Tavlorna i Ekorrummet

Ett längre projekt har ju varit att sätta upp en slags tavlevägg i Bouncys rum - aka Ekorrummet -, eftersom det samlats en del tybitar/kort/affischer som vi genom året ramat in. Av sin gudmor fick Bouncy en Jaffa-plansch, som Erik Bruun ritade år 2013 (alltså Bouncys födelseår) efter 50 års paus, och den var extra viktig att få upp på väggen.

Och äntligen, förra veckan tog vi tag i saken och borrade i väggen. Är riktigt nöjd med slutresultatet. Tavlorna är lite hit och dit, men det var lite meningen också:

image

Musse Pigg-tavlorna fanns i rummet redan under Marttis tid. Nu fick de bara en ny plats.

image

Nu passade även min mammas gamla docksäng i rummet. Perfekt färg, eller hur?

image

Dessa var en egentligen en tygremsa, som svärmor hittat på sin arbetsplats. Klippte isär bilderna och ramade in dem i LP-ram. Samma Metsola-motiv som på tapeten på skåpet i Bouncys rum.

image

Kanske inte så personliga, men tyckte de här korten från Ikea passade in i temat.

Noterade förresten häromdagen att det finns väldigt mycket grejer i ekorrtema i t.ex. Tiger. Ekorr is the new uggla, skulle jag våga påstå.

Ena Musse Pigg-tavlan är målad av Lasse Åberg, vilket påminde mig om en tavla som jag sett. När vi för några år sen gick på undersökningar på en fertilitetsklinik här i stan, hade de i receptionen en teckning av Lasse Åberg, där en igelkott liksom flörtar med en borste. Den var så bedårande och har tänkt på den ända sen dess. Om någon råkar få syn på den någon gång, meddela gärna mig!

28.09.2014 kl. 20:40

Bloggen frågar

Var hittar man snygga/coola/lustiga bokstäver man kan sätta på dörren? 

Skulle gärna ha Bouncys namn på hennes dörr. Alternativt en skylt med det spanska ordet för ö... Heh.

 

Samtidig söker jag en snygg WC-skylt. Vi hade en så fin "Allu ohjaa" från Aarikka, med Allu-ankans rumpa som syns när han liksom "dyker" in genom dörren. Fick den som tuparegåva till min lägenhet i Berghäll, men efter att Bouncy dragit upp dörren ganska så våldsamt medan jag suttit på vessabyttan, har den ny sett sina bästa dagar och gick till slut sönder. Istället pryder ett fult märke dörren och vi borde täcka den med något...

01.07.2014 kl. 13:19

Duktighetsbloggen

Nämnde i ett tidigare inlägg att vi varit sjukt effektiva här på sistone. Vet inte varifrån vi fick en sån energiboost att vi fick så mycket fixat. Måste bero på det fina vädret, eftersom den energin varit som bortblåst de senaste dagarna, då det bara regnat.

För det första åkte vi på torsdagen till Plantagen och köpte balkongsblommor. Till vår glädje var favoritblommorna på rabatt, 3 st för 10€. Vi har varje år (förutom förra året, då vi lät ogräset växa till en djungel) haft en blomma som heter Tähtisilmä (orkar inte googla vad den heter på svenska, Stjärnöga kanske?). Den är snygg och sjukt hållbar. Första året blommade den ännu i oktober! Har något år kombinerat med vit Marketta, men insett att den funkar bättre helt själv.

När jag samma kväll planterade blommorna insåg jag att jag för ca. fem år sedan knappast hade tänkt mig att jag någonsin skulle plantera balkongsblommor och t.o.m. få lite kicks av det. Så kan det ändra. Men några pelargonior ser ni aldrig på min balkong, det kan jag lova!

Untitled

 

Vi har ju lite brist på förvaringsutrymme i vårt hem och drömmer om bl.a. klädskåp till tamburen. På fredagen åkte vi till Ikea för att lite kolla på olika alternativ, så att vi kunde fortsätta planera hemma. Det gick ju som det alltid går på Ikea, vi kom inte tomhänta hem:

Med fastnade bl.a. ett nytt, större soffbord, förvaringslådor för Bouncys (och mina gamla) babykläder, hatthylla till tamburen och en byrå (eller två) till sovrummet. Plus annat smått och gott...

...som en gerbera t.ex!

Enda problemet nuförtiden är ju att man inte sådär bara bygger ihop en byrå när som helst med småbarn i huset. Pandan började projektet när Bouncy sov dagssömn samtidigt som jag defrostade frysen. "Bouncy sov dagssömn", HAH! Det blev till slut så att jag fick gå ut i det konstiga svettiga blåsiga vädret och promenera, promenera, promenera, så Pandan fick slutfört den mindre av byråerna. På lördagkväll sluförde vi tillsammans den större av byråerna och det var ett riktigt roligt projekt för en gångs skull, inga kriser!

Mera utrymme för strumpor och kalsonger. Fick äntligen även lakanen på ett lite mer logiskt ställe. Och den gamla tv:n fick en lite bättre plats. Skulle vara mer mitt på, men den mindre byrån har en liten kiva egenskap: en spegel!

18.06.2014 kl. 22:03

Pimp my Parveke

Medan jag drömmer om en egen gård, beslöt jag mig igår kväll för att sätta balkongen i skick, efter att Bouncy somnat för natten. Podcastar från högtalaren, en Happy Joe som rådgivare och slutresultatet blev ungefär så här:

Untitled

Helt galen panorama-vinkel i motljus.

Untitled

Köpte plastmattorna på Ikea redan förra hösten, med tanken att täcka golven med dem. Hade tänkt skippa dem helt, men de blev ju helt okej där under bordet. Brevid soffan skymtar en hög med mattor, som vi inte riktigt vet vad vi ska göra med. Borde föras och tvättas (men vart?) och sen eventuellt till landet.

Untitled

För att testa nya inredningen, njöt vi årets första balkongsfrukost idag. Det var idylliskt en stund, sedan gräts det i flera timmar, troligen pga en ny tand som ser riktigt irriterad ut. Stakin liten.

Untitled

Vi skaffade en röd Antilop-matstol från Ikea, som balkongsstol och som extra barnstol, när Islas kompisar är på besök. Alltid lite dumt att turas om med TrippTrappen eller att den andra måst sitta i famnen. Tänkte även ta med den till landet på sommaren, så vi slipper släpa av och an på den stol vi har mellan stugorna.

22.04.2014 kl. 21:51

Köksstolarna

Aj vitsi, så nöjd jag är med slutresultatet:

Untitled

Vänligen notera matchande Bouncy i pyjamas och LENKKARE. Jep, skor är in just nu, i kväll gick hon omkring i gummistövlar här inne.

Plötsligt känns det som att allt är liksom på sin plats i köket, speciellt när den nya, svarta Playtrayn (siitä se idea vähän niinkuin lähti) även matchar med stolarna. Även vaxduken ser bättre ut, tycker jag!

Har idag tvättat, slipat och målat med Otex de övriga tre stolarna, planen är att måla dem imorgon. Nu är ju även bordsbenen i samma blå nyans som stolarna var, men det är nu int så hätä, eftersom bordduken täcker dem ganska bra.

Efter påsken hoppas jag att kunna återgå till projektet Pimp my Parveke, som blev lite på hälft pga min iver att måla.

Problemet är ju att när man börjar måla, växer liksom suget att måla mer... Just nu sneglar jag bl.a. på TrippTrappen och mitt piano, men jag tror nog inte det blir av just nu. Pianot är ju bara helt fel nyans jämfört med allt i lägenheten.

Untitled

Värsta stöket med Marttis roskis och stuff trugat under pianot...

I söndagens Tähdet Tähdet spelade Antti "Letku" Lehtinen på ett rött piano i sin(?) lägenhet och den såg ju bara för cool ut. Men ja, det är ett lite större projekt. Pianot flyttar man inte precis ut på balkongen och har ju ingen aning om hur färgen påverkar funktionen osv...

Så vi kanske nöjer oss med några stolar nu till en början.

15.04.2014 kl. 20:27

Projekt köksstolar

Vad var det första jag gjorde när jag kom hem och Pandan sov päikkäre? Jo, började måla köksstolarna på balkongen! Passade på att lyssna på några podcasts samtidigt, bl.a. Eva & Pöll samt SNAKK, gick ju hur smidigt som helst.

I förrgår tvättade jag stolarna med målartvätt och igår slipade och målade jag med Otex, dvs tartuntapohjamaali (det går långsamt när barnet finns hemma, måste passa på under päikkärnä, för på kvällen är det redan för mörkt). Eller Pandan hjälpte faktiskt till här. Vid det skedet kändes det lite att vad i all världen ska det här nu bli? Otex var inte sådär jättesmidigt och nätt att måla precis.

Spöklikt slutresultat.

Men när jag ikväll sedan började måla med Tikkurila Helmi Puolihimmeä målfärgen, märkte jag hur smidigt det hela gick och fick så bra fiilis av det.

Sitsdelen tog jag med en "vaahtomuovitela", resten målade jag med en ganska liten pensel. Passligt till när mörkret föll (vår lilla mysbelysning på balkongen räcker inte helt till) och Pandan vaknade från sina päikkäre var jag klar och supernöjd.

Tre klara, tre kvar.

10.04.2014 kl. 21:54

Nästa projekt: köksstolarna

Som jag nämnde några inlägg under, så bestämde jag mig för att måla våra köksstolar svarta. Eller har inte bestämt mig ännu ifall jag målar dem helt svarta, eller bara benen och stolsryggen. Vad tycker ni?

Fick en knippe fantastiska tips och råd på Instagram redan, och sammanfattningen låter ungefär såhär:

  • Sprayfärg är utesluten, rinner lätt och blir dyrt pga behöver så många flaskor.
  • Målartvätt + slipkudde till slipandet alt. Tartuntapohjamaali, så man kan skippa slipandet.
  • Helmi puolihimmeä kalustemaali (tipsades även om vaxfärg, vad säger ni?)
  • Ett par bra penslar

Något mer ni kommer att tänka på? Stolarna är sex till antalet, så helt litet projekt blir det inte. Men tror den svarta färgen skulle passa i vårt kök bättre.

 

08.04.2014 kl. 13:11

Pimp my Parveke

Före...

... och efter. (Fast lite saknas av golvet ännu här). Bordet på bilden är ett extrabord, Pandans gamla balkongsbord. Användes senast som Bouncys dopbord.

Hejdå kalla & fula betonggolvet!

Jag måste säga att jag är oerhört stolt och förvånad över hur mycket vi fick till stånd under veckoslutet. Efter att vi på fredagen sovit till 11:30 och ätit frukost på soffan med ett avsnitt Breaking Bad, tvättade vi balkongsglasen och -fönstren (jag fullkomligt ÄLSKAR vår nya Kärcher!), åkte till Vanda Ikea för att köpa golvplattor till balkongen och sökte ännu Bouncy hem från mina föräldrar. 

Visserligen var det inte kul att tjejen blev sjuk till veckoslutet (då vi dessutom skulle fira gemensam namnsdag), men fördelen var att hon sov lång dagssömn. Vilket betydde att vi fick fixat hela golvet samt balkongsbordet oljat. Vi hade nästan bestämt oss för de gråa RUNNEN-plattorna, men så var de slut (fanns inte i Esbo heller), så vi gick med ursprungliga planen, dvs träfärgat (vet inte varför den inte finns på nätet). Tänkte att det kanske blir lite väl mycket trä med bordet, stolarna och det röda teglet, men äh, vi får väl fixa det med lite mattor. På den "färdiga" bilden fattades ännu de halva plattorna som sågades och sattes fast på söndagen, och så tänkte vi ännu skaffa inredningsstenar för att fixa skarven. Tips på bra och förmånliga stenar? Nej, orkar inte nu börja plocka själv, det behövs maaassor. Eller nån annan lösning för den delen?

Men fatta hur skönt det känns när detta varit ett ogjort projekt i över fyra år!

07.04.2014 kl. 15:14

Pimp my parveke

Vi har ju glädjen att ha en rätt så stor balkong, nästan som ett helt rum. Men tyvärr har balkongen blivit lite åsidosatt, trots att möjligheterna till inredning är enorma. Det är lite vid balkongen som orken och budgeten varje år tar slut. 

Visst har planterat balkongsblommor varje år (utom förra våren, då fanns definitivt inte orken där), skaffat matbord och mysighetsfaktorn steg när vi för några år sedan flyttade min gamla Klippan-soffa dit, så man kan chilla på den efter bastun. Men ändå är den lite halvfärdig.

Det som stört mig mest är betonggolvet, som vi försökt täcka med bambumattor (som tog slut på Jysk, innan vi fick skaffat fler) och andra mattor, men det golvet skulle behöva är sådana där träplattor. Och dem ska vi definitivt skaffa i vår. Nu är frågan bara om vi ska satsa på Ikea, Biltema eller Clas Olsson? Erfarenheter?

En annan grej är tvätt av balkongsglasen, det kan vi bara inte undvika i år mer, skäms varje gång jag ser glasen nerifrån gatan. Men det tar bara så emot att börja med fönstertvättet. Här och där ser jag hur bloggare investerat i fönstertvätts-set av t.ex. märket Kärcher, är det värt en investering? Stora varuhuset har ett på stamkundserbjudande i april. Eller blir det billigare att anlita en fönstertvättfirma? Tips på bra i så fall?

30.03.2014 kl. 14:08

Docksäng

Häromdagen erbjöd min mamma sin gamla docksäng åt Bouncy. Jag visste inte ens att en sån existerade och att den dessuton var gul! Perfekt färg till Ekorrummet juh!

Hade tänkt att Bouncy ännu skulle vara för ung för docksäng, men hon underhöll sig en god stund vid den.

Mamma hade sytt ett lakan och en dyna till sängen och som tillfälligt täcke fanns ett laxrött dynvar, som kanske inte var helt i vår smak, och jag planerade redan Marimekko-tyg i mina tankar. Men ser ni, jag behövde inte gå längre än till den lokala Prisman för att hitta ett dynvar av märket Ciraf. Den pryddes av elefanter i cirkustema, men andra sidan hade ett bedårande rutmönster i gult. Som bonus följde ett av Polkka Jams dynvar med, även den från Prisma! Piggade upp vår mörka soffkudde.

16.03.2014 kl. 13:23

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin