Bloggen frågar om vinterskor

Nåja, ska äntra en ny värld igen: hurdana vinterskor ska en snart 2-åring ha?

Surfade nyligen med Pandan på olika sidor och tycker de flesta vinterskorna är urfula, finns det inga bra & coola därute? Hjääälp!

 

EDIT: Skrev lite fort. Menade förstås att jag prioriterar bekväma & praktiska skor framför utseende, men ville nu ännu kolla om ni sitter på några heta tips på skor som har alla dessa egenskaper. Och eftersom jag inte känner till alla olika märken, lite kolla runt, vilka som på riktigt är bra.

01.09.2014 kl. 21:46

FLOWin'

Jag har ju helt glömt berätta om Flow Festival! Vi kom ju hem från landet på torsdagkväll och hade biljett till lö+sö. Efter tre veckor på lande var vi lite oroliga hur vi skulle klara av folkmängden i Flow, eftersom just det de senaste gångerna varit en ganska stor issue för mig. Senast var jag ju dessutom gravid och då hade festivalen nya arrangemang med smala gångar och staket överallt, vilket inte funkade överhuvudtaget. Hamnade dessutom i värsta festivalkön i stan, när vi på fredagen tänkte vara smarta och söka våra armband redan i förväg. Men Bouncy fick en ballong av den vänliga personalen, och den ballongen gav oss några extratimmar på stan.

Jag vet inte om det var det, att vi haft ett års paus, att vi efter en månads intensivt familjeumgänge fick lite tumistid eller att vi var smarta nog att ta bara två dagars biljett denna gång men jag fick inte angst en enda gång! Jag bara flöt omkring på ett rosa Flow-moln och njöt av stämningen, det fina vädret och musiken. Jag bara älskar hela konceptet plus att man kan njuta av god mat, kaffe & bakelser vid sidan om det vanliga drickandet (fast visst var det nami med lite lonkero & Happy Joe också!). Vi testade bl.a. Fafa's, Good Life Coffee & Raw.spot. 

En liten stund hölll jag på att börja hata mänskligheten under Röyksopp & Robyn (träng inte för guds skull framåt i ett helt proppfullt & kokhett tält!!), men efter att vi tagit oss ut ur tältet med två kompisar (Pandan hade redan flytt längre bort), bestämde vi oss för att ingen ska kunna förstöra vår mest efterlängtade keikka och till slut fick vi en ganska bra plats längre bak i tältet och dansade och sjöng med, svettiga som bara vad!

En annan höjdpunkt för mig var nog min tonårsidol Neneh Cherry! Härlig stämning på keikkan och gillar faktiskt många av låtarna på hennes nya skiva. Det tog sin tid, men efter att ha hört dem live, fick de ett extra djup. Och fatta när hon till slut virade en handduk runt det burriga håret och plötsligt drog BUFFALO STANCE, glädjen var enorm! Kan typ hela Raw Like Sushi-skivan utantill...

Vi hade först tänkt ta Bouncy med på söndagen, men eftersom hon kunde vara hos mina föräldrar två nätter, bestämde vi oss för att det är lite mer avslappnande helt på tumis. Och de där frukostarna vid tv:n, sådan sällsynt lyx! 

En liten grej kan jag dock sakna vad gäller Flow: Det sociala med att ha ett basgäng som man hänger med där. Nu blev det ju mest att på tumis röra oss från plats till plats och inte lyckas träffa någon, trots att ALLA typ var där. Flow-etkot nästa år, yes?

01.09.2014 kl. 12:03

Forever young

En lustig incident:

När jag förra fredagen sökte Bouncy från dagis satt vi en stund med personalen och barnen vid matbordet och talade. En av damerna konstaterade att Bouncy säkert haft mycket att göra med äldre barn, eftersom hon använder uttryck som "Oh-ou" och "Vaaaau", till vilket jag sade att egentligen inte och såg samtidigt kanske lite skyldig ut, eftersom detdär ju direkt kommer från oss. Den andre damen konstaterade snabbt på skoj:

- Men det är ju från föräldrarna, de är ju nästan tonåringar!

- Tack, tack, det där blev jag glad över eftersom jag fyller snart 40.

- Alltså väntas VADDÅ? Vem fyller 40?

- Jag, eller ja, fyller 39 nästa vinter.

- Nämen det sku man då aldrig trott!!! Och du ska ta det som en komplimang!

Så visade det sig att de sinsemellan tippat min/vår ålder, den äldre damen hade gissat på tjugonågonting (haha!) medan den andra kommit till slutsatsen 32.

Och vet ni, jag blir så glad över sånt! Folk har alltid trott att jag är yngre än vad jag är, men speciellt nu, när det känns som om man åldrats betydligt efter babyåret, känns dylika kommentarer bra. I still got it!

Det att man sen ibland blir behandlad som yngre än vad man egentligen är, är sen en annan sak, men det jag ska inte gå in på nu.

28.08.2014 kl. 12:29

Nya hobbyn

Det ska minsann bli en intressant höst. Imorgon börjar jag nämligen en splitterny hobby: Vävning! Inspirerad av Anna & Naja och bilder på deras fina mattor, anmälde jag mig till en grundkurs i Arbis, som pågår hela nästa vecka och därefter en gång i veckan. Efter att hela sommaren sökt efter en bra trasmatta till det nya köket på stugan, bestämde jag mig för att göra en själv.

Förutom körhobbyt, som torde fortsätta normalt, har jag ett intressant sångprojekt på gång och dessutom har jag reserverat husbolagets simbassäng åt oss en gång i veckan, för att hoppeligen kunna fortsätta våra simövningar som vi påbörjade i slutet av sommaren med Bouncy. Det var först då vi hittade stränder där vi kunde öva simmandet i rätt ställning och hon var ju helt överivrig och plaskade på som bara vad. Efter att vi slutade babysim har det harmat mig att det - som gissat - inte blivit av att gå till någon simhall, så jag hoppas så innerligt att detta ska funka.

Till hjälp köpte jag en Swimtrainer-simring, som Lähiömutsi rekommenderat redan ett par gånger och hoppas den ska funka lika bra med Bouncy.

Bild: Babystyle

Jag är lite noggrann med dethär att man lär sig rätt teknik & ställning från början och det lär denna simring göra och lär användas i simskolor. Tycker t.ex. att såna där "kellukkeet" man har runt armarna inte är så bra, ifall man vill att barnet ska lära sig simma. Vet inte alls hur det är på riktigt, detta är bara något jag har inpräntat i mitt huvud. Kanske någon vet bättre? Själv lärde jag mig simma som 4-åring med såna där gula grejer man har på ryggen (vad kallas de?), eftersom man då lär sig att man ska hålla upp övre kroppen. Såna hittade vi också på loppis i Dalsbruk (fast såna med röda delfiner!), men den var på tok för stor på Bouncy ännu.

De var dock mycket kära, man t.o.m. somnade med dem i famnen.

24.08.2014 kl. 22:53

Dagisstart dag 6-7

Allt har fortsatt gå bra på dagis. På torsdagen var hon igen fram till lunchen där och Pandan sökte henne denna gång. Han sade att allt hade gått jättesnabbt, hon hade lyfts direkt upp från matstolen och getts åt henne sådär "hejdå". E det nån pappagrej, att pappor ändå alltid har så bråttom eller vad var månne grejen? Hur som helst hade det varit en bra dag igen.

På fredagen är de för tillfället bara fyra barn på avdelningen, så det var en helt bra dag att testa på dagssömnen första gången. Första gången började hon gråta när jag lämnade henne där, men det lär ha gått snabbt om och hon hade varit på gott humör resten av dagen. 

Hade för första gången på en mycket lång tid fyra timmar för mig själv hemma och efter skön frukost med Hesari & Radio Helsinki drabbades jag av en energikick och började städa hemma. Mycket att göra efter sommaren, men fick rätt mycket fixat ändå, vilket kändes mycket tillfredsställande. Fick även fixat några jobbansökningsgrejer och började redan se fram emot nästa veckas lediga dagar, så mycket ännu kvar att göra...

Jag bads komma tillbaka 14-tiden, men att stanna i tamburen och lyssna hur mellanmålet efter dagssömnen går, utan att Bouncy ser mig. Hörde att ett barn grät där, men det var inte Bouncy, så fick sitta en stund där och chilla. En så glad fröken mötte mig och hörde att hon lärt de andra barnen nya uttryck som "O-ou" och "Waaau", vilket de upprepade i matbordet. Heh. Mat hade hon inte ätit någondera av dagarna (eller kanske några skedar), men nog mellanmål, som var någon fruktgröt. Hade sagt just "o-ou" när de satt henne i säng, men inte gråtit (vilket hon ibland gör här hemma, en följd av tuttavvänjningen), och sedan pladdrat där en stund innan hon somnat. Hon hade nog sovit bara en stund men sedan vilat lugnt resten av tiden.

Hemma har hon varit ganska gnällig, otålig och grävt sig mycket långt bak i munnen, där det tydligen tränger fram tänder. Och idag gick det som jag lite var rädd för: Flickan vaknade snuvig och febrig. Stackars liten. Men skönt nog har hon varit på helt fantastiskt gott och fjantigt humör, trots att man ser att hon är trött. Synd bara att det blir några hemmadagar nu, när vi just kommit bra igång. Men ja, det lär väl vara ganska vanligt. Skönt i alla fall att jag ska gå en kurs nästa vecka, så jag inte kommer att behöva uggla bara hemma med sjukt barn. Men mer om det i ett annat inlägg.

 

24.08.2014 kl. 22:07

Jag sprang!

First and foremost: Gå in på dethär inlägget och tipsa mig om din/dina bästa jogginglåt/ar! Vad får just dig att springa de där extra stegen och ger dig lite lite mer spurt?

Det har ju varit ganska kräppigt väder de senaste kvällarna, så springandet har fått ersättas av konditionscykling. Igår gick jag omkring med en enorm lågtryckströtthet hela dagen, men när vi på kvällen kom hem från dagens aktiviteter, tänkte jag att jag ändå kunde ta en kort länk, eftersom vädret var bra och jag visste att Pandans kommande natturer inte skulle tillåta det på några dagar.

Och tur att jag gjorde det! Luften var frisk och knaprig, sådär lite höstig (som jag gillar) och trots att jag planerat springa en kort länk i intervaller, så sprang jag nästan hela vägen! Eller sprang och sprang, lunkade i mommofart, men måste vara extra varsam med min rygg, när den kändes lite öm. Men ändå! Ett pyttelitet steg för kanske nån annan, men ett stort framsteg för mig! Babysteps, sidu.

Det för mig till min följande fråga: Hurdana länkar brukar du springa? Hur många kilometer/snabbt/långsamt/intervaller? Berätta! För jag vet inte alls vad som är "normalt" (för andra än HC-löparna Fua och Lisa...).

Den skarpsynte märker att jag återförenats med min gamla iPhone4, eftersom min femma åkte till USA för att repareras för ett typfel, som lär repareras gratis. Men faaaan, så jag saknar den! Påminns starkt om varför jag ville ha en ny telefon, allt är så lååååångsamt och kökkö. Men är ändå nöjd att jag hade kvar min gamla telefon. Men det skulle dethär inlägget inte alls handla om. Heippa.

22.08.2014 kl. 22:01

Tipset

Inhemska Makia har ganska bra rea på damkläder just nu. Har beställt en hel del nya tröjor och hoodies via dem, för inte en så farligt stor peng.

Herrkläderna tycks va lika dyra som vanligt, men har på känn att de så småningom gör sig av med damkollektionen helt... Micko kanske vet mer? Barnkläderna syns i varje fall inte till längre. Synd.

22.08.2014 kl. 21:46

Konfirmationsgåva

Idag fick jag en inbjudan till min guddotters konfirmation. Alltså hur kan hon redan bli konfirmerad? Minns ju det som igår när hon blev född. Jobbade på Sydkustens landskapsförbund den sommaren och minns hur jag ringde från kontoret till BB.

Hur som helst tänkte jag kolla med er vad man ger i konfirmationsgåva nuförtiden? Antar nämligen att det ändrat ganska radikalt sedan 1991, då min finaste gåva var ett enormt guldkors (Madonnas Like A Prayer va ganska kova just då) och ett presentkort till Fiorella.

(Och om du läser detta, Tova, kan du ju ignorera möjliga kommentarer till inlägget med gåvotips...) 

22.08.2014 kl. 11:05

Tankar kring bloggandet

Förra veckan ordnade Peppe en bokreleasefest för romanen Vackra människor, var annanstans än i Bar Ysi. Och det var ju så roligt! Jag kände mig så glad hela kvällen och stämningen var så fin. Precis som på bloggfesterna "förritiden"; folk träffas första gången IRL, men förutom bloggalias är man nu även "bekant från" Instagram och Twitter. 

Förutom nya bekantskaper fanns där även gamla bekanta, som jag hade intressanta diskussioner med och det är roligt att märka hur ens egna bekanta känner varann från nå helt andra kretser, typ dagis eller jobb. Det var hett som i en bastu i Ysi, så festen flyttade sig snabbt ut på gatan i den lite svalare, men ändå så varma sommarkvällen. Jag försökte lämna festen säkert i 2 h, med tanke på följande morgons dagisdag, men hela tiden förflyttade jag mig från en intressant diskussion till en annan. Underbar kväll, tack Peppe för den! Och jag tycker ni ska läsa boken också, riktigt underhållande, fast den inte riktigt gick så som jag hade hoppats...

Samtidigt började jag fundera lite över denhär bloggen. Det är ju ett faktum att bloggandet har ändrat karaktär och att kommenterandet flyttat mer till Instagram, där man ju på ett sätt "minibloggar". Men visst känns det lite omotiverande ibland när det är så tyst här och har märkt mig många andra bloggar fundera över samma fenomen. Vem är ni egentligen som läser bloggen?

Samtidigt flyr många bekanta Ratata-bloggare till andra portaler och fan, jag har börjat fundera på samma. Jag älskar ju Ratata och vill vara trogen till den, men nu iom lösenordshösslandet har det blivit ännu mer utmanande. Har bytt lösenord säkert fem ggr, eftersom jag alltid glömt den och måstat be om ett nytt lösenord, som man får vänta på och om den kommer, kommer den i skräpposten. Dessutom hålls man inte längre automatiskt inloggad på mobilen, vilket krånglar till det hela och kräver extra tid. Tid som en småbarnsförälder inte har. Suck.

Hmm, vi ska se vad jag hittar på. Ifall det blir bloggflytt, vad rekommenderar ni? Blogspot eller Wordpress? Nåt annat? Vill gärna kunna flytta mina gamla inlägg dit. Hur funkar WP med mobilen? Minns att jag använde en app till vår reseblogg på Blogspot, men den funkade ju ganska kakka. Kanske den blivit bättre?

20.08.2014 kl. 19:53

Dagisstart dag 3-5

På måndagen hängde jag ännu med på dagis och denna gång deltog vi i lunchen, så att jag matade Bouncy (hon är den enda i gruppen som inte äter själv). Som gissat gick det inte så bra, hon spottade direkt ut maten. Trodde hon fick i sej en sked, men så hittade jag mat i stolen när jag senare lyfte upp henne... Hon verkade ha kul igen, men var ganska trött och fast i mig och ville vara mycket i famnen. De flesta barnen verkade trötta i parken, en pojke nästan somnade i gungan. Måndagströtthet?

På tisdagen lämnade jag henne där kl. 09:30 och hämtade henne efter lunchen. Lämnandet gick bra, hon märkte knappt att jag gick när hon blev nyfiken på ett pussel och när jag kom, höll de ännu på att äta. Hörde att Bouncy ätit ett par skedar, men att det går långsamt och när jag kom, överläts matandet direkt åt mig, vilket jag visste inte skulle funka. När de andra skulle börja sin dagssömn och vi skulle gå, började Bouncy gnälla och grät lite på hemvägen och var riktigt kramsjuk hemma. Grät riktigt hysteriskt när vi skulle lägga henne för dagssömn. Och logiskt är det ju, eftersom vi först lämnat henne på dagis, sen söker vi henne och lämnar henne direkt igen när hon ska bli i sitt rum och sova (hon somnar ju alltså inte till att man är i samma rum och t.ex. pajar henne, det får hon bara energi av). Under sommaren hade vi tuttavvänjning, så vi har inte den trösten heller, vilket nog skulle underlätta saken.

Idag var det helt samma grej, allt hade gått bra utan något gråt, inget åt hon och när vi skulle gå, blev hon gnällig och hade velat bli där och leka. Och skrik vid dagssömn, fast vi lekte med henne en stund innan hon lade sig. Tror det blir helt bra när hon får sova där faktiskt. Det skulle vi visst testa på på fredagen, när det finns mindre barn där.

Helt urgulliga är ju de små lintottarna när de sitter runt bordet och "diskuterar" och knaprar på sina knäckebrön. Och när vi i morse kom dit, visade en flicka direkt att Bouncy skulle komma brevid henne och sitta, aaaww. Verkar som en bra grupp. Bouncy verkade i alla fall föra ivriga diskussioner med en kille som är en månad äldre än hon, tsih.

Sådär annars känns det nog lite påfrestande med allt pusslande med tider och papper och utredningar samt osäkerheten vad gäller min arbetssituation osv. Min lilla hjärna orkar inte riktigt med. Hoppas det snart börjar rulla på smidigare.

20.08.2014 kl. 14:10

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin