Ah, Erlend

Den som följt med min blogg en tid kanske minns min kärlek för norrmannen Erlend Øye. Så ni kan ana min stora glädje då jag hörde att han kommit ut med nytt solomaterial och dessutom på italienska! Han lär väl ha bott i Italien.*

"Aika huttua", som Pandan uttryckte det, men hej, det är ändå Erlend! Och han dansar i videon. Alla vet vi ju att ingen dansar så härligt som Erlend. Det är faktiskt min dröm, att nån gång få dansa med honom (fan, Hakuna, att vi inte då för ett par år sedan orkade stanna längre i Nosturi!).

 

*Fatta att vi ett tag bott i samma stad (Helsingfors!), då han gjorde skivan Unrest och jag sprang aldrig in på honom. Höh.

18.08.2013 kl. 20:29

No FLOWin' this year

Hoppas Hakuna inte väntat helt desperat på tips inför Flow på den här bloggen i år? För nu ser det så tragiskt ut som att eder Catt inte kommer att delta i Flow Festival i år. Och det är verkligen tragiskt, eftersom jag hittills missat festivalen endast ett år, 2009, då Pandan och jag åkte till Sziget i Ungern istället. Fast nu läser jag att första Flow ordnades år 2004 på VR Magasinen och där var jag. Men sedan har jag av någon orsak haft ett par års paus innan 2007, som det gällde igen och sedan dess har jag varit festivalen trogen.

Anyway, förra året kämpade jag mig igenom festivalen, gravid, nykter och med sjuk rygg. Väldigt få vänner var där, iskallt och stökigt var det också och Pandan och jag konstaterade efteråt att det egentligen är ganska skönt att vi inte behöver gå på festivalen i år. Pga liten bebis tänkte vi då. Men när artisterna började publiceras under våren väcktes tanken igen: Tänk om vi ändå skulle gå dit, i alla fall för en dag? Barnvakt fixas säkert. Och när Nick Cave flyttades till lördagen, blev det klappat och klart: lördag och söndag gäller i år. 2009 missade jag Kraftwerk och tänkte minsann inte göra det i år igen! Dessutom kunde man köpa biljetterna med kultursedlar, så vi inte behövde gå helt i konkurs pga det.

Men så publicerades Pandans arbetsturer: nattjobb hela veckoslutet. Festival+nattjobb = omöjlig kombo (kanske då man var tjugo då, men inte idag). Och jag drabbades av en lathet att jag inte orkar börja fixa barnvakt bara för att jag själv ska få gå på festival. Plus att en av de skönaste grejerna med Flow har varit att vi varit där med bil. Tiden innan Pandan bodde jag ett stenkast från festivalområdet, så jag gick eller cyklade hem. Himla praktiskt.

I år känns det dock som att rekordmånga kompisar ska dit och jag försöker att inte känna mig bitter och upprepar mantrat: nästa år igen, nästa år igen, nästa år igen.

Men ja, förutom Kraftwerk och isländska Of Monsters And Men är mitt heta tips: LIEMINEN! Igår visste jag inte ens vem denna herr Lieminen var, tills jag på kvällen klickade upp videon som så många hade delat på "Fejan" igår och upptäckte att det var Olars-killar som låg bakom hela grejen. Idag hörde jag låten på Radio Helsinki och sen dess har jag gått och nynnat på "Party time, excellent, tääl' on Lieminen..." Så ifall du imorgon är på området klockan 19:30, tycker jag du ska styra dina steg till Heineken-scenen och festa loss till denna höstens garanterade partylåt:

09.08.2013 kl. 19:41

Extempore datenight

För kanske sex år sedan lärde jag känna ett bänd via en kompis. Trummisen T i bändet var lite yngre än resten av medlemmarna och så småningom lärde jag känna även hans flickvän E, som var lika trevlig och gullig. Men så mycket mer hade vi inte med varandra att göra.

På bändets keikka träffades vi med Pandan ett år senare och när vi flyttade till Esbo, råkade det sig att T&E bodde i grannhuset. Sågs väl på några fester och så, men på sistone har vi börjat ses lite mer och jag konstaterar varje gång att vitsi vi har trevliga grannar!

På söndagen hängde vi alla ute på gården, drack te (och lite Garage), åt ingefärakex och hade allmänt mysigt. T ville hålla Bouncy i famnen och där satt hon sedan tills hon lades för natten och de två verkade ha hur kul som helst. Pandan berättade att han på jobbet deltagit i en utlottning om biljetter till Neil Young & Crazy Horse-keikkan följande dag och T skämtade att ifall vi vinner biljetter, fixar han barnvaktandet, eftersom även E skulle på keikkan.

Typ kl. 14 igår meddelade Pandan att han vunnit biljetter och vi kollade försiktigt ifall T på riktigt ville komma till oss, eftersom han verkade ganska intsinä över Bouncy. Och visst ville han det! Försökte lägga Bouncy lite tidigare, så han inte skulle behöva sköta om kvällsrutinerna, men vår rutinflicka märkte tydligen att vi försökte lura henne en timme tidigare, så det blev inget av det. Istället skickade T oss iväg på keikkan och sade att han leker med henne tills hon blir trött. Här hade de sedan lekt och härjat och hon hade inte gråtit en enda gång. Underbart! Inte alla flickor som har en ung kille som barnvakt!

Min point med denhär juttun är att jag nog knappast för sex år sen hade kunnat föreställa mig att dendär unga trummisen i detdär bändet en dag skulle barnvakta vår bebbe. Hih.

Vi missade kanske ett par låtar, men dendär känslan när vi närmade oss Kajsaniemi och man såg människomängden, solen sken och livemusik hördes, den känslan är oslagbar! Lite festivalstämning fick vi också uppleva i sommar.*

 

*Men lite nöjd var jag nog ändå i hemlighet över att jag inte ska till Flow i år (fast jag samtidigt lite grämer mig över det). Om inte min rygg orkar igenom en partimmars keikka, hur skulle den orka genom en hel festivaldag? Saknade campingstolen jag hade med mig i Flow förra året som gravid. Nästa år nytt försök med hoppeligen en rygg i lite bättre skick.

 

06.08.2013 kl. 11:22

Nineties

På SVT går det just nu en helt fantastisk serie om 90-tals musiken, Nineties. Har missat de två första delarna, men man kan tydligen se dem på SVT Play.

Senaste asnittet handlade om svensk indie och hiphop, och då var mina gamla favoriter Just D representerade. Åh, som jag älskade det bändet, speciellt skivorna Rock'n'Roll och Plast. Tror jag har en vinröd pikéskjorta någonstans med Just D:s logga, måste nog gräva fram den.

Hittade tyvärr ingen annan video än från deras Beastie Boys-period, men ah, denna spelade vi nästan sönder under sommaren i Norge 2001:

18.06.2013 kl. 20:35

Du kan amma här

Okej folks, jag har nu gått omkring med den asigaste låten i huvudet och det är allt Tommix' (eller egentligen Pölls) fel. Och eftersom jag inte vill gå ensam omkring med denhär videon och låten i mitt huvud, har jag bestämt mig för att dela med mig den här och nu.

Micko, denhär är speciellt åt dig, jag vet att du uppskattar den!

Gagnam Style-cover från ammande tjejer i Falun! from OnlyForYouExistenz on Vimeo.

17.06.2013 kl. 19:52

Turbojugendbaby

(Tänkte först skriva Jugendbaby, men insåg att det låtit lite fel... I och för sig kallar sig Turbojugend-medlemmarna sig själv för "jugendit" och de är nog så långt från Hitlerjugend man kan komma.)

Nu är ni förstås otåliga, hur såg Bouncy ut i sin outfit?

Untitled

Collage gjord av Pandan

Untitled

Navy och denim i salig blandning. Are you ready for the darkness?

Untitled

Bouncy var inte den enda bebin på festen. Denne chihuahua heter Conan. Blev oklart om det var efter O'Brien eller the Barbarian.

Bra gick det annars också på festen, Bouncy såg ut att trivas, trots att dagssömnen var minimal. Hon diggade musiken, verkar vara intresserad av vad som pågår omkring henne och tappar inte genast nerverna. Det finns hopp alltså. En halv timme före kvällstvättdags meddelade hon att nu vill hon hem, vilket egentligen var en helt passlig tidpunkt att avlägsna sig. Resten av festfolket började ha såpass stigande promillehalt vid det skedet.

 

Den som har mer intresse för vad detta Turbojugend egentligen är, kan läsa mer här. Eller så kan du fråga mig, och jag kan förmedla frågan till Pandan.

02.06.2013 kl. 20:43

Luciano Pavarotti

Vi fortsätter i musiktema. Bouncy har fått ett till smeknamn: Luciano Pavarotti. Främst pga att hon alltid ska ta med pukluliinan och linda den runt sig sådär som Pavarotti alltid har sin vita scarf.

Som följd av detta sjöng jag en gång La Donna È Mobile, med en slags Pavarotti-parodiröst och det blev succé. Varje gång jag drar den, börjar Bouncy le stort och kanske t.o.m. skratta. Så jag är lite stuck med den nu, anything to please my daughter.

02.06.2013 kl. 19:29

Egen babyrytmik

Som jag tidigare nämnde, brukar vi sjunga och dansa med Bouncy till låtar som Jovanottis Penso Positivo och Bye Alex' Kedvesem. Den här klassikern har dock blivit en stor favorit, den kör vi dagligen med tillhörande koreografi och Bouncy får hepuli:

02.06.2013 kl. 17:54

Kedvesem på svenska

Jag vet inte om någon annan råkade se på Studio Eurovision innan torsdagens semifinal, men hur som helst var Ungerns Bye Alex i studion och framförde Kedvesem med svensk refräng! Och den blev - om möjligt - ännu gulligare! Hittade tyvärr inte den versionen, men här är i alla fall sista refrängen på svenska:

Min älskade - aaaww!

Hörde jag månne rätt under sändningen att Eva Frantz berättade att gitarristen i bändet hade någon koppling till Finland och talar finlandssvenska?

21.05.2013 kl. 11:37

Finalen

Jösses, under en timme till Studio Eurovision på Svt och jag har inte hunnit sammanfatt finalen! Crazy dag med nattvakning, tidig morgon, babysim med räddningssimövningar (alltså hur tungt är det inte att simma med en arm?) och svettig promenad från Brunakärr till stan. Hur jag ska hålla mig vaken till kl. 01 är ett mysterium. Morgonen med Bouncy är även min, eftersom Pandan jobbar långa & sena turer denhär helgen. Men somna mitt i, går jag inte med på. Det skedde senast 1982, då Ein bisschen Frieden vann, går inte med på att upprepa det nu.

Nåja, men till saken: Vilken final det blir! Tror det är första gången som ALLA mina favoriter från Semifinal 1 & Semifinal 2 gick vidare.*

Uppfriskande är även att ALLA ex-Jugoländer föll bort från finalen, blir spännande att se åt vem deras röster går när de inte får rösta på varann.

Mina favoriter är fortfarande ganska samma som innan semifinalerna:

 

Norge - Vinnarfavoriten!

Ungern - Blev så glatt överraskad av att Kedvesem gick vidare! Han är ju helt klart ingen sångare, men gillar den ändå, trots avsaknaden av någon slags show. Vågar inte tro, men hoppas att detta skulle vara dendär svarta hästen som ingen förväntar sig att klara sig...

Nederländerna - Vet inte hur den funkar ikväll, men i semifinal 1 kändes den som en frisk fläkt bland alla tråkiga bidrag. Älskar Anouks varma röst och lite Twin Peaks-aktiga stämningen.

Grekland - Tja, den var ju inte helt lika imponerande live, som i studioversionen, men den gör mig ändå glad.

Malta - Aj aj, så man kunde var glad. Nästan på gränsen till lite för glad. Men den gör mig fortfarande inte sur och är lite överraskad att även den tog sig till final.

Av finalisterna tänker jag bara ta upp två länder (trots att jag lite gillade Spanien till en början, men nu gäspar jag bara så fort den börjar):

Sverige - Denhär överraskade ju alla under Melodifestivalen och Robin sjunger ju så sjukt bra den utmanande melodin. Hörde att han lärt sig joddla av sin farmor, och det är ju faktiskt det han lite gör i "You". Vinner gör den nog inte, men klarar sig nog bra.

Italien - Stilig ballad, och hade förväntningar på att denhär lyfter live. Men nu hör jag rapporter från genrepen att Marco inte verkar alls intresserad av att delta i hela grejen och det blir jag ju ganska störd på. Vi får väl se.

Så är ju Bonnie Tyler förstås en höjdpunkt (men med ganska tråkig låt) och Rumäniens Cezar... hohoh.

Kräpp, tiden tar slut, hinner inte ens bifoga videon.

 

 

*Den skarpsynte kanske märkte att jag nämnt Makedonien som en freakfavorit. Men nepp, det tog jag tillbaka under sändningen. Lät bara alltför bökigt och Esmas sång - som liksom var hela juttun - lät bara inte okej.

18.05.2013 kl. 19:52

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin