Semifinal 2

Pga en mycket aktiv dag, kommer min favoritsammanfattning lite sent, sorry!

Denhär semifinalen har jag väntat på, speciellt som tisdagens låtar kändes så gäspiga. Dessutom tävlar ju Krista ikväll och trots att låten inte hör till mina personliga favoriter, tror jag på den. Främst för att den sticker ut ur mängden, Krista har väckt mediernas intresse i Malmö (precis som Lordi i Aten...) och ett sådant framträdande med liknande koreografi och grejer har nog Finland aldrig skickat.

Men, konkurrensen är hård ikväll, så vi får hoppas att Krista ryms med bland finalisterna. Här kommer igen mina favoriter:

 

Norge:

Min vinnarfavorit! Ah, får helt kalla kårar av den och det är ju som känt det jag går efter när jag bedömer Eurovisionslåtar. Lite oroad är jag av att hennes sång inte lär låta heeelt lika bra live som på denhär studioversionen. Vi får väl se ikväll. Men VICTORY FOR NORWAY säger jag!

 

Ungern:

Jag tror denhär var den första av årets bidrag som jag hörde. Den var dessutom en live-version och min reaktion var: BOOORIIIING! Men, så börja den så småningom växa och jag märkte mig ha babyrytmik med min bebis i takt till denna: "Mishmoshmash, kashi kedvesem aschen kedvesem" dvs på riktigt: "Mert nekem nincs most más, csak a kedvesem, az én kedvesem". MEN, det kan hända att den inte alls funkar live, att den bara sen är tråkig. Hoppas inte.

 

Malta:

Denhär tycks irritera många pga sin överpositivitet. Icke mig. Den hade mig från de första ukulelestämmorna (hej, ukulele!) och diggar den fortfarande. Gulloger, det är ordet.

 

Grekland:

Jag blir så glad av sådana här bidrag! Ett riktigt bänd, som kör sin egen ska-meininki samtidigt som det låter grekiskt. Påminner mig lite om Turkiets Athena för ett antal år sedan och låten For Real, ska-punk med turkiska inslag.

 

Bubbling under:

Island:

Först skrattade jag ju åt denhär, pga "Jägarliv"-kopplingen. Den är ju dessutom så gammalmodig, så här lät typ alla Eurovisionslåtar på 90-talet. Men fan, it grows on you, kan inte hjälpa det!

 

Freakfavoriten:

Makedonien:

En freakfavorit måste man ju alltid ha, och det är bara pga den äldre damen Esma! Tyvärr lär inte hennes sång låta så bra live (eller sådana rapporter läste jag från generalrepetitionerna)...

Sen ska ni ju hålla ett öga uppe för Rumäniens Cezar, där kommer vi att ha freakshow nr 1! Redan förhandsvideon fick mig att tappa hakan och liveframförandet lär vara bisarrt.

Hakuna, hoppas rapporten tillfredställde dej?

16.05.2013 kl. 17:51

Sea of Love

När jag redan var inne på The National, så kan jag ju berätta att deras nya skiva kommer ut på måndagen. Den har minsann väntats på i dethär hushållet, speciellt som vi har biljetter till deras keikka i oktober. Och på basen av denhär videon, så verkar det ju lovande. Diggar förresten lågbudget-meininkin i videon och speciellt den lilla killen som spelar luftgitarr genom hela videon. Kolla speciellt hur han går ur bilden i slutet, hih.

Ajoo, och en komisk detalj, som jag fick höra igår: Sångaren Matt Berninger har en 2-årig dotter som har samma förnamn som Bouncy. Det tycker jag är ganska spooky, eftersom The National så starkt är både Pandans och mitt gemensamma favoritband.

 

15.05.2013 kl. 09:51

Mistaken for Strangers

Åh, jag dör, en film om The National! Komisk verkar den dessutom:

Högst troligt kommer den aldrig till Finland och finns knappast att få som DVD, precis som The Other F-Word, som jag bara väntat och väntat på...

14.05.2013 kl. 17:51

Eurovision-time, baby!

Insåg kanske först idag att det faktiskt redan nästa vecka är Eurovisionsveckan. Främst säkert pga att mitt twitterflöde fylls av rapporter från Malmö, där repetitionerna redan pågår. Är nog lite bitter över att det inte blev av att åka till Malmö sen heller, som jag ursprungligen planerat, men biljetterna var bara helt för dyra. Får väl bara tänka att Stockholm 2000 var dendär höjdpunkten i mitt "ESC-liv", som jag för evigt får minnas med värme och berätta om för mitt stackars barn tills hennes öron blöder.

Lovar att återkomma med favoriterna för diverse semifinaler med videon och allt, senast nästa vecka. Men nu känner jag att jag har lyssnat på låtarna såpass många gånger att jag kan uttala mig om mina personliga favoriter, så here goes, i någonslags favoritordning:

Norge

Malta

Grekland

Ungern

Sverige

Holland

Irland (!)

Belgien

Island

Hmm, ser väldigt "västeuropeiskt" ut, skumt. De fyra första är riktigt stora favoriter, resten är lite beroende på hur det funkar live.

Ni märker att Finland fattas från listan. Den hör tyvärr inte till mina favoriter, MEN jag tror starkt på dess chanser att klara sig bra. Till final går den säkert. Och kom ihåg att jag inte gillade Hard Rock Halleluja heller (innan jag såg den på genrepet, satt nämligen i backup-juryn det året)...

Meanwhile så har vi på sistone haft någonslags babyrytmik med Bouncy i takt till årets bidrag, Ungern, Malta och Tyskland(!) har funkat bäst.

 

08.05.2013 kl. 21:30

Jovanotti & jag

Radio Helsinki spelade idag Jovanottis 90-tals klassiker Penso Positivo (även bekant som tunnaren till serien Passi ja hammasharja). Började sjunga med i den, till Bouncys stora förtjusning, och insåg att jag fortfarande kunde orden till låten, som alltså är en slags räp på italienska. Jag kan ju då inte italienska sådär annars.

Det fick mig att få minnas min historia med Jovanotti: Någon gång på tidigt 90-tal (kanske 1992?) såg jag en slags kombinerad MTV-reklam och musikvideo och den unge glade artisten hette Jovanotti.

Typ såhär såg han ut då.

Fick låten bandad på kasett och minns att jag lite diggade den.

Några år senare dök denne italienare upp på MTV Europe igen, nu med låten Penso Positivo. Loved it!

1995-1996 spenderade jag i Österrike och bodde i nästan ett halvår ihop med en italiensk tjej. Hon bodde ganska nära Österrikiska gränsen, så sommaren 1996 åkte jag till Lignano för lite miniholiday och för att hälsa på henne. En kväll åkte vi med henne, hennes syster och deras kompis till en liten by, där det ordnades en Parmaskinksfest. Jep, du läste rätt. Där hängde Parmaskinka på tork och så åt vi dem inlindade runt en såndän brödsticka, som jag inte minns namnet på. Hade blont hår på den tiden och har nog aldrig känt mig så nordisk som jag gjorde på den festen. Men kul var det. I bilen på väg tillbaka till Lignano började flickorna lyssna på en skiva och sjöng vildt med till låtar som Ragazzo Fortunato och Ciao Mamma!. Undrade vad det var för musik, de visade skivan och jag insåg att jag ju visste vem denna Jovanotti var! Åkte vidare till en klubb och även här sjöng alla med till Ciao Mamma!. Stämningen var underbar och jag insåg att jag måste få detta på skiva.

När jag några veckor senare anlände hem till Finland, styrde jag stegen mot Free Record Shop (vem minns den kedjan?) och visst, där fanns skivan!

Lorenzo Raccolta heter den, en slags best of-skiva.

Efter några år blev ju Jovanotti känd här också med sin L'Ombelico del Mondo, och plötsligt visste alla vem han var. Men jag var lite nöjd över att jag fått ha honom för mig själv en tid helt ensam.

Än i denna dag är den en av mina favoritskivor, rekommenderar varmt att söka upp honom på Spotify. Ciao Mamma! är säkert min favoritlåt, den har jag sjungit med nå random italienare i nattbussen i slutet på 90-talet...

02.05.2013 kl. 16:54

Melkein sukua julkkikselle

Idag hade vi Pandans kusin med flickvän på besök. Lustiga typer, båda två.

Kusinen är inte bara en duktig konstnär (vi har två av hans tavlor hemma), han har nu även gjort en musikvideo med J Riskit, där man kan bonga lite av hans fotoutställning på Good Life Coffee i Berghäll.

Kusinen är alltså "Klommo", den andra som räppär.

14.04.2013 kl. 21:38

The National

The National är ju lite Pandans och min juttu. En av våra första diskussioner på Messenger var att vi båda (ovetande om varandra) föregående sommar varit på The Nationals keikka i Ruisrock och att det helt klart var höjdpunkten i Ruisrock den sommaren (herregud, kan int räkna, 2008 eller 2009?).

För några år sedan skulle The National komma till Kulturhuset men keikkan sålde slut direkt och vi blev utan biljetter. Kollade på skoj hur det såg ut i Stockholm och det fanns ju biljetter kvar! Så det blev istället vintersemester i Stockholm,  samt middag och keikka på Cirkus. Inte alls illa det heller.

Följande sommar (correct me if I'm wrong, men jag orkar inte nu kolla upp årtal) såg vi dem i Ruisrock, denna gång tillsammans och råkade även gå emot två av medlemmarna följande dag under en promenad längs Auraå.

Denhär låten var en självklar låt vår inbjudningsskiva till bröllopet (ni vet, slutknorren där, Pandan var liksom 29 när vi träffades, aaaaww):

 

Nu följer vi båda The National (@ntnl) på Instagram och har väntat med iver på deras nya skiva, som kommer ut i maj. Till vår stora glädje märkte vi även att de kommer på keikka till Helsingfors i oktober och att biljetterna kommer ut på Pandans födelsedag! Lätt att minnas, jipii!

Självklart glömde vi båda detta idag, tills jag slog upp NYT-liite under frukosten och såg detta:

Gaaah, paniiik, biljetterna är säkert slutsålda, vi är dessutom luspanka och har båda lönedag* på måndag! Men hej, via Tiketti kan man reservera biljetter! Panikspring till datorn och lättnaden när det  ännu finns biljetter. Tills jag kollade på klockan och insåg att den inte var typ 12, då vi åt frukost tillsammans en ledig dag tiden innan Bouncy. Biljetterna hade varit till salu endast en timme. Huh!

Nu gäller det bara att fixa barnvakt till oktober.

* Jaa, eller mammapeng då för min del, men lön är ju det också.

 

EDIT: Hoppas ingen läste inlägget som halvfärdigt. Datorn/Ratata flippade och blev tvungen att spara inlägget och ändra ett antal ggr innan jag fick allt slutskrivet. Sorry!

12.04.2013 kl. 10:47

Bouncy!

Untitled

Bouncy var närvarande i gårdagens körövning

Menwhile har hon bevisat sig vara värd sitt smeknamn: Ibland om kvällarna, ifall hon sovit dåligt under dagen och är lite övertrött och ingen ställning är riktigt kiva, är det enda som duger att "flyga" med henne. Dvs lyfta upp henne och när hon kommer ner skrattar hon och liksom "bouncar" med benen att "mer! mer!". Samtidigt fungerar hon som min PT även här, eftersom armarna blir trötta ganska fort, men man kan ju bara inte sluta, eftersom hon gillar det så mycket. Haba kasvaa...

 

11.04.2013 kl. 11:33

Little duhadedä China Girl

Inte ens 3 månader har man hunnit fylla, innan det är dags för ens första läkarbesök (uteslutet besöken i Jorv). Bouncy är helt glad och feberfri, men snuvan har nu fortsatt i över en vecka plus att hennes ena öga varas ännu mer nu än tidigare (hennes ögon har sedan födseln varit ganska "rähmäsiä", har väl något med ögonformen att göra. Ibland ser hon ju nästan ut som en asiat, vår lilla China Girl...).

Så bäst att nu för säkerhets skull kolla, när hon är så liten. Pikkujätti i Hagalund it is, tur att vi tog försäkring åt henne redan i mammas mage, med tanke på hur många gånger vi redan sprungit på Jorv.

 

Untitled

 

09.04.2013 kl. 10:09

Babysim

En självklar grej för mig har varit att jag vill föra Bouncy på babysim, den simgalne som jag själv är. Och speciellt med höftledsluxation lär det ska vara nyttigt med babysim. Och igår äntligen satte jag Bouncy på kö för två grupper i Hagalunds simhall.

Synd bara att jag inte fattade att anmäla oss i kö redan för någon månad sedan, köerna lär vara 3 månader långa, så sannolikheten att vi kommer på babysim innan sommarpausen är inte så stor. Buu. Tänkte bara att vi måste ha detdär läkarintyget innan vi kan anmäla oss. Frågade om saken hos rådgivningsläkaren för över 1,5 mån sen, men hon lyfte bara på axlarna och sade att det vet hon inget om, så jag tänkte att vi måste vänta tills nästa besök på Jorv i maj. Tills jag fattade att jag kunde ringa dit, så nu skickar de papper åt mig per post.

Bouncy som har redan en så fin simppare som hon fick ärva av en kompis' flickebarn. Nå, vi ska ändå gå på Folkhälsans infotillfälle nästa vecka.

Är det bara jag, men jag får bara inte loss denhär bilden ur min näthinna när jag tänker på babysim.

09.04.2013 kl. 09:57

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin