Jägarliv

Ännu en grej: Råkade någon se talkshowen Robins på Svt då Robin Stjernberg var gäst? De hade då "översatt" några av hans konkurrenter och min absoluta favorit var nog Islands Ég Á Líf:

 

Untitled

Jägarliv, jägarliv, ingen där vill leka svin

Jägarliv, jägarliv, vattna fin

 

Det är fullkomligt omöjligt för mig att nu längre höra något annat än just det. Försök själv!

08.05.2013 kl. 21:51

Eurovision-time, baby!

Insåg kanske först idag att det faktiskt redan nästa vecka är Eurovisionsveckan. Främst säkert pga att mitt twitterflöde fylls av rapporter från Malmö, där repetitionerna redan pågår. Är nog lite bitter över att det inte blev av att åka till Malmö sen heller, som jag ursprungligen planerat, men biljetterna var bara helt för dyra. Får väl bara tänka att Stockholm 2000 var dendär höjdpunkten i mitt "ESC-liv", som jag för evigt får minnas med värme och berätta om för mitt stackars barn tills hennes öron blöder.

Lovar att återkomma med favoriterna för diverse semifinaler med videon och allt, senast nästa vecka. Men nu känner jag att jag har lyssnat på låtarna såpass många gånger att jag kan uttala mig om mina personliga favoriter, så here goes, i någonslags favoritordning:

Norge

Malta

Grekland

Ungern

Sverige

Holland

Irland (!)

Belgien

Island

Hmm, ser väldigt "västeuropeiskt" ut, skumt. De fyra första är riktigt stora favoriter, resten är lite beroende på hur det funkar live.

Ni märker att Finland fattas från listan. Den hör tyvärr inte till mina favoriter, MEN jag tror starkt på dess chanser att klara sig bra. Till final går den säkert. Och kom ihåg att jag inte gillade Hard Rock Halleluja heller (innan jag såg den på genrepet, satt nämligen i backup-juryn det året)...

Meanwhile så har vi på sistone haft någonslags babyrytmik med Bouncy i takt till årets bidrag, Ungern, Malta och Tyskland(!) har funkat bäst.

 

08.05.2013 kl. 21:30

Inför Eurovision

Som jag älskar denhär tiden på året! It's Eurovision-time, baby!

Förra veckan startade TV Fems De Eurovisa med Eva & Johan (och Anne som gäst!) och ikväll är det dags för SVT's klassiker Inför Eurovision.

Fast jag i de här sammanhangen brukar vara pro förändring, kan jag känna en besvikelse av svenskarna tycks ha ändrat helt på konceptet. Var är Christer Björkman? Eller lustiga paneldeltagare som Lena PH? Och ack, minns ni den ursprungliga versionen, med den nordiska panelen? Med rödhårige Eirikur från Island som talade norska, härlige ironiske Jostein Persson från Norge och så en dansk som ingen såg ut att förstå vad han sa, men skrattade ändå gott till hans juttun.

Sen hoppas jag SVT levererar något motsvarande som nedräkningen inför Eurovision Song Contest 2000 i Globen, såg någon den? Skrattar fortfarande åt minnet av Sissela Kyle klädd som Charlotte Perelli intervjuandes tyska fans på gaybar. Och Fredrik Lindström om sin favoritlåt: "Det är ju precis som det känns, Ding-a-dong every hour, when you pick a flower, liksom..." (med rikssvensk brytning). Nu minns jag att jag faktiskt har dem på VHS, borde överföra dem på DVD asap.

Nåja, nu for jag in på sidospår. Ville bara påminna er att tune in ikväll på SVT och på tisdagen på Fem.

21.04.2013 kl. 13:04

Låt hjärntvättningen börja!

Varje år brukar det räcka en tid innan jag hör alla bidragen till årets Eurovisioner, främst pga att låtarna är svåra att hitta på Spotify och jag har helt enkelt inte tid att sitta framför datorn och lyssna på låtarna från Youtube. Idag fick jag snilleblixten att hetkinen, nu har vi ju AppleTV och via den kan jag lyssna/se på Youtube i vardagsrummet! Så fram med länken där alla låtarna kommer putkeen, Bouncy i famnen och flaskan i munnen.

Fan, så skrämmande dendär fru Tyler är nuförtiden! Är hon en vaxdocka?

Hann inte komma värst långt, men lyssnade kanske en tio låtar och bland alla gäsp-bidrag hoppade en låt helt tydligt fram: Malta! Nå, kanske ukulelen i början bidrog till att jag blev mer alert, men diggade även låten och videon. Min favorit so far! Och liksom NÄR har jag haft Malta som favorit? Typ aldrig...*

 

* Sorry Micko, jag vet att du skulle vilja att jag skulle nämna Fabrizio Faniello, men nep... Du får ha honom helt för dig själv!

20.03.2013 kl. 12:09

ESC i Sverige

Gläder mig förresten enormt över att det är SVT som ansvarar för ESC i år, har stora förväntningar inför produktionen. Varför? Jo, för att senast Sverige ordnade ESC år 2000, är ett speciellt år för mig. Inte bara för att jag var på plats i Globen under själva finalen, utan för att jag gjorde mitt slutarbete om just det årets produktion. Under ca. ett och ett halvt års tid var mitt examensarbete "min bebis" och jag fick möjligheten att åka till Stockholm ett antal ggr för att intervjua personerna bakom produktionen, både på SVT och på design-/programbyrån.

Insåg under arbetets gång att SVT verkligen lyckades ändra på ett lite "dammigt" koncept, göra det lite mer ungdomligt och ta in eventet till 2000-talet i form av en liten ansiktslyftning. Introt, postkorten, mellanakten, allt var gjort med så bra smak och humor. Kolla själva (lyft på volymen, vetja):

Introt:

Mellanakten (dansgruppen i slutet heter förresten BOUNCE, tsih):

Ah, får helt kalla kårar av dessa, har sett på dem och analyserat dem så många gånger!

Hade så gärna åkt till Malmö i år, hade redan en plan att vi åker med Micko och familjerna dit, sen åker vi två till Malmö Arena medan männen hänger med barnen, heh. Missade dock att biljetterna kommit till salu och när jag väl såg priserna insåg jag att forget about it. När vi var till Globen kostade biljetterna ca. 50-60€...

11.03.2013 kl. 21:21

Mello-final

I år har det varit något av en utmaning att se på Melodifestivalens delfinaler. Av någon orsak har jag varit ensam hemma nästan varje gång (Pandan antingen på jobb eller lätkämatch) och Bouncy har ställt till med gnäll-/skrikfest istället för att chilla lugnt.

Samtidigt har alla låtarna kännats ganska tråkiga, men det var kanske lite förväntat året efter Loreen. Mikään ei enää tunnu miltään.

Så lite panik hade jag när Eva & Johan bjöd mig till deras Mello kisastudio i Radio X3M med direktsänd för-&eftersnack, att kan jag nu på riktigt säga något om bidragen. Lite dåligt tajming var det ju iom min städstress inför dopet samma dag, så först sent på fredagkväll, när Bouncy redan somnat, fick jag en privat stund framför datorn. Lyssnade/såg igenom låtarna, men fortfarande ville ingen låt fastna och när jag anlände till Radiohuset på lördagen hade jag ingen egentlig favorit.

Eller jo, hade ju lite fastnat för Robins You under andra chansen, men det var ju "Idol-Robin", som jag tyckte var så jobbig under Idol, så jag lät det lite störa hela grejen. Under finalen sjöng de flesta så himla falskt, så Robins perfekt sjungna och utmanande refräng stack liksom ur mängden och plötsligt hejade jag på Robin. Och blev riktigt tårögd när han till slut vann!*

Och det var ju så skoj att se på Melodifestivalen med andra (som dock satt med näsan fast i datorn eller telefonen...)!

Bild lånad av Muffins

Eva & Johan hade fixat det så fint där, med en massa ohälsosam kost, nam! Pajen och tårtan fattas ännu från bilden.

Dessutom fick jag ju träffa Catzo igen, det var en tid sedan! Plus Muffins, som jag börjat följa iom graviditeten och Lintsi, tuttu Twitteristä.

Lite svor jag över att min radiomedverkan igen gick på varann med någon happening i mitt annars ganska händelselösa liv just nu (förutom bebis förstås, det är ju liksom det som it's all about just nu). Vid UMK-grejen hade jag varit hemma från BB typ två veckor och heeeelt sekasin ännu och nu rusade jag till studion direkt från min egen dotters dop. Gick ganska långt på RedBullens och Cokisens energi, men vid eftersnacket kl. 23 märkte jag att nu börjar koman närma sig och jag hade himla svårt att koncentrera mig på vad som sades. Men jag tror det allt som allt gick riktigt bra ändå? Det är ju trots allt ett ämne jag brinner för, och jag är så glad att jag äntligen har någon nytta av 30 år** av freakintresse.

 

*Precis som Micko (kommunikation skett per sms), så var jag lite extra nöjd att Alexander Bard, som var så himla elak mot Robin under hela Idol, tävlat i samma tävling, men föll ut redan i startfältet, Och så gick Robin och vann hela skitet, hah! In your face, liksom!

**Jep, insåg detta när Carola sjöng Främling som pausnummer, det är 30 år sen jag såg henne på tv och där satt det igång liksom på riktigt.

11.03.2013 kl. 11:14

UMK

Tänker inte gå in på debatten om vinnarlåtens text, utan ville bara berätta om mina fiilisar efter lördagens resultat.

Som jag kanske nämnde, hejade jag på Kokkola-killarna Great Wide North. Gillade deras meininki och värmen som de utstrålade på scenen. Trodde ändå inte riktigt på deras chanser, trots att juryn gav alla 10 poäng åt dem i semifinalen. Men det var kanske just det, de hamnade via semifinalen till finalen. Och på något sätt kändes det som om låten inte helt lyfte i finalen, de kända kalla kårarna uteblev.

Jag nämnde även att jag trodde det finska folket skulle rösta antingen Mikael Saari eller Krista Siegfrieds till segrare, men hoppades ändå på Krista, trots att hon inte hör till mina favoritartister sådär annars. Hennes show var av hög, internationell standard och låten fastnar som tuggummi i huvudet och det är alltid viktigt i en tävling som ESC. Mikael Saaris ballad var såklart fin, men den skulle kanske ha klarat sig i finalen om Mikael var från Serbien eller Bosnien-Hercegovina.

När man meddelat top 2 (dvs då Diandra fallit bort), kände jag ett lugn spridas över mig och konstaterade att nu är det egentligen helt detsamma vem av dem två som vinner, behöver inte skämmas för någondera. Å andra sidan hade jag den fiilisen genom hela finalen: Jag behöver inte skämmas för någon här. Och det, mina vänner, är inte självklart när det gäller den finska uttagningen. Därför gillar jag UMK-konseptet så himla mycket, alla bidrag går igenom ett ganska noggrannt filter där allt skit faller bort under vägen. I like.

12.02.2013 kl. 17:34

Pölls Angels

Dethär va ju ett lite lustigt foto:


Mer info finns här

Tune in alltså ikväll kl. 20:30 på Radio X3M, programmet heter Inför UMK.

Vem hejar DU på ikväll? Jag håller på Kokkola-killarna, Great Wide North.

09.02.2013 kl. 17:06

Korrigering: UMK på X3M

Sådärja, det var ju riktigt skoj att prata på radio om sitt favoritämne. Insåg att det faktiskt är åtta år sedan jag senast varit i en radiostudio, så lite jännä var det ju och ganska mycket sönköti sönköti.

Men det underlättar ju att sällskapet var så supertrevligt och avslappnat: Eva Frantz, Johan Lindroos, Pernilla Karlsson och Antti Koivukangas (som dock inte var fysiskt i studion).

Ja, och programmet är Inför UMK, som sänds på lördagen kl.20:30 innan UMK-finalen. Och kanalen var ju Radio X3M, inte Vega... hups.

07.02.2013 kl. 15:39

UMK på Vega

Är det inte konstigt att man i åratal försökt truga sin ESC-knowledge till olika medier och nu, när jag befinner mig i mitt kanske mest sömnlösa och kaotiska skede av livet så är jag påväg till YLE för att tala om årets UMK? Få se vad det blir.

Samtidigt är jag idag påväg första gången på över en månad någonstans utanför Olars, spännande. Jag tar SÅ taxi.

Tur att Bouncy belönade oss med lite mer sömn i natt. Men helt selväjärkinen är man ju inte.

 

EDIT: Ja, kanalen var ju alltså X3M, inte Vega...

07.02.2013 kl. 11:59

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin