Melloparodi

Den här videon var ställvis riktigt lustig. Speciellt "Oscar Ewald" och "Anton Zia", lätt att blanda ihop dem, tycker även jag. Och när Obama plötsligt dök upp, då fick jag hepuli.

05.03.2014 kl. 23:42

Kontraster, kontraster

Nämnde några inlägg tillbaka att vi ska på AP-Fest i Åbo. Det handlar ingalunda om apor (fast lite apinajuhlat tror jag det nog blir också om jag känner det gänget rätt...), utan AP står för Airiston Punk. Det är Pandans goda kompis som ordnar festivalen och vi har haft för avsikt att åka flera år redan, eftersom det oftast råkar vara på Pandans födelsedag. På fredagen uppträder bl.a. Pertti Kurikan Nimipäivät, Kakkahätä-77 och The Dwyers.

Samtidigt lyssnar jag på årets Melodifestivalbidrag och förbereder mig inför lördagen, då jag har äran att medverka i YLEs Mellokisastudio igen. Vet inte desto mer detaljer än att det ska sändas på Arenan innan finalen, klockan 20 kanske? Ska bli så himla kul dock, speciellt att se på finalen med liksinnade.

Hur tråkigt skulle det inte vara att lyssna på bara en genres musik?

04.03.2014 kl. 22:55

Meine Damen und Herr'n, hier kommt die Maus

Och på tal om "kleine süsse Maus", som nästan varje tysk kallade Bouncy till, kom jag osökt att tänka på en av de större hittarna vintern 1995-1996, i alla fall i den tyskspråkiga delen av Europa. Den har jag även sjungit åt Bouncy ett antal gånger under det senaste året.

Den som följt med Eurovisionerna med året kanske känner igen Stefan "Waddehaddeduddewa" Raab, som även var programledare för hela grejen när Tyskland senast var värdland. Nåväl, så här lät han i mitten av 90-talet:

21.02.2014 kl. 23:21

Softengine

En grej jag helt glömt kommentera är Finlands bidrag i årets Eurovisioner: Missade ju tyvärr UMK-finalen pga att vi ännu var på resande fot, men såg sändningarna innan. Och det gjorde mig så himla glad att den finska publiken förstod att rösta vidare de unga, duktiga killarna från Seinäjoki, dvs gruppen Softengine! Det var en låt som från första början klickade för mig och jag gillade den direkt. Det är mycket sällsynt i Eurovisionssammanhang, har kanske skett med typ Loreen och Brainstorm tidigare, men säkert aldrig i finska uttagningarna. Jag hoppas och tror så mycket på våra chanser i år. Solisten verkar dessutom vara en såpass säker sångare att man inte behöver vara nervös för att rösten brister eller att det blir falska toner. Hörde ni hur säkert han sjöng i slutet av sändningen, när det var klart att de vunnit? Det händer sällan, speciellt när det är fråga om ett band.

Gillade egentligen mest deras lite mer avslappnade stil under deras första framträdande, så länkar till den videon. Det lär komma en ny version av låten under våren, så jag får återkomma med ny video sen.

16.02.2014 kl. 21:03

Ögonbryna från Litauen

Lovade Pia att leta fram förhandsvideon till Litauens bidrag. Jag vet inte vad han sysslar med sina ögonbryn, men det är ju helt sjukt. Någon sade helt tydligt till honom, eftersom ögonbrynen var väldigt neutrala och hölls på sin plats under semifinalen och finalen (vad han hade att göra i finalen är ett mysterium). Blev riktigt besviken, eftersom det ju just var själva underhållningen i den annars så tråkiga låten. Texten är också ganska "fin".

Men här alltså orginalet:

21.05.2013 kl. 22:35

Kedvesem på svenska

Jag vet inte om någon annan råkade se på Studio Eurovision innan torsdagens semifinal, men hur som helst var Ungerns Bye Alex i studion och framförde Kedvesem med svensk refräng! Och den blev - om möjligt - ännu gulligare! Hittade tyvärr inte den versionen, men här är i alla fall sista refrängen på svenska:

Min älskade - aaaww!

Hörde jag månne rätt under sändningen att Eva Frantz berättade att gitarristen i bändet hade någon koppling till Finland och talar finlandssvenska?

21.05.2013 kl. 11:37

Finalen

Jösses, under en timme till Studio Eurovision på Svt och jag har inte hunnit sammanfatt finalen! Crazy dag med nattvakning, tidig morgon, babysim med räddningssimövningar (alltså hur tungt är det inte att simma med en arm?) och svettig promenad från Brunakärr till stan. Hur jag ska hålla mig vaken till kl. 01 är ett mysterium. Morgonen med Bouncy är även min, eftersom Pandan jobbar långa & sena turer denhär helgen. Men somna mitt i, går jag inte med på. Det skedde senast 1982, då Ein bisschen Frieden vann, går inte med på att upprepa det nu.

Nåja, men till saken: Vilken final det blir! Tror det är första gången som ALLA mina favoriter från Semifinal 1 & Semifinal 2 gick vidare.*

Uppfriskande är även att ALLA ex-Jugoländer föll bort från finalen, blir spännande att se åt vem deras röster går när de inte får rösta på varann.

Mina favoriter är fortfarande ganska samma som innan semifinalerna:

 

Norge - Vinnarfavoriten!

Ungern - Blev så glatt överraskad av att Kedvesem gick vidare! Han är ju helt klart ingen sångare, men gillar den ändå, trots avsaknaden av någon slags show. Vågar inte tro, men hoppas att detta skulle vara dendär svarta hästen som ingen förväntar sig att klara sig...

Nederländerna - Vet inte hur den funkar ikväll, men i semifinal 1 kändes den som en frisk fläkt bland alla tråkiga bidrag. Älskar Anouks varma röst och lite Twin Peaks-aktiga stämningen.

Grekland - Tja, den var ju inte helt lika imponerande live, som i studioversionen, men den gör mig ändå glad.

Malta - Aj aj, så man kunde var glad. Nästan på gränsen till lite för glad. Men den gör mig fortfarande inte sur och är lite överraskad att även den tog sig till final.

Av finalisterna tänker jag bara ta upp två länder (trots att jag lite gillade Spanien till en början, men nu gäspar jag bara så fort den börjar):

Sverige - Denhär överraskade ju alla under Melodifestivalen och Robin sjunger ju så sjukt bra den utmanande melodin. Hörde att han lärt sig joddla av sin farmor, och det är ju faktiskt det han lite gör i "You". Vinner gör den nog inte, men klarar sig nog bra.

Italien - Stilig ballad, och hade förväntningar på att denhär lyfter live. Men nu hör jag rapporter från genrepen att Marco inte verkar alls intresserad av att delta i hela grejen och det blir jag ju ganska störd på. Vi får väl se.

Så är ju Bonnie Tyler förstås en höjdpunkt (men med ganska tråkig låt) och Rumäniens Cezar... hohoh.

Kräpp, tiden tar slut, hinner inte ens bifoga videon.

 

 

*Den skarpsynte kanske märkte att jag nämnt Makedonien som en freakfavorit. Men nepp, det tog jag tillbaka under sändningen. Lät bara alltför bökigt och Esmas sång - som liksom var hela juttun - lät bara inte okej.

18.05.2013 kl. 19:52

Semifinal 2

Pga en mycket aktiv dag, kommer min favoritsammanfattning lite sent, sorry!

Denhär semifinalen har jag väntat på, speciellt som tisdagens låtar kändes så gäspiga. Dessutom tävlar ju Krista ikväll och trots att låten inte hör till mina personliga favoriter, tror jag på den. Främst för att den sticker ut ur mängden, Krista har väckt mediernas intresse i Malmö (precis som Lordi i Aten...) och ett sådant framträdande med liknande koreografi och grejer har nog Finland aldrig skickat.

Men, konkurrensen är hård ikväll, så vi får hoppas att Krista ryms med bland finalisterna. Här kommer igen mina favoriter:

 

Norge:

Min vinnarfavorit! Ah, får helt kalla kårar av den och det är ju som känt det jag går efter när jag bedömer Eurovisionslåtar. Lite oroad är jag av att hennes sång inte lär låta heeelt lika bra live som på denhär studioversionen. Vi får väl se ikväll. Men VICTORY FOR NORWAY säger jag!

 

Ungern:

Jag tror denhär var den första av årets bidrag som jag hörde. Den var dessutom en live-version och min reaktion var: BOOORIIIING! Men, så börja den så småningom växa och jag märkte mig ha babyrytmik med min bebis i takt till denna: "Mishmoshmash, kashi kedvesem aschen kedvesem" dvs på riktigt: "Mert nekem nincs most más, csak a kedvesem, az én kedvesem". MEN, det kan hända att den inte alls funkar live, att den bara sen är tråkig. Hoppas inte.

 

Malta:

Denhär tycks irritera många pga sin överpositivitet. Icke mig. Den hade mig från de första ukulelestämmorna (hej, ukulele!) och diggar den fortfarande. Gulloger, det är ordet.

 

Grekland:

Jag blir så glad av sådana här bidrag! Ett riktigt bänd, som kör sin egen ska-meininki samtidigt som det låter grekiskt. Påminner mig lite om Turkiets Athena för ett antal år sedan och låten For Real, ska-punk med turkiska inslag.

 

Bubbling under:

Island:

Först skrattade jag ju åt denhär, pga "Jägarliv"-kopplingen. Den är ju dessutom så gammalmodig, så här lät typ alla Eurovisionslåtar på 90-talet. Men fan, it grows on you, kan inte hjälpa det!

 

Freakfavoriten:

Makedonien:

En freakfavorit måste man ju alltid ha, och det är bara pga den äldre damen Esma! Tyvärr lär inte hennes sång låta så bra live (eller sådana rapporter läste jag från generalrepetitionerna)...

Sen ska ni ju hålla ett öga uppe för Rumäniens Cezar, där kommer vi att ha freakshow nr 1! Redan förhandsvideon fick mig att tappa hakan och liveframförandet lär vara bisarrt.

Hakuna, hoppas rapporten tillfredställde dej?

16.05.2013 kl. 17:51

Semifinal 1

Som lovat, här kommer mina personliga favoriter för ikväll. Insåg häromdagen att mina största favoriter alla tävlar på torsdagen, trots att många påstår att den semifinalen är ganska tråkig. Men ska ändå försöka plocka ut några guldkorn från kvällens tävling:

Belgien:

Det har ingen inverkan på mig att det i själva verket är en finländare som ligger bakom denna, utan låten behagar mig ändå. Inte någon stor favorit, men helt okej.

Irland:

Egentligen vill jag inte gilla denhär, diggar inte alls denhär stilens musik sådär normalt, but it grows on you. Plötsligt märkte jag att jag sjöng med i refrängen och hade ändrat mig från "vad är dethär för satans jävla skit?" till att hej, den här e ju lite rolig.

Nederländerna:

Jag hör säkert till minoriteten, som inte var så förtjust i Anouks hit Nobody's Wife, så jag reagerade inte så häftigt på att hon skulle delta i år. Men så överraskade denhär låten, trots den såååå trååååkige videon. Vad som helst kan ske, den kan växa live eller så känns det bara boring. Väntar dock med spänning hur denhär framförs.

Där var väl mina favoriter för ikväll. Inte så värst många, kan man ju säga. En som ännu kan lyftas fram är Danmark:

Den lär vara en förhandsfavorit, men mig irriterar den av någon orsak. Eller väcker liksom inga känslor i mig, trots en helt okej melodi. Oooorkar bara inte med trummor och flöjtar mer, det är så början av 2000-talet! Tycker alla trummor borde portförbudas från ESC. Skyller allt på Ruslana år 2004...

14.05.2013 kl. 13:45

Fok_it goes ESC

En av medlemmarna i vårt Musavisalag (som jag tyvärr varit tvungen att hålla paus från denhär våren) är mannen bakom den ibland ganska sjuka (på ett bra sätt) serien Fok_it i Nyt-liite.

Dagens strip var mycket passande. På söndagkväll frågade Pandan om han får se på Finlands match på tisdagen och jag svarade, jo såklart, inga problem. Gick för att borsta tänderna, då det började raksutta i hjärnan. Väntas nu, tisdag, 14.5.... Då kommer ju första semifinalen! Måste rusa tillbaka med tandborsten i munnen och ropa: "Komento takaisin!" med argumentet att jag TRE KVÄLLAR i året vill se något live och de tre kvällarna är denna vecka. Lätkä kommer det fan varje kväll (för att inte tala om alla Blues-matcher under året...). Som tur behövde jag inte argumentera desto mer, och idag sade han faktiskt att han kan se på matchen till klockan 21, eftersom jag säkert vill se på Inför-programmet på Svt med den härlige Gina "med G" Dirawi. Han vet nog, sötisen.

Meanwhile börjar en liten ångest växa inom mig när jag inser att jag högst troligt kommer att sitta hemma ensam under finalen på lördagen. Shit! Eller Bouncy är ju hemma (Pandan är på jobb), men hon sover ju (hoppeligen) då. Jag har sett på finalen ensam exakt två gånger: 1994 då finalen kom på valborgsmässoafton och jag såg reprisen följande morgon och 2011, då jag fick akut magkramp och låg på soffan i fosterställning. Förra året såg jag finalen i privat loge i en irländsk bar Tallinn tillsammans med ett glatt gäng korister, så dethär att va ensam i år känns just nu inte helt lockande.

Barnvaktkortet känner jag inte för att använda nu, eftersom vi behöver barnvakt lite mer akut framöver, plus att mamma kommer med mig till babysimmet samma dag (vilket även bidrar till att jag antagligen kommer att vara helt död på kvällen, men lite bubbligt kunde man ändå dricka då...).

Så ifall någon känner för att komma på kisastudio till Esbo, just say Holla!*

 

*EDIT: I denhär kisastudion är det sen inte tillåtet att emellanåt vända till lätkän, inte fast Finland skulle spela. Börjar kl. 21 med Svt:s livefiilistely, sori nu bara.

14.05.2013 kl. 13:17

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin