Bebbekläder

Som jag nämnde pågår Projekt "Tvätta & sortera bebiskläder" hos oss som bäst:Själva har vi ju köpt kanske fyra plagg själva (men de är alla typ storlek 68 så de syns inte ens på denhär bilden), resten är från mammaförpackningen, några julklappar av mor- och farföräldrarna, mina gamla bebiskläder från 1976 och begagnat (Micko kanske känner igen vissa plagg?).

Jag tror nog vi måste fixa ett nytt skåpsystem, ett är way too litet.
28.12.2012 kl. 22:40

Julen, ja

Det var det bästa beslutet att fira julafton på tumis i eget hem. Nästa jul kommer ändå att se helt annorlunda ut, med en nästan 1-åring gåendes(?) här omkring.För att visualisera tanken, en bild på mig - januaribarnet - min första jul 1976.
Jag är förresten så busted på denhär bilden, det bara kliar i fingrarna att få påta på alla kasetter och stereoanläggningar...Vi började morgonen med risgrynsgröt (jag fick mandeln!) och Joulupukin kuumalinja.

Efter att vi smält gröten gick vi i bastu (inga bilder på det, dock). Efteråt klädde jag på mig mitt sköna, nya nattlinne och hängde i det resten av julaftonen - because I could.

Ute var det snöstorm och det var bara det skönaste att mysa i mörkret med tända ljus och inte behöva ta oss ut någonstans.

Sen åt vi gott och bara sånt som vi själv ville och avslutade kvällen med The Muppets-filmen, jag nämnde tidigare. Där emellan klämde vi i oss enorma mängder julchoko.


Aladåb - mums!


Snälla hade vi tydligen varit, eftersom vi fick såhär många paket. Vissa var nog åt Bouncy och Martti också...

Muppet-filmen var inte alls så tokig. Hade ganska låga förväntningar och visserligen var det ju inget mästerverk precis, men alla karaktärerna har ändå ett sådant nostalgivärde för en som är född på 70-talet. De har fortfarande samma charm. Sen skadar det ju förstås inte att musiken var gjord av Nya Zeelands egna Bret McKenzie, som ju vann en Oscar för bästa filmmusik. Lite fnissade vi nog när många av låtarna lät ganska lika som Flight Of The Conchords.

På juldagen var det dags för en traditionell kväll med bådas föräldrar och syskon på besök hos oss.


Julmuggarna symboliserar hur länge jag jobbat med mumin. Om några år finns det julmugg åt alla i familjen, ett par fattas ännu.

Jag blir varje år så glad när jag märker hur bra våra föräldrar kommer överrens, de är så liksinnade på många plan och jag har förstått att det inte är så vanligt i alla familjer.

Julannandag kändes inte sedan mer som julhelg, eftersom Pandan for på jobb och jag fortsatte projekt tvätta babykläder. Men som tur hade min härlige man försett mig med ett par nya DVD-boxar, så underhållning fattades inte:

28.12.2012 kl. 19:49

Superwoman

Kan man i slutet av graviditeten få tillbaka sitt superluktsinne man plågades av första halvan av graviditeten eller är det bara så att allt luktar kakka omkring mig?

Har idag bl.a. gnällt på att nytvättade disken i diskmaskinen luktar hundandedräkt (det kan den göra ibland, men nu luktar hela köket till det), badrummet luktar kloak, nytvättade (begagnade) babykläderna luktar mjölkspya aka puklu (samma lukt kände jag i Prisma på avdelningen där de säljer tuttflaskor), människorna i Prisma luktade svett eller deeku och det värsta var nog att jag anklagade (försiktigt nog) Pandan för att hans andedräkt lite luktar...

Det kan väl inte vara ett sammanträffande att allt plötsligt luktar så illa, it must be my nose?
28.12.2012 kl. 14:03

Tekniska råd efterlyses

Igår skulle vi njuta och se på The Muppets-filmen, som vi skaffat enkom för julaftonen. Helt splitterny dvd-skiva som var i plast och allt. Ungefär halvvägs gick allt fint, men där vid Man Or A Muppet-låten, bestämde sig dvd-spelaren för att stoppa skivan och efter det vägrade den ta emot någon dvd-skiva överhuvudtaget.

Vi har alltså hittills använt min gamla LG-stereo, som haft liknande problem tidigare med vissa CD-skivor, men så har det liksom gått om av sig själv. Men nu är jag trött på dens bråkande och vi tänkte använda våra julklappspengar till en ny investering.

Nu undrar jag: Vad rekommenderar du för manick? Vi har funderat en tid på en Apple TV, men även Playstation 3 har varit ett alternativ. Det vi gärna vill använda den till är:

- DVD/CD
- Netflix
- Spotify
- Gärna radio, om möjligt (behöver min dos av Radio Helsinki om morgnarna)

Vi har alltså iPad, iPhone och iPod, så därför känns Apple TV som ett logiskt alternativ. Har du några andra förslag?
25.12.2012 kl. 22:13

Årets julkort

Förra året var Martti så sjuk att vi inte visste om han skulle leva över julen, så det fanns ingen fiilis att skicka julkort precis.

I år mår han bra, men vi beslöt oss för att återanvända ett par gamla foton vi hade på honom från hans första jul år 2010 hemma hos oss.


Julkort nr 1: "Baby's first Christmas".
Här är han ett halvt år gammal och nyvaken inlindad i sin "kapalo"


Julkort nr 2: Martti inspekterar sina julklappar


Därmed passar jag på att önska er alla sötnosar

EN RIKTIGT GOD OCH SKÖN JUL!
23.12.2012 kl. 20:45

När egna kläder inte längre ryms på en

På sistone har en och en av mina favoritplagg visat sig vara alldeles för små för min putande mage. Då är det skönt att ens man är lite större en än själv, så man kan ta över hans plagg. Här följer några exempel:


Mysigt mjuk Benetton-badrock


OnePiece (lär inte gå på länge mer)


Och den senaste från idag, som jag kallar "Sexy and I know it": både byxorna och jackan är hans.


Någon kanske minns mitt dilemma med vinterjacka? Har klarat mig hittills med min "höstjacka" från tre år tillbaka, som är av tacksam modell och fortfarande går fast om magen. Trodde mig ha vintern covered genom att jag hittade en gammal Dickies-jacka, jag använt typ ett par ggr, som varit för "pojkig" i min smak, dvs stor om magen. Perfekt. Nåväl, idag när jag hade behövt jackan, gick den inte längre fast, d'oh. Så hjälpte inte annat än att klä sig i Pandans jacka för ut skulle jag på försiktig promenad idag och det var säkert. Väldigt charmigt, I'll say.
 
23.12.2012 kl. 20:29

Bilder på the bump

Utlovade för en tid sedan några bilder på gravida jag, eftersom det varit lite ont om sådana bilder här.

Så många bilder finns det inte, har inte varit så het på att fotografera min stora kropp, trots att jag varit helt nöjd med den efter den krångliga början, då största delen av viktökningen kom. Eller visst kommer det vikt ännu också (som fortfarande ibland kommenteras på rådgivningen), men nu förstår jag inte riktigt vart den går, eftersom jag känner mig (och har fått höra av andra) att jag är ganska "sopusuhtainen".
Men ni förstår att det kan kännas kämpigt för en kvinna, som för ett år sen hade lyckats gå ner 12kg och mådde så bra med sin kropp, att nu ha fått +20kg (vill inte ens skriva den exakta summan här) till, bara under graviditeten.


Vecka 33+4. En av de få mammablusar jag skaffat: bästa köpet. Använde den redan i början av graviditeten, så vet att jag har användning av den senare också.


Så här kan det gå när man vaktar sin systerson. Ambulansen får parkera uppe på backen.
23.12.2012 kl. 20:18

Tunga nätter

Såhär inpå 38e veckan av graviditeten har jag börjat avsky nätter. De känns så långa och smärtsamma. Jag får prutthurtiga kommentarer som att "kom ihåg att sova i förvar" eller att "sömnlösa nätter förbereder dig inför livet med baby" och det enda jag vill är att sova i lugn och ro.

För tillfället kan jag egentligen sova endast på ena sidan(vänster), pga halsbrännan (någon anatomisk grej). Vid något skede av natten vill jag ändå svänga om, och det är så tungt, så tungt. Jag som normalt föredrar att sova med EN platt ergonomisk dyna, sover som bäst med fem dynor. Fatta, FEM! En stor + en ergo under huvudet, en lång dyna mellan benen, en under magen och en bakom ryggen, för att jag inte ska vända mig på rygg av misstag. Som följd av detta är min rygg och nacke helt stela och sjuka och kräver massage konstant (vilket Pandan som tur ställer upp på).
Kissandet har inte varit så farligt, men visst springer jag om nätterna på toa, och även det känns så tungt, så tungt.
Det mest obekväma är dock att vakna till att ens händer, höft och fot domnat bort.

Nätterna känns bara så himla långa och för tillfället föredrar jag att sova päikkäre, det är liksom lättare.

Tack, det var dagens gnäll.
22.12.2012 kl. 23:00

Bisarra julhälsningar

I dessa tider får man julhälsningar från de mest konstiga firmorna, som t.ex. bussfirman vi använde under vårt bröllop för över ett år sen.

Dethär var nog min favorit, speciellt frasen där de hoppas att jag njutit av mina uppköp:...speciellt med tanke på att det jag i våras beställde från firman var en hel hög med ovulations- och graviditetstest. Njuta och njuta, nåja...
20.12.2012 kl. 19:41

SlutresultatetSer ut som värsta blingbling-granen på bilden, men den är i själva verket ganska minimalistisk i år för att va min gran.


Har de senaste åren samlat på glasbollarna från Iittala. Äger än så länge bara Taika, Kastehelmi och så Sarjaton från i år. De röda bollarna är från mina Stocka-tider, när de visst förnyade sitt julpynt, personalen fick ta max 12 bollar.
20.12.2012 kl. 19:28

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin