Ännu lite ukulele

Härliga Wellington International Ukulele Orchestra publicerade häromdagen sin nya video, precis vad man behöver i novembermörkret:

27.11.2012 kl. 21:40

Ukulelebloggen

Mina trogna läsare kanske minns projekt T.O.F.U.O?
Tja, det började lovande: soliga kvällar då vi satt på verandan i Dalsbruk och plinkade på våra ukulelen, försökte oss bl.a. lite på The XX's Crystalised och Kate Nash's Foundations (gick helt bra, utmaningen var dock själva texten i låten, eller närmare sagt mängden av den).

Men sen tog det fina vädret slut och vi hade inga möjligheter att sitta på verandan om kvällarna. Inomhus var tv:n på högsta volym varje kväll (the joys of spending summer with the family...) och allmän hässäkkä sådär annars också, så helt omöjligt att ens tänka sig bli inspirerad att ta fram ukulelen. Och eftersom man inte är någon mästare ännu, vill man inte utsätta någon för att tvingas lyssna på träning. "Eiku... eiku... eiku..."

Sen var det mitt dåliga tålamod och min perfektionism. Jag tappar direkt tålamodet om jag inte kan något direkt och om ingen kan lära mig på rätt sätt. Jag är alltså inte typen som sitter och filar och filar för mig själv tills jag behärskar något, utan istället får det bli. Lite som när pappa i början av 80-talet skulle lära mig windsurfing och jag gång efter gång hamnade i grannarnas strand (piiiinsaaaamt!) pga krångliga vindpustar i vårt sund. Istället för att berätta åt mig HUR jag skulle komma bort därifrån och VAD jag skulle göra, sade han bara lugnt småleende "no tuu nyt sieltä" eller något dylikt, vilket fick mig helt rasande.

Med ukulelen är mitt problem "strumming", alltså dendär rytmiken när man akkompanjerar. Jag tappar helt rytmsinnet, speciellt om jag ska sjunga samtidigt. Pandan behärskar det helt ok, men vet inte hur han ska lära mig det och så blir jag igen frustrerad.

MEN: Tacka vet jag Zooey Deschanel! Fick igen lite inspis och började leta efter julsånger för ukulele och insåg att Zooey spelar typ precis lika simpelt som jag. Ljuvligt! Denhär ska jag nog lära mig att behärska tills julen:

22.11.2012 kl. 13:20

T.O.F.U.O.

I tisdags besökte vi Millbrook i Kronohagen och köpte åt Pandan en egen ukulele! Vi resonerade så, att eftersom vi satsade på kvalitet när vi köpte min ukulele, kunde vi denna gång satsa på en lite billigare och lustigare. Det blev en mintgrön en! Vi köpte även Aquila-strängar till den, eftersom de nuvarande är nå helt pilipali.


Nu har vi en egen Family Ukulele Orchestra!

Någon av er kanske minns vilken fantastisk och glad upplevelse det var när vi köpte min ukulele i Wellington?
Tja, det var nog inte precis samma upplevelse här i Helsingfors... Fattar inte varför man måste vara så jäkla "tuff" om man jobbar i en musikaffär i Finland (spec. Helsingfors)? Ok, servicen var helt saklig, men saknade helt dendär trevligheten man önskar få inom kundservice och av någon orsak kände jag mig som en junt när jag gick ut ur butiken. Så ska det ju inte vara heller? Lite samma grej i vissa mindre skivaffärer där man liksom måste "förtjäna" den goda servicen om man inte är tillräckligt rock-uskottava i personalens ögon. Argh.

Enivei, nu ska jag printa ut lite ukulele-instructions och så ser jag fram emot soliga kvällar på verandan i Dalsbruk där vi ska lite träna på "strumming patterns".
21.06.2012 kl. 11:49

Midsommar

Peppe skriver om midsommar (jag kan inte kommentera, Peppe!) och precis som hon är jag inget fan av midsommar.
De två senaste åren har midsommaren "firats" i stan (eller nåja, Esbo) utan desto större planer och jag har t.o.m. jobbat på midsommaraftonen - helt frivilligt.

I år ska vi för ovanlighetens skull åka till stugan på Kimitoön och jag hade förberett mig på en familjemidsommar. Idag fick jag dock höra att Pandan och jag kommer att vara där på tumis! Lyxen alltså!

Jag föreställer mig att aktiviteterna ser ut som följande: sova, sola (hoppeligen), läsa böcker, spela ukulele* på verandan och främst av allt: chilla. Plötsligt ser midsommaren lite ljusare ut.

Vad ska DU göra?*Vi ska faktiskt köpa en egen ukulele åt Pandan nästa vecka, så kan vi ha ukulele workshop tillsammans.
13.06.2012 kl. 19:34

Somebody That I Used To Know

Just nu är jag helt galet förtjust i Gotyes orginallåt, men vitsi så imponerad jag blev av denhär covern. Försök detta med din gitarr hemma!
 


Hittade faktiskt ukulele-accord till låten också, borde kanske börja träna...
13.03.2012 kl. 20:59

Futulele

Glöm ukulele eller guitalele, här kommer Futulele!
Tja, jag tror jag ändå hellre kör med äkta varan (fast fingrarna lider mindre i denhär versionen!)...

09.03.2012 kl. 00:03

Laululeija goes ukulele

Denhär videon tycks inte bara ha gjort mig glad:
 


Ni har väl bongat härliga Selja i The Voice of Finland med sin ukulele?
En till inspirationskälla till att jag måste fortsätta träna...
28.02.2012 kl. 12:23

Ukulele

Som jag tidigare nämnde, köpte jag mig en äkta ukulele i Wellington. Här kan du läsa (på finska) hur det gick till.

Jag är fast besluten på att lära mig behärska instrumentet och just nu känns det inte som en omöjlighet. Tränade en del under min sjukledighet, men nu har det varit lite paus med det. Accorden har jag inga problem med, de minns jag ganska lätt, men det är själva spelandet och rytmiken som skapar problem för mig, som inte har någon som helst erfarenhet av gitarrspelande (förutom Tom Dooley och What Shall We Do WIth The Drunken Sailor? under en musiktimme i högstadiet). Försöker lära mig med hjälp av videon, bok och cd-skiva, men känns att jag skulle behöva någon som skulle säga åt mig hur jag ska göra och säga vad jag gör fel. Pandan som basist är inte rätt person för detta.

Nu har jag dock kommit i kontakt med FUN - Finnish Ukulele Network och hoppas jag kanske via det skulle hitta någon workshop eller dylikt. Via deras FB-sida upptäckte jag att The Ukulele Orchestra Of Great Britain ska spela i Savoy i april. På basen av Youtube-videon kommer de enligt mig inte i närheten av Wellington International Ukulele Orchestras humor och färggranna show, men de verkade ändå helt sevärda.

21.02.2012 kl. 14:33

NZ


Det regnade tyvärr ganska mycket i Whangamata...


...men efter en dag på stranden brände vi fötterna riktigt ordentligt - aj aj aj.


Skytower i Auckland


Vi åkte 12h tåg och såg en äkta maoriposering


Wellington var definitivt favoritstaden.


Jag köpte mig själv en äkta Ukulele!


Vi tog färjan över till Picton...


...och såg Wellington International Ukulele Orchestra uppträda på en vingård i Nelson.


Vi var/är fortfarande jättekära.


Vi flög till Queenstown och njöt av fantastiska vyer hela vägen.


Queenstown var sagolikt vacker (vyn från hotellets terass).


Definitivt en av resans höjdpunkter: Hot Pools.

Detta är den bästa sammanfattningen jag kan komma med just nu, vi har ungefär 500 foton att plöja igenom... Men en once in a lifetime upplevelse, som är svår att beskriva i ord. Är så glad att vi åkte dit. Synd bara att det är så himla långt borta, nästan två dygns resande är bara way too much.

Men nu ska jag träna lite ukulele - det är inte alls så lätt som man kan tro, speciellt för en som aldrig spelat gitarr. Vet någon om ukulele-lektioner i stan? Just nu kör jag med bok, cd och random videon.
29.01.2012 kl. 22:38

Ukulele!

Jag skrev ju för en tid om vår glada upptäckt: The Wellington International Ukulele Orchestra.
Vet ni vad? Idag köpte vi biljetter till deras keikka i januari i Nya Zeeland! Fatta att jag kanske får se Bret från Flight Of The Conchords live!

Nu gäller det bara att ta reda på hur vi kommer från Wellington, i södra delen av norra ön till Nelson, i norra delen av södra ön och igen tillbaka eftersom vi då "bor" en vecka i Wellington.

Enligt orkestern själv (jep, som värsta fanin skrev jag på deras FB-sida och de svarade!) borde det inte vara en lång tur dit, så får väl lita på dem. Kanske vi kan få skjuts med dem...?

Sen skulle jag vara lite sugen på att se amerikanska Fleet Foxes, som spelar på min födelsedag i just Wellington. Senast jag såg dem satt jag med Pandan och Soufi på gräset i Ruisrock och de imponerade starkt.

20.11.2011 kl. 23:52

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin