasefest för romanen Vackra människor, var annanstans än i Bar Ysi. Och det var ju så roligt! Jag kände mig så glad hela kvällen och stämningen var så fin. Precis som på bloggfesterna "förritiden"; folk träffas första gången IRL, men förutom bloggalias är man nu även "bekant från" Instagram och Twitter. 

Förutom nya bekantskaper fanns där även gamla bekanta, som jag hade intressanta diskussioner med och det är roligt att märka hur ens egna bekanta känner varann från nå helt andra kretser, typ dagis eller jobb. Det var hett som i en bastu i Ysi, så festen flyttade sig snabbt ut på gatan i den lite svalare, men ändå så varma sommarkvällen. Jag försökte lämna festen säkert i 2 h, med tanke på följande morgons dagisdag, men hela tiden förflyttade jag mig från en intressant diskussion till en annan. Underbar kväll, tack Peppe för den! Och jag tycker ni ska läsa boken också, riktigt underhållande, fast den inte riktigt gick så som jag hade hoppats...

Samtidigt började jag fundera lite över denhär bloggen. Det är ju ett faktum att bloggandet har ändrat karaktär och att kommenterandet flyttat mer till Instagram, där man ju på ett sätt "minibloggar". Men visst känns det lite omotiverande ibland när det är så tyst här och har märkt mig många andra bloggar fundera över samma fenomen. Vem är ni egentligen som läser bloggen?

Samtidigt flyr många bekanta Ratata-bloggare till andra portaler och fan, jag har börjat fundera på samma. Jag älskar ju Ratata och vill vara trogen till den, men nu iom lösenordshösslandet har det blivit ännu mer utmanande. Har bytt lösenord säkert fem ggr, eftersom jag alltid glömt den och måstat be om ett nytt lösenord, som man får vänta på och om den kommer, kommer den i skräpposten. Dessutom hålls man inte längre automatiskt inloggad på mobilen, vilket krånglar till det hela och kräver extra tid. Tid som en småbarnsförälder inte har. Suck.

Hmm, vi ska se vad jag hittar på. Ifall det blir bloggflytt, vad rekommenderar ni? Blogspot eller Wordpress? Nåt annat? Vill gärna kunna flytta mina gamla inlägg dit. Hur funkar WP med mobilen? Minns att jag använde en app till vår reseblogg på Blogspot, men den funkade ju ganska kakka. Kanske den blivit bättre?

20.08.2014 kl. 19:53

Ett sista inlägg om Martti

Måste ännu publicera några babyfoton på honom, eftersom hans uppfödare skickade mig länken till dem. Minns när vi första gången höll honom på handen när han var 2 veckor gammal, aaaw!

Martti till höger

Martti längst till höger, haha!

19.08.2014 kl. 14:13

Resebloggar

Våra gulliga grannar reser just nu i USA, närmare sagt kör längs Route 66. Väldigt fascinerande rutt och följer med iver deras underhållande blogg Routetrippin.

Samtidigt mindes jag vår egen reseblogg Oravahuone, som jag skrev under vår bröllopsresa till Nya Zeeland. Är så himla nöjd över att vi valde att skriva blogg, många små detaljer man kanske hade glömt annars. Ska nog ta och läsa igenom den någon dag, så många fina minnen!

08.07.2014 kl. 23:18

Throwbackexamen

På lördagen uppenbarade sig ett och annat gammalt studentfoto på Instagram. Hittade inte riktigt några här hemma, så jag undrade om mamma kunde ta foto på några av fotona.

Aj, vitsi så jag skratta när hon skickade denna bild:

Året är 1995

Bilden är tagen på söndagen, dagen efter studentdimissionen. Jag har kommit hem samma morgon, kanske 08-tiden, från efterfest på Casa och är så krapulantisk och sur. Men ja, mamma envisades att det skulle tas ett foto på mig med blommorna och presenterna. Till saken hör att jag natten innan gått strumpfota från Brunnshuset till Casa och först vid Stocka ungefär fattade att ta av mig de dyra strumpbyxorna. Men då var de ju redan totalt sönderrivna, så too late.

Är fortfarande ganska nöjd med min klänning jag hade på mig. Den tiden skulle alla ha jakkupuku, och även jag funderade på en, som fanns som stamkundserbjudande på Stocka. Tur att jag hittade denna långa klänning, eftersom kanske tre andra hade just den jakkupukun jag funderat på... Efter dimissionen förkortade mamma klänningen och jag använde både den och kortärmade toppen på många klubb- & ravekvällar...

Här får ni ännu skåda mitt officiella studentfoto, som tur taget någon dag innan studentdimissionen, så man fick loss några leenden av mig:

Hohoh, dessa utåtlockade toppar, true nineties. Dee-Lite var visst förebilden.

01.06.2014 kl. 21:00

Voi nääs nääs!

Någon kanske noterat att klassikern Pulttibois med Pirkka-Pekka Petelius och Aake Kalliala då och då kommer på MTV3.

För kanske nån månad sen gjorde jag på skoj "Voi nääs nääs"-grejen i frukostbordet och Bouncy blev urförtjust och krävde att jag skulle göra det om och om igen. Och jag gjorde ju det. Ni vet, man gör ju de konstigaste grejerna för att få fram detdär oemotståndliga skrattet som barn kan leverera. Ännu följande dag krävde hon den av mig, men så glömde hon lite bort den.

Tills igår. Då såg vi på Pulttibois och Heikki & Kaija-sketchen kom med tillhörande Nääs nääs-koreografi. Bouncy satt bara på soffan och glodde och rörde inte en min. I morse vid frukostbordet satte hon händerna ihop, började vicka på huvudet och sade något i stil med "tää tää tää". Så var vi där igen. Men det är så priceless att se henne göra det!

För den som lyckats glömma vad jag talar om, får ni här en påminnelse:

12.05.2014 kl. 21:32

10 viktigaste låtarna

Jag försöker undvika de flesta utmaningarna på FB bäst jag kan (bör erkännas, ibland sugs jag med också, så inget fel med det), men när Nickby-Micaela skrev om utmaningen med det tio viktigaste låtarna i ens liv, kunde jag inte låta bli att knåpa ihop en lista.

Sjukt svårt, skulle gärna ha satt minst 20 låtar, men när det ska vara tio, så ska det vara tio. Försökte att inte fundera så mycket och att få med låtar som varit viktiga för mig vid någon viss viktig vändpunkt i livet. Här kommer listan, utan inbördes ordning:

 

  1. Air: All I Need
  2. Kings Of Convenience: I Don't Know What I Can Save You From (Röyksopp remix)
  3. Lisa Nilsson: Försiktigt
  4. Scandinavian Music Group: Vieläkö soitan banjoa?
  5. Hello Saferide: Get Sick Soon
  6. Snow Patrol: Chasing Cars
  7. Jennifer Warnes & Bill Medley: (I've Had) The Time Of My Life
  8. Carola Häggqvist: Främling
  9. The Prodigy: Voodo People
  10. Phoenix: If I Ever Feel Better

Hur skulle DIN lista se ut?

26.04.2014 kl. 20:12

Förlovningsdag

För fyra år sedan satt vi med Pandan en vardagkväll på var sin soffa (då hade vi två lädersoffor) och såg på tv och åt kvarg. Vi hade under vår tid tillsammans flera gånger nämnt ämnet bröllop och giftermål som en självklar plan i vår gemensamma framtid. Jag föreslog sådär vid sidan om ifall vi borde förverkliga våra planer och ordna århundradets fest något år senare. Pandan lyste upp och frågade: Kositsä mua? till vilket jag svarade: Kai mä sit kosin! Att det råkade vara första april gjorde det bara mer typiskt oss, lättare att minnas datumet liksom.

Untitled

Några dagar senare firade vi förlovningen på GrungeFest i Nosturi (därav kläderna).

Ikväll åt vi kvarg (självklart), men satt denna gång brevid varandra på samma soffa.

01.04.2014 kl. 23:05

Metsovaara photoshoot

Som jag lovade tidigare, så får ni här fler bilder från vår lilla photoshoot (vissa bilder är lite suddiga, men det var fart på lilltösen...).

EDIT: Märk väl att även skorna är de samma som på orginalbilden.

04.03.2014 kl. 11:29

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin