Project Skinny Jeans

Ja, hur går det med mitt projekt, kanske ni undrar?

Inget resultat, what so ever. Har inte haft lust att stiga på vågen på några månader, eftersom vikten inte alls minskade, blev lika sur varje gång. Jag har gått på vagnpromenader, cyklat på konditionscykeln, tackat nej till bulla och andra sötsaker, men utan något som helst resultat.

Eller jo, mina baggy trousers-jeans går nu fast (sådär att jag inte kan andas när knappen är fast), men det är ännu lååång väg kvar.

Erkännas bör dock att jag tillåtit mig mörk choklad, och den har inte alltid varit så mörk som den borde vara för att vara helt godkänd.* Men mässät det har jag ändå inte gjort, utan försökt hålla mig till civiliserade mängder. Och visst har oktobermörkret och flunssorna gjort sitt med orken, det måste medges. En gång i månaden har vi haft en "herkuttelupäivä" med Pandan, så helt lika sträng har jag inte varit med mig själv som för ett par år sedan.

Därför bestämde jag mig nu att november kommer att bli min "kidutuskuukausi", inte ens mörk choko är tillåtet! Heck, om ett par månader ska jag täckas visa mig i bikini, något måste göras. Plus att julen kommer här emellan med sina chokofrestelser.

Nu säger nån säkert att man ska lära sig vara okej med sig själv, hur mycket man än väger. Men då ställer jag motfrågan: väger du själv över 80kg? Köper du t-shirts i storlek XL som är som korvskinn på dig?** Det känns bara inte okej, hur mycket jag än försöker intala mig själv annat. Jag mår dåligt med min nuvarande vikt, eftersom den inte är min normalvikt, därför är jag så sträng med mig själv.

Och jag veeeet att jag borde gå på punttis eller löpa eller annat, men det finns helt enkelt inte just nu överlopps tid till sånt. Tyvärr. Plus att jag tycker att jag rör på mig ganska mycket dagligen, är ingen soffpotatis heller.

 

*Jag är en sucker för Lindts Sea Salt-choko, mmmm.

**Hände mig igår då jag köpte en svindyr t-shirt på The Nationals keikka, mer murr om det i ett annat inlägg.

01.11.2013 kl. 16:27

A Beautiful Body

Ni har väl inte missat A Beautiful Body-utmaningen, som Mami Go Go satte igång? Härligt att så många inspirerats och gått med modigt.

Min första tanke var ALDRIG I LIVET, men så började jag fundera på saken och tänkte att det nu är dags för mig att vara modig. Ni har inte just sett bikinibilder på den här bloggen, inte före och inte efter graviditeten. Och det är just pga att jag är så jävla osäker över min kropp och har alltid varit det.

Jag har skrivit om ämnet förr på min blogg, att min osäkerhet har en lång historia och börjar från barndomen och speciellt lågstadieåldern. Det är ett rent under att jag undgått ätstörningar med min bakgrund. I vuxen ålder har jag väl varit helt okej med min kropp, men alltid velat vara lite smalare. Det blir en utmaning för mig att se till att min dotter inte blir lika osäker över sin kropp som jag och för att nå det, måste jag ännu jobba hårt med mig själv.

Till bröllopet 2011 vägde jag för första gången under 70 kg och jag kände mig så bra så bra. Inte bara utseendemässigt, utan mådde bra rent fysiskt och ville gärna hålla vikten jag nått. Vikten höll också ganska bra, tills jag blev gravid ett halvt år senare och mådde illa under hela sommaren. Det enda som hjälpte var att äta. Jag gick upp 27 kg under graviditeten och ett halvt år efter förlossningen kämpar jag ännu med att få kilona att röra på sig. Eller kämpar och kämpar. Det är inte som om jag skulle lida när jag skippat onödig socker från min föda och går långa vagnpromenader, men det är ju aningen frustrerande när ämnesomsättningen inte är vad den var innan graviditeten.

Jag inser ju nog att kroppen till viss mån ändrats för gott, speciellt vid höften och mage, det är ju helt logiskt och inget jag stör mig på. Och jag försöker hela tiden vara du med min nuvarande kropp, men det tar lite tid.

Så ni förstår att det, att jag publicerar denna bild är ett stort steg i accepterandet av min nya kropp.* Men jag har en lång väg att gå ännu.

 

*Det betyder inte att Project Skinny Jeans inte skulle fortsätta för dens skull...

01.08.2013 kl. 14:46

Gå för hjärtat

Enligt HeiaHeia har jag sedan början av maj gått 196,8 km, alla dessa kilometrar är vagnpromenader.

Under stugvistelsen blev det inte så många kilometrar samlade, eftersom promenaden alltid började med en enorm uppförsbacke plus att jag inte kände mig så trygg att gå med vagnen på den livligt traffikerade bilvägen. Men idag tog vi oss igen ut med Bouncy på en längre promenad längs stranden, superskönt!

Blev redan för en tid sedan tipsad om appen Kävele sydämen puolesta, så att Becel donerar 10 cent för varje kilometer du gått till forskningen kring kvinnohjärtat. Men jag missförstod på något sätt tidigare att jag själv skulle betala för den, men så var det alltså inte (i och för sig rör det sig om så små summor att jag knappast skulle gå i konkurs av det). Appen verkar funka riktigt bra, crashar inte som så många andra gps-appar.

27.07.2013 kl. 22:29

Project Skinny Jeans

PSJ har definitivt satts på prövning den senaste månaden. Ni kan inte ana hur många bakelser, kakor eller glassportioner jag varit tvungen att tacka nej till. Men det sköna har varit att det inte varit något problem för mig, har tydligen sluppit detdär värsta sockersuget.

Trots att det finns en våg på stugan, bestämde jag mig för att skippa vågen under landevistelsen, "det blir en positiv överraskning sen", tänkte jag optimistiskt. Jag började dessutom känna mig lite lättare, Pandan tippade på att jag gått ner massor i vikt, att jag liksom ser slankare ut och till min stora glädje fick jag på mig min vigselring på torsdagen! Råkade dessutom på en bekant från mammagruppen, som sade att hon inte tänkte känna igen mig pga jag blivit så mycket smalare.*

Så döm om min förvåning när jag sedan ställde mig på vågen och jag inte gått ner ett enda jävla kilo!?! Hur kan det vara möjligt? Kan man bli av med svullnad (jag menar ringen som inte gick nära heller på senast jag provade), utan att det syns på vågen?**

Visserligen har jag inte rört på mig så mycket som jag hade hoppats (innan någon påstår att det är muskler), men hade nu ändå tänkt att en sådan totalvägran skulle ha någon inverkan på kroppen?

Denhär helgen tillät jag mig ändå chips, glass och annat gott, pga bröllopsfirande på fredagen och "dagen efter". Oj, så gott det var, men nu kan jag igen fortsätta om ännu mer motiverad med min hårda linje.

Untitled

Hello! Det var en tid sen sist!

 

*Vill ännu påpeka att det inte är för att "bli smal" som jag kör min herkuttelulakko, utan för att må bra. Jag har helt enkelt för mycket övervikt just nu för att känna mig bra med mig själv eller för att det ens ska vara hälsosamt. Och visst är det kul när ens kläder går på en...

**Jag vet att det är pop just nu att skippa vågen, men jag vill ändå hålla mig lite up to date med hjälp av den.

22.07.2013 kl. 20:38

Ny jacka

Vet ni vad man blir ganska glad av?

Om man här under våren då och då tittat in i Stadium i hopp om att hitta en passlig vindjacka* bland reajackorna, men varje gång varit tvungen att gå ut därifrån besviken, eftersom den största damstorleken sitter åt som korvskinn och herrmodellen sitter annars bara konstigt. Och så en dag (idag) går man in där igen, hittar samma kivoga jacka man tittat på tidigare, inser att det igen är 42 som är största storleken, testar den på skoj och märker att den är riktigt passlig, inte alls spänd!

DET, mina vänner, blir man glav av!

Bild: Stadium

* Min graviditet såg till att ingen av mina äldre vindjackor går längre fast. Dessutom är de alla svarta, vilket inte är så värst praktisk färg soliga, blåsiga dagar.

10.06.2013 kl. 19:41

Project Skinny Jeans

I dag avslutade jag en tre veckars påsdiet/fasta (eller i princip var det så tomt i kylskåpet att jag ännu i dag måste äta av påssopporna/-shakerna...). Körde med Nutrilett, dels för att jag följde med min svärfars påsdiet förra sommaren och de resultat han nådde med den, dels för att den var på stamkundserbjudande på Stockmann. I desperata stunder prövar man på allt.

Jag vet inte riktigt om jag rekommenderar den dieten. Första veckan var jag helt sjukt hungrig hela tiden, trots att jag åt helt rekommenderad mängd per dag. Sen blev jag trött och hängig och insåg att jag måste tillägga protein och vitaminer till dieten, så det lättade lite. Sista veckan började jag få problem med helt galet svullen mage, lite sådär som jag kan få av pasta och vitt bröd. Såg helt gravid ut.

Slutresultat: -2,8 kg. Tja, inte något att hoppa i taket för, men vägen är ändå neråt. Enligt Wii är det 3,5 kg kvar till mitt första mål, dvs vikten jag hade för några år sen innan jag började banta inför bröllopet. Hade satt som realistiskt mål att jag skulle nå den vikten i januari 2014, men månne det inte fixar sig här innan. Men ja, hårt sitter domdär kilona.

06.06.2013 kl. 20:00

Project Skinny Jeans vecka 5

-0,8 kg.

Tja, inget att tuuletta för, eftersom vikten sägs växla +-1 kg under dagen, men jag är helt nöjd. Det är ändå nedåt.

06.05.2013 kl. 20:11

Project Skinny Jeans vecka 4

Dagens Wii får tala för sig själv:

 

Igår höll jag på att börja gråta när jag provade outfit efter outfit inför Första maj-firande, men inget passade. Har ju en massa tält till t-skjortor och klänningar som dock är åtsittande på mig just nu. Och det känns ju bara int kiva. Så det är lite svårt att hålla huvudet högt och nöja sig med hur man är just nu. Jag vet, jag borde köpa nya kläder till min nuvarande kroppsform, och har delvis gjort det också, men mer har jag inte råd med det just nu.

Så nu är det dags att ta i med hårdhandskarna. Mitt mål är att till min födelsedag (dvs dagen då Bouncy föddes) ha gått ner till det jag vägde innan jag började "banta"* inför bröllopet. Det torde inte vara alltför orealistiskt. Sen, om allt går fint, så fortsätter jag därifrån sen till sommaren 2014, då jag förväntar mig vara i sånt skick att jag täcks visa mig i en bikini på en allmän strand.

Nu blir jag alltså igen dendär tråkiga gästen som tackar nej till all kaka, bulla och karkki, men kan inte hjälpas. Var ganska stolt över mig själv igår: brunchbordet svajade av olika läckerheter, men jag lyckades hålla tassarna ganska bra från allt det ohälsosamma. Även när vår sista gäst hämtade en skål med munkar, så lät jag bli att ens smaka på dem. Okej, jag bekänner att jag åt en Nutella-croissant och en kokosboll**, men det var allt! Och nu är det slut med det också.

Laddade ner HeiaHeia Tracker-appen och märkte att jag använt HeiaHeia senast hösten 2011. Då gifte vi oss med Pandan. Har någon tips på nå bättre app för iPhone, som skulle hålla motivationen uppe? Har tidigare använt Endomondo, men känner att det är lite mer för löpning.

 

*Har lite svårt att kalla det att "banta", när vi bara lämnade allt ohälsosamt bort och började röra på oss mera.

**Har nu en massa kokosbollar i kylskåpet - vem vill äta upp dem?

02.05.2013 kl. 16:20

Project Skinny Jeans vecka 3

Ja, ni kanske märkte att jag inte uppdaterade något förra veckan? Det berodde på att resultatet var +-0kg. Så störande. 

Dagens saldo? -0,5kg. Whoopifuckingdoo. Jag som varit så duktig och allt.

22.04.2013 kl. 11:21

Project Skinny Jeans vecka 1

-2,4 kg - woopidoo!!

08.04.2013 kl. 12:08

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin