10 viktigaste låtarna

Jag försöker undvika de flesta utmaningarna på FB bäst jag kan (bör erkännas, ibland sugs jag med också, så inget fel med det), men när Nickby-Micaela skrev om utmaningen med det tio viktigaste låtarna i ens liv, kunde jag inte låta bli att knåpa ihop en lista.

Sjukt svårt, skulle gärna ha satt minst 20 låtar, men när det ska vara tio, så ska det vara tio. Försökte att inte fundera så mycket och att få med låtar som varit viktiga för mig vid någon viss viktig vändpunkt i livet. Här kommer listan, utan inbördes ordning:

 

  1. Air: All I Need
  2. Kings Of Convenience: I Don't Know What I Can Save You From (Röyksopp remix)
  3. Lisa Nilsson: Försiktigt
  4. Scandinavian Music Group: Vieläkö soitan banjoa?
  5. Hello Saferide: Get Sick Soon
  6. Snow Patrol: Chasing Cars
  7. Jennifer Warnes & Bill Medley: (I've Had) The Time Of My Life
  8. Carola Häggqvist: Främling
  9. The Prodigy: Voodo People
  10. Phoenix: If I Ever Feel Better

Hur skulle DIN lista se ut?

26.04.2014 kl. 20:12

HESA O YGÖNE

Ett av mina favoritprogram på förnyade Radio Helsinki har blivit Sasha Remlings och Edu Kehäfaijas Hesa o ygöne, som kommer må-to kl. 15-18. Efter att de lugnat ner sig efter allt skrikande under första veckan, gillar jag programmet och speciellt deras jargong. Kanske pga nostalgi, eftersom MoonTV - där de båda figurerade - hörde starkt till mitt liv när jag bodde i Bortre Tölö och hängde på JumpInn, som sedan blev WeGotBeef. Fast då hette Edu bara Kehäkettu.

Jag tror det är främst pga detta program (och storfarvoriten Mahtavaa Helsinki Mahtavaa med Aleksi Pahkala fre 16-18) som även jag joinade Radio Helsinkis Ystäväklubi och betalar en liten summa åt stationen varje månad. Vill gärna understöda dem, eftersom Radio Helsinki är för mig så mycket mer än bara en radiokanal: den har medverkat så starkt i mitt vuxenliv, inte minst med alla sina fantastiska Radio Helsinki-klubbar i tiderna, först i Mocambo, sedan UMO Jazz Club och till slut i Fever. Efter det har jag inte gått där längre, tyvärr.

Anyway, vi har Radio Helsinki ganska ofta på här hemma och primetime för lekande i vardagsrummet är just då när Hesa o ygöne kommer. Den som lyssnat på programmet, känner till deras slogan, som låter så här, och det kanske gulligaste är att Bouncy alltid börjar fnissa av det och svarar något liknande tillbaka. Vi ska nog ännu få de alla tre orden ur henne helt "på riktigt". Dendär soundboarden jag länkade till, är förresten helt bästa "appen" att leka med, tycker Bouncy.

Här ännu en video om Ystäväklubi med härligaste Stig:

 

24.03.2014 kl. 20:35

SMG

Jaha, för en tid sedan gladde jag mig åt den aktiva keikkavåren och över att jag köpt biljett till bl.a. Scandinavian Music Groups keikka på Tavastia inkommande lördag. Dumma jag tänkte inte på att köpa två biljetter, eftersom keikkan ganska snabbt sålde slut. Och det visade sig att ingen av mina trogna SMG-kompisar (eller någon annan för den delen) hade hunnit skaffa biljett dit.

Så här står jag med en biljett, men utan keikkakompis. Och nä, alternativet att gå ensam står inte nu på agendan. Kanske när jag var singel och ute efter nya äventyr, men nu lockar det inte överhuvudtaget.

Sätter en liten efterlysning ännu här: Är någon på väg på keikkan alt. vill någon köpa min biljett? 20€ betalade jag för den...

13.03.2014 kl. 23:34

2 poäng!

Jag har nog inte riktigt kommit ännu över det faktum att min favorit i Melodifestivalen förlorade med TVÅ POÄNG. Visst, Sanna Nielsen är sjukt duktig och rutinerad och en värdig vinnare, men Ace Wilder hade varit så mycket mer spännande. Och hade haft bättre chanser, anser jag. Men ja, det är ju inte Finland det gäller, som tur.

Det var ju så himla kul att medverka som gäst i De Eurovisas Mellofest igen! Har inte vågat se programmet ännu*, men nervös kände jag mig nog inte under sändningen. Tror att sällskapet lugnade ner mig plus att jag fick en så fantastiskt snygg smink, att jag kände mig självsäker och fin. Sminkösen Zoe var så charmig och jag var oerhört imponerad av att hon talade norska! Jag tog så många selfies av mig själv igår kväll, för på riktigt: jag har blivit sminkad en gång förut och det var till mitt bröllop. Så det händer liksom inte varje dag. Kändes lite som waste of good makeup att efter finalen och den korta radiosändningen efteråt bara åka hem med taxi och tvätta av sig lösögonfransarna. Men ja, man är ju inte tjugo mer.

Extra roligt var även att en kär vän ville hänga med till studion för att se på finalen, speciellt som det är ett ämne som vi redan länge haft gemensamt, we go way back liksom. Trodde att det skulle vara lite fler folk på plats, men alla hade väl så mycket program just igår, så vi var bara en liten skara, vilket kanske var lika så skönt.

Denhär bilden knäppte producenten Monica på oss. Alltid lika avslappnat att tala Eurovisioner med Pöll och Eva. Tage var en kul ny bekantskap IRL.

En sned Catta.

Efter resultatet snakkade vi ännu en stund på Radio X3M.

"Måst jag, måst jag tvätta bort dethär?"

VARFÖR KOMMER NORMALFORMSBILDER ÅT FEL HÅLL NÄR JAG LADDAR DEM FRÅN DATORN? JAG FATTAR INT! Och jag blir så stöööörd!

 

*Det lär inte av upphovsrättsliga skäl gå att se programmet i efterhand. Äsch. Eller kanske lika så bra..?

09.03.2014 kl. 23:02

Melloparodi

Den här videon var ställvis riktigt lustig. Speciellt "Oscar Ewald" och "Anton Zia", lätt att blanda ihop dem, tycker även jag. Och när Obama plötsligt dök upp, då fick jag hepuli.

05.03.2014 kl. 23:42

Kontraster, kontraster

Nämnde några inlägg tillbaka att vi ska på AP-Fest i Åbo. Det handlar ingalunda om apor (fast lite apinajuhlat tror jag det nog blir också om jag känner det gänget rätt...), utan AP står för Airiston Punk. Det är Pandans goda kompis som ordnar festivalen och vi har haft för avsikt att åka flera år redan, eftersom det oftast råkar vara på Pandans födelsedag. På fredagen uppträder bl.a. Pertti Kurikan Nimipäivät, Kakkahätä-77 och The Dwyers.

Samtidigt lyssnar jag på årets Melodifestivalbidrag och förbereder mig inför lördagen, då jag har äran att medverka i YLEs Mellokisastudio igen. Vet inte desto mer detaljer än att det ska sändas på Arenan innan finalen, klockan 20 kanske? Ska bli så himla kul dock, speciellt att se på finalen med liksinnade.

Hur tråkigt skulle det inte vara att lyssna på bara en genres musik?

04.03.2014 kl. 22:55

Meine Damen und Herr'n, hier kommt die Maus

Och på tal om "kleine süsse Maus", som nästan varje tysk kallade Bouncy till, kom jag osökt att tänka på en av de större hittarna vintern 1995-1996, i alla fall i den tyskspråkiga delen av Europa. Den har jag även sjungit åt Bouncy ett antal gånger under det senaste året.

Den som följt med Eurovisionerna med året kanske känner igen Stefan "Waddehaddeduddewa" Raab, som även var programledare för hela grejen när Tyskland senast var värdland. Nåväl, så här lät han i mitten av 90-talet:

21.02.2014 kl. 23:21

Softengine

En grej jag helt glömt kommentera är Finlands bidrag i årets Eurovisioner: Missade ju tyvärr UMK-finalen pga att vi ännu var på resande fot, men såg sändningarna innan. Och det gjorde mig så himla glad att den finska publiken förstod att rösta vidare de unga, duktiga killarna från Seinäjoki, dvs gruppen Softengine! Det var en låt som från första början klickade för mig och jag gillade den direkt. Det är mycket sällsynt i Eurovisionssammanhang, har kanske skett med typ Loreen och Brainstorm tidigare, men säkert aldrig i finska uttagningarna. Jag hoppas och tror så mycket på våra chanser i år. Solisten verkar dessutom vara en såpass säker sångare att man inte behöver vara nervös för att rösten brister eller att det blir falska toner. Hörde ni hur säkert han sjöng i slutet av sändningen, när det var klart att de vunnit? Det händer sällan, speciellt när det är fråga om ett band.

Gillade egentligen mest deras lite mer avslappnade stil under deras första framträdande, så länkar till den videon. Det lär komma en ny version av låten under våren, så jag får återkomma med ny video sen.

16.02.2014 kl. 21:03

Heikki Kuula

Och för att inte lämna er med ett bajsinlägg överst på bloggen, kommer jag med ett till finskt musiktips.

Har ju nämnt Heikki Kuula några gånger tidigare i samband med hans låt Koirakaveri på Ipanapa Räp-skivan. Normalt gör han ju då verkligen inte barnanpassad musik (än så länge lyssnar vi på det här hemma - speciellt Teflon Brothers -, men snart måste vi tyvärr börja censurera. Vill inte höra sådant ur Bouncys mun.), men jag gillar det skarpt.

Hans senaste låt är ett samarbete med hajpade Pää kii, får lite Kakkmaddafakka-vibbar av den. Gillar!

16.02.2014 kl. 20:38

Tokophobia

Bäst just nu är Tuomos nya låt Tokophobia, jag fullkomligt ÄLSKAR den! Och älskar den ännu mer efter att jag fick reda på att Tokophobia betyder rädsla för förlossning/graviditet. Makes even more sense.

Har följt med Tuomo Prättäläs karriär redan en längre tid, från när han spelade i Quintessence med Emma Salokoski och samtidigt dök upp i olika projekt här och där. Han är nog bara så sjukt duktig. Låter inte ett dugg finsk, vilket i detta fall anses som en positiv grej. Och på ett sätt möts inte hans lite musaktiga utseende och den maffiga soulrösten, vilket gör honom ännu mer fascinerande.

Här en video med text, lättare att hänga med:

11.02.2014 kl. 15:04

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin