Babyrytmik

I går var jag nog extra glad att jag i höst anmälde Bouncy till Babyrytmik. Visst har hon gillat det hela tiden, men i går var hon helt extatisk, skrattade, ropade HEJ i takt, tuuletta och var sådär allmänt gruppens pellejöns, i allafall vad jag följde med de andra mammornas reaktioner.

Visserligen fick hon mig i sticket med att räcka upp handen direkt när det frågades om det finns frivilliga att leda en dans. Visserligen skakade hon på huvudet direkt efteråt, men då var det för sent. Ingen fara med det, men jag är inte precis typen som först räcker upp handen när det frågas "finns det frivilliga?"*

Sådär annars också var det en bra dag, det fjantades hela dagen. Hon tycks verkligen älska att träffa andra barn (än så länge) och det är jag nöjd över!

Om några veckor har vi julfest med babyrytmik-gruppen, jag dör en smula redan nu. Alla dessa söta små tomtar ska dansa inför publik...

 

*Har väl trauma från alla trollkonstnärsshower på Brankisfesterna på 80-talet...

27.11.2013 kl. 14:04

Vaccinfunderingar

När vi idag var på rådgivningen talade vi om vilka vaccin Bouncy får vid ettårskontrollen. När jag nämnde att vi skulle på resa en vecka efter att Bouncy fyllt ett, konstaterade hon att vi nog borde ta MPR-vaccinet lite tidigare, eftersom möjliga bieffekterna kan komma efter en vecka och att vaccinet är bra att ta ifall man reser i Europa. Vi kom till den slutsatsen att vi tog vaccinet nu med detsamma, så fick vi det undanstökat. Lite gråt, men det gick snabbt om. Enda nackdelen med att ta det innan hon fyllt ett, är att hon måste ta det pånytt igen vid 1,5 års åldern. Men hellre tar jag möjliga bieffekter nu än sen under resan.

Innan det blev tal om MPR, frågade hon mig om vi vill ha influensavaccinet och jag blev lika paff som för ett år sedan, då jag var gravid och vaccinet erbjöds åt mig. Rådgivningstanten frågade också "tuliko liian äkkiä?" och konstaterade att det kanske är bra om vi diskuterar hemma med Pandan (som inte kunde närvara denna gång). Men jag vet inte vad det finns att diskutera, för jag/vi vet inte alls vad vi ska göra? Jag är annars helt pro vaccin, tycker det finns en orsak till att de erbjuds, men influensavaccinet är lite fishy, tycker jag, eftersom det alltid frågas sådär försiktigt om man vill ta det och av någon orsak börjar varningsklockorna klämta. Föräldrarna skulle alltså också få den gratis, om vi kommer till avoneuvolan nåt tag och tar vaccinet. Förra året tog jag sedan vaccinet efter lite betänktetid, men nu vet jag inte alls.

Hur har ni gjort med vaccinet, speciellt influensavaccinet? MPR tycker jag det snackas om så mycket också, påminn mig igen, varför? Vet att många vill ta MPR vid en annan tidpunkt än de alla andra vaccinen när man fyller ett, men jag tycker precis som vår rådgivningstant, yhdet itkut vähemmän. Fast nu tog vi det ju just skilt sen också...

20.11.2013 kl. 22:24

BrioGo-reseväska & UV-dräkt

Vår solsemester närmar sig (63 dagar enligt Big Day-appen) och jag kommer att återkomma närmare resan med att be er ge era bästa resetips med en ettåring.

Men saker vi borde införskaffa ännu: Reseväska för Brio Go* och UV-dräkt i storlek 86 ungefär. Ingen som råkar sitta på såna och vill bli av med dem (låna eller sälja)? Och innan nån säger Tori eller Huuto så kan jag säga att vi försöker kolla där efter väskan med jämna mellanrum.**

 

Bild: Babystyle

 

*Behöver man ens en reseväska för vagnen? Jag tycker den verkar praktisk, speciellt om man kan gömma barnmat för två veckor in i den, som jag läste någon tipsa för någon tid sedan.

**Fast jag är helt amatör ännu med dessa två sidor. Har liksom inte alls tid/tålamod att sitta och surfa där. Samma sak med Nella&Nuttu, som alla höjer upp i skyarna, jag hittar inget där och får bara ångest av trängseln. Vad är det för fel på mig?

17.11.2013 kl. 11:09

Mjölkprodukter

Jaha, så blir vår tjej redan tio månader imorgon, bara två månader tills ettårsdagen. Jösses.

Närmare rapport följer, men en grej tänkte jag kolla så här skilt. Vi har ju nån vecka bakåt börjat vänja henne vid mjölkprodukter med att blanda "vanlig" mjölk med ersättningen och det har inte varit några problem. Känns tvärtom att hon börjat dricka betydligt mer mjölk än tidigare.

Nu tänkte vi börja med andra mjölkprodukter som t.ex. fil eller yoghurt och tänkte fråga om tips på bra och goda grejer som vi kunde börja med? Helst förstås inga sockerbomber... Vad har era babysar gillat?

Untitled

12.11.2013 kl. 20:20

Boller med smør

Nåt tag på 80-/90-talet deltog mina föräldrar i en silverbröllopsfest i Danmark. Efter festen sjöng min finskspråkige far ofta på den dansk "snapsvisa", som sjungits ett antal gånger under festens gång, och låten har självklart etsat sig fast i mitt minne.

När Bouncy var helt liten, började vi tala om att baka Bouncy-bulle när vi satte talk på den lille rumpan och jag kom plötsligt ihåg denna låt. I dag är den en daglig rutin under blöjbyte och Bouncy börjar le redan när jag börjar sjunga Jeeeeg... Sedan jortsar hon med hela kroppen under låten och skrattar när jag kommer till slutklämmen bolle med rigtig smør (som jag idag förstod att egentligen är boller med dejlig smør, ännu bättre!) och skakar om hennes rumpa samtidigt. Jag vet, helt friska är vi inte.

Alla med nu:

08.11.2013 kl. 12:30

Familjeporträtt

Samtidigt som vi var lite uppklädda, försökte Pandan ta familjeporträtt på oss. Det gick inte helt som i Strömsö, lite svårare när man är tre istället för två...

Ah, den sexige Movember-mustashen börjar nå sitt "amis"-stadie... För övrigt ser min man inte alls ut sådär.

Haha, nästan så jag överväger att sen också göra julkort på dessa!

05.11.2013 kl. 20:33

Team Marimekko

På lördagen fyllde Bouncys kusin 3 år och vi skulle på kalas. Har haft lite dåliga erfarenheter med kalas hittills, Bouncy har inte riktigt varit i sitt esse, så därför undrade vi om vi kunde komma till festen en halv timme innan den började, så hon skulle hinna mjuklanda.

Vår tidigare så skraja flicka tog på sig fjantrollen, kröp fram till alla och sade "HEEEEJ!", tog emot gästerna i tamburen och var allmänt glad och härlig. *

Innan festen försökte Pandan knäppa några bilder på vår festklädde tjej, utan större resultat. Men så tog han ett foto på mig och henne, som blev riktigt lyckat. Och igen, det skedde lite av misstag, inte sådär att "kan du posera?", för då blir det alltid fel.

Jag är så nöjd med min klänning, den är bara en så smickrande modell och fickorna är ju helt bäst. Fatta att Bouncy hade detdär hårbandet på huvudet under hela festen! Även detta från Lindex.

Ett lite mindre lyckat foto, men Bouncy visar en lite gladare sida.

Sådär i allmänhet har hon varit en så fantastisk typ på sistone, skrattar och grimaserar åt alla och tycks inte vara värst blyg av sig. Sen vet jag inte hur man ska ta det när hennes lite yngre pojkkompis började gråta under en playdate och hon började skratta ett riktigt Dr. Evil-skratt rakt i ansiktet på honom...

 

* I bilen på väg hem skrek hon sen som en stucken gris över halva vägen, tills hon somnade av utmattning.

05.11.2013 kl. 20:22

Datenight

Igår förde vi Bouncy första gången till farmor och farfar över natten. Eller farmor vaktade ju Bouncy på lande på sommaren då vi åkte till stan för ett par nätter, så stället var ju bekant.

Vi hängde där en stund och Bouncy hade hur kul som helst med nya leksaker som farmor grävt fram. Efter någon timme var det dags för oss att börja fara och direkt när jag satte på mig tröjan, märkte jag på Bouncy att hon nu insåg att något håller på att hända. Åh, vilket hjärtskärande skrik när vi skulle gå, men vad kan man annat än att bara gå. Och vi försökte bara intala oss att det bara är en bra grej att hon reagerar så här, det betyder ju bara att det finns ett band mellan oss. Och efter en tid ringde svärmor och berättadet att "itkut on itketty, nyt leikitään kulkusilla". Och efter det hade allt gått fint, vilket jag visste att det skulle gå.

Vi åkte på tumis till matbutiken (lyx), köpte lite "herkkuja" till senare på kvällen och så körde vi till Tölö. Hade sån lust på pizza, så vi bestämde oss för Dennis vid Tölö torg. Var ganska tomt och skönt där, och som bonus spelades gamla italienska eurovisioner i bakgrunden. Lite störande var den enorma mängden bananflugor som flög omkring, en dränkte sig i mitt vinglas och jag fick första gången i mitt liv använda mig av frasen: "Ursäkta mig, det finns en fluga i mitt glas."

Vi promenerade sedan till Ishallen genom fagra Tölö och ivriga som vi var, var vi på plats bland de första. Vi hör till de sällsynta, som faktiskt gillar att höra även uppvärmaren.

Untitled

Se så rakad min make är! Jep, Movember började idag, snart bor jag med Günther igen...

Untitled

The National var så bra igen! Vet inte om det var bändet - som är så speciellt för oss - eller bara det faktum att vi inte varit på just några keikkor under det senaste året (räknar inte riktigt med Neil Young & Crazy Horse). Det har ju liksom varit vår gemensamma grej. Nåja, vi har väl haft nåt annat för oss det senaste året...

Och vet ni, det gör så bra att vara helt på tumis ibland! Fast vi vet att vi har varandra här inne i babyåret, så finns det ju en så härlig liten typ i vårt liv, som vi överröser vår kärlek med och då blir det lätt att man inte ger samma uppmärksamhet åt den andre. Så nu fick vi chansen att bara vara VI under en kväll, kändes fint!

Fast visst kändes det lite konstigt att komma hem och inte ha någon att gå och smygkika på...

Funderade på att efter keikkan joina vårt musavisalag, som vi lämnat i sticket (yeah right) hela våren och hösten, men så var det så sent att det kändes skönare att åka hem, byta till pyjamas, äta glass och se på How I Met Your Mother. Natten sov jag så klart uruselt, vaknade konstant och kände mig verkligen inte utvilad när jag vaknade. Men frukost vid tv:n, liggandes på soffan utan brådis någonstans kändes ganska lyxigt det också.

Sen åkte vi efter vår hassuhiiri, som varit exemplarisk under hela tiden. Var enligt svärmor "ett lätt barn att sköta" och får komma när som helst på nytt dit. Vi ska nog försöka utnyttja barnvakterna lite mer nu, så att Bouncy också vänjer sig.

Jestas vilket dagboksinlägg, dethär är ju inte alls min stil. Tänkte redan radera halva inlägget, men äh, det får bli så här. Återkommer med nåt fiffigare.

01.11.2013 kl. 19:36

Passfoto

Alltså finns det nåt gulligare än babysars passfoto? Brukar alltid fnissa när jag sett dylika bilder på kompisars barn, minerna är alltid lika festliga. Speciellt när babyn är så liten att den liksom hänger medan föräldern håller den under armarna.

Så jag fnissade redan färdigt när vi kom till Studio Omena i vårt lokala köpcenter. Bouncy var ändå så stor redan att hon fick sitta själv på pallen och så satt jag brevid och höll i henne som stöd. Var lite orolig över att hon skulle vara i sitt "HEEEEJ!"-mood, som hon drog tidigare idag i babyrytmiken (liksom hur många gånger kan man säga HEJ?), så hon bara sku flina och grimasera på bilden. Men nep, det var en allvarlig Bouncy som studerade noggrannt vad den proffsige fotografdamen gjorde. Och först efteråt drog hon igång HEJ-jargongen.

Trodde jag skulle dö söthetsdöden när jag såg bilden:

Untitled

29.10.2013 kl. 21:03

Första natten med dyna

Jag grubblade ju över det här när man ska börja använda dyna. Mindes att vi hade en platt babydyna bland grejer vi fick av min syster & mina föräldrar, så beslöt mig för att testa.

Tja...

Untitled

Så här såg det ut när vi skulle väcka henne ur dagssömnen för att hinna till babyrytmiken. Flickan i fotändan och dynan brevid/under.

29.10.2013 kl. 21:00

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin