Hur har det gått på dagis då?

Tja, helt okej, antar jag. Hon verkar vara glad alltid när vi hämtar henne och vi får höra att hon oftast haft bra dagar och varit på gott humör. Hon lär ha önskat "Bä bä vita lamm" när de haft sångstund och den kräver hon ju här hemma också att vi sjunger ett antal gånger. Maten krånglar hon med ännu, men ibland äter hon dock dubbla portioner, av bl.a. Chili con carne och någon texmex-mat de hade häromdagen.

En vecka gick ju gråtfritt, men nu kramar hon mig hårt när vi går dit och vill inte släppa taget när jag ska gå, så hon gråter fortfarande nästan varje gång jag går, vilket är lite tungt. Gråtet tar ju slut redan när jag kommit till tamburen, men det känns inte kul hursomhelst. Hur länge brukar det ta innan det går om?

Men sådär annars tycker jag i alla fall att hon klarat sig himla fint hittills och är så stolt över min lillis, som ändå är yngst på sin avdelning.

MEN: Så får jag nästan dagligen höra något om mitt barn som ger mig lite fiilisen att hon inte passar in i det format man önskar barn ska vara på ett dagis och det gör mig lite ledsen och uppgiven. Hon lär vara efter de andra vad gäller rörelse och motorisk utveckling, har dålig balans och är så försiktig vad gäller typ allt, vilket tas fram som ett problem (när jag igen ser det som en fin egenskap!). Hon har väl en lite lugnare takt i allmänhet än vad de andra barnen har och även detta läste jag mellan raderna att var lite skumt.* Det senaste bisarra förslaget fick jag igår, när det undrades om vi kunde väcka Bouncy lite tidigare om morgnarna, eftersom hon sover så långa nätter och har så svårt att somna till dagssömn. Liksom WHAT? Att jag ska börja rubba den finaste gåvan hon gett åt oss, att hon sover länge? När jag redan nu väcker henne tidigare än vad hon normalt skulle stiga upp. Hon har trots allt bara varit några hela veckor på dagis så är det underligt att det tar sin tid att vänja sig vid att sova i ett rum fullt med andra barn och vuxna som rör på sig?

Äh, orkar inte gå in på detta desto mer, men det här med egna barn och "kritik" är ganska känsligt, märker jag. Och det här är ju bara början...

 Untitled

Silverdagistossorna som jag lite av misstag hittade i en reabox i somras.

 Untitled

Lyxen att kunna GÅ till dagis. Ibland blir det lite pauser på vägen. Hau hau.

 

*Detta gäller absolut inte alla i personalen!

17.09.2014 kl. 13:55

Bloggen frågar om vinterskor

Nåja, ska äntra en ny värld igen: hurdana vinterskor ska en snart 2-åring ha?

Surfade nyligen med Pandan på olika sidor och tycker de flesta vinterskorna är urfula, finns det inga bra & coola därute? Hjääälp!

 

EDIT: Skrev lite fort. Menade förstås att jag prioriterar bekväma & praktiska skor framför utseende, men ville nu ännu kolla om ni sitter på några heta tips på skor som har alla dessa egenskaper. Och eftersom jag inte känner till alla olika märken, lite kolla runt, vilka som på riktigt är bra.

01.09.2014 kl. 21:46

Mjuklandning

Sorry, Sommartakt fortsatte tydligen. Eller egentligen inte. Vi har varit hemma redan i en vecka men så har dagarna fyllts med Flow och allmänt familjehäng innan vardagen börjar.

Imorgon börjar vi mjuklandningen på dagis. Liten ska börja på dagis. Fatta. I somras pratade vi med Pandan om hur vi snart får hem första dagisfotot och får sitta på julfesten och se liten uppträda och jag blev tårögd av blotta tanken. Inte pga vemod, utan pga att jag äntligen ska få uppleva detta, som så många mammor innan mig.

Lite stressar jag nog inför starten, det bör medges. Bouncy kommer att klara sig utmärkt och jag tror dagis är så perfekt för henne just nu. Mer huvudbry får jag av att vi inte fått någon som helst info (annat än vad jag fått av er, kära bloggläsare, och det korta samtal jag gick med dagiset häromdagen). I need the info! Valde vi nu ändå rätt dagis? Typ sånt kan jag fylla min hjärna med.

En annan utmaning är att få denhär familjen upp i tid för att befinna sig på plats klockan 09... 

Vi bestämde oss till slut för en Kånken Mini som dagisreppu och Bouncy fick välja färg själv. Det blev en lila, som även Pandan hade valt. Jag hejade mer på den gula, eftersom jag såg detta som första steget mot den ljusröda prinsessvärlden, men nåja, den lila var nog fin den också.

13.08.2014 kl. 23:16

Reashopping

Så satsade vi på reashopping i Hagalund (där typ hälften av butikerna var stängda) idag, närmare bestämt Stockmann. Vi hittade typ inget av det vi åkte dit för att införskaffa och kom hem med detta:

 

Speciellt Reimas UV-dräkt för en struntsumma var jag extra nöjd med. Varit lite störd på nuvarande UV-dräktens trånga halshål, alltid ett kämpande för att få på och av den.

Och ja, ett par kurabyxor och -handskar hittade vi också, de kom tyvärr inte med på bilden...

Den lille mobiltelefonen var en extra grej, 1,5-års dagen till ära. Av någon orsak fattade hon direkt vad man skulle göra med den och tog inte bort den från örat under de följande två timmarna. Instant hit.

13.07.2014 kl. 20:29

Inför dagisstart

Ok, ingen har säkert tid att läsa bloggar just nu, men chansar ändå en lite mulnare dag som denna.

Vad behöver man införskaffa åt en 1,5-åring inför dagisstarten i augusti? Har förstått att man behöver lite dubbelt av allt (t.ex. gummistövlar, kurabyxor & regnrock) men vad exakt?

Orsaken att jag har lite brådis med detta är att vi snart flyttar till lande för en tid och tänkte satsa på reaköp imorgon, söndag. 

Hoppas ni hinner svara!

12.07.2014 kl. 10:51

Beachklädsel

 

Hjälp en nybörjare: Hur ska man egentligen klä en ettåring till stranden? På lördagen hade Bouncy UV-dräkt & simblöja på, men noterade att just ingen annan hade varken blöja eller UV-dräkt. Igår satsade vi då simppare & solkräm (joo joo, man borde int få sätta solkräm, jaada jaada...) & utan blöja. Kisi kom det på stranden, men det är ju inte så farligt, eller hur? Såklart är UV-dräkt att rekommendera, men känns att flickan får så hett i den...

Bör tilläggas att den tid vi spenderar på stranden är sen eftermiddag, från 15/16 framåt.

07.07.2014 kl. 12:10

Farliga Marimekko

Fan, Marimekkos rea är nog så farlig. Inte kanske gällande vuxnas kläder, de hamnar sällan under hundralappen, trots att de är på -30%. Men när alla barnkläderna är för halva priset, och när det gäller den, är rabatten redan ganska synlig.

Har redan fyndat en regnrock, t-shirt med igelkottsmotiv, strumpor och legginsar. Men det första fyndet var denna klänning, som vi trånat efter redan en tid. En kompis skickade faktiskt bild på den och sade att den ser SÅ ut som Bouncy. Men priset var såpass saftigt, att den fått vänta i affären.

Här visar Bouncy stilprov på den från midsommarafton, innan vi åkte till Hertonäs för att fira kvällen:

Värsta catwalken

Strumpbyxorna är Littlephant/Lindex.

Drickpaus

Vi konstaterade många gånger under midsommaren att man skulle ju vilja ha en likadan klänning själv! Älskar färgkombinationerna, som inte är de mest logiska. Regnjackan (eller jacka, som håller regn är det väl mer) är faktiskti i samma mönster. Den är lite stor ännu, men blir nog perfekt på hösten.

30.06.2014 kl. 22:59

Sommarskor

För en tid sedan tipsades jag om skomärket Cienta, som jag även sett nämnas på andra bloggar.

Eftersom Stockmann hade just av det märket på stamkundserbjudande, cyklade vi till Hagalund och hittade två par av samma märke, men inga av dem som var på erbjudande. Men ändå var de billigare och enligt mig coolare än de som bar på rabare:

De prickiga skorna är en storlek större, tror de är bra i slutet av sommaren.

Men liksom what's up med jordgubbslukten? Insåg först hemma att det faktiskt är skorna som luktar (just det, luktar, inte doftar.)! Varför? Det är ju inte som om en ettårings fötter luktar svett?

 

18.06.2014 kl. 22:43

Windfleece

För en tid sedan bad jag om tips på vindtäta fleecejackor man kunde ha under Bouncys toppaväst och många av er rekommenderade Polarn o. Pyrets windfleece. Har hiplat på den här längs våren och försökt hitta billigare alternativ, utan resultat. Och blev så förtjust i den gula versionen, att jag inte ens försökte hitta den begagnad.

Har även märkt att det ofta skulle finnas behov för en sån jacka, så häromdagen beslöt jag mig äntligen för att investera i en sådan. Tog dessutom en i storlek 98, där man fick ärmarna uppvikta, så den borde passa ännu på hösten åt min långa flicka som växer med racerfart.

Bild: Polarn o. Pyret

Känner mig riktigt nöjd, trots att vi testat jackan bara idag, då det var helt skumt väder. Stekande hett i solen men svalt när solen gick i moln.

Untitled

01.06.2014 kl. 20:21

Nätshopping

En av grejerna som ändrat ganska radikalt efter att man fått barn är tiden man har att gå omkring i butikerna. Speciellt om man, som jag, jobbade innan graviditeten i ett köpcentrum inne i stan, där man lugnt kunde strosa omkring i butikerna t.ex. under pauserna.

Jag har inte egentligen varit så jätteaktiv med att shoppa på nätet tidigare, utan har gillat det där att gå omkring i butikerna, känna på kläderna och se dem live. Men tja, saker ändras och strosandet i butiken har inte varit speciellt avslappnande med ett barn, som ganska snabbt tappar tålamodet, eller plötsligt har rivit ner en hög med kläder från ett klädräck.

Untitled

Ingen klädbutik precis, men även här började fröken tappa sina nerver.

Och en grej som slagit mig den senaste tiden: Varför i all världen är barnklädsavdelningarna ofta så himla trånga? Jag menar kläderna är ju pyttesmå, men föräldrarna till de små undren rör sig oftast bland de trånga gångarna med vagn. För att inte tala om den höga volymen på musiken på barnavdelningen i några av de större kedjorna! Numer stör det ju inte, eftersom Bouncy bara trivs bättre ju mer dansant musik det spelas, men när hon var en ljudkänslig baby som bara låg i sin vagn och försökte sova, var det ju inte så hejsan precis. Den tiden jag nuförtiden har att gå omkring ensam i butikerna är typ varannan onsdag efter körövningen och då kanske en halv timme innan stängningsdags, så tiden blir ganska knapp.

Så det senaste året har jag mer och mer fått fast mig för att klicka hem saker på nätet. Det är ju bara så himla praktiskt och man har en bättre chans att jämföra priser mellan olika produkter man funderar på. Mammor verkar älska loppisar och nätloppisar, men jag tycks inte alls vara skapad för dessa. Har försökt jo, men det bara inte lyckas.

Nyligen bekantade jag mig med en för mig ny sida: ShopAlike.fi . Shopalike är nya i Finland och tillsammans med dem har jag gjort ett testköp för att se hur sidan fungerar och skriva om mina upplevelser. Känner någon av er till den? Erfarenheter? Den samlar produkter från tiotals olika webbaffärer på samma sida och hade ett brett sortiment från kläder till inredning och fritidsprodukter, och vad jag bläddrade igenom sidan, verkade de ha riktigt bra erbjudanden på många produkter. Stort plus får sidan för en egen app till mobilen, som verkade fungera bra på iPaden i varje fall.

Det som självklart intresserar mig mest för tillfället är barnkläderna (hej, man köper ju knappt något åt sig själv längre, höhöhöö) och många bekanta märken finns representerade. Några av webbaffärerna som ShopAlike samarbetar med är: Molo kids, Mini Rodini, Ticket to Heaven och Reima, för att nu nämna några. Har ju tänkt satsa på lite mer kvalitet vad gäller ytterkläder nästa höst/vinter och tänker definitivt kolla in alternativ från ShopAlike. Men vår tjej som växer fortfarande i raketfart är så pass opålitlig vad gäller längd att jag omöjligen vågar satsa på vinterkläder till nästa vinter redan nu (fast man typ borde, för att få bästa pris). Har på känn att jag dock har lite svårt att behärska mig gällande de små urgulliga skorna, ett par näpna Kavat-skor lockar nämligen ganska mycket…
02.04.2014 kl. 16:26

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin