Iloinen goes Habitare

Eftersom Pandan hade ledigt på fredagen bestämde vi oss för att besöka Habitare-mässan. När vi besökte mässan för två år sen senast, var vi totalt panka efter att ha ordnat århundradets bröllopsfest, men kom ändå ut därifrån med en soffa OCH en säng.* Denna gång blev saldot som tur bara två Polkka Jam kökshanddukar:

 

Annars också kändes inte mässan i år helt lika inspirerande som förra gången. Saknade vissa utställare osv. Är det bara jag, eller upplevde någon annan lika?

Habitare till ära, prövade vi på Marimekkos Iloinen-"jackan", som Bouncy fick redan på Jorv av sina farföräldrar. Lustigt var, att vi såg många äldre kvinnor i samma klänning, vilket jag lite gissade på förhand. Den tycks va lite sådär som med manliga arkitekter och Jokapoika-skjortan...

Det var en allvarlig stund när man skulle fotas. Strumpbyxorna fick Bouncy av sin några år äldre kompis Moona.

 

*Ja, eller beställt dem alltså. Vi kom inte släpandes på dem från Mässcentret.

23.09.2013 kl. 19:32

Jämmer och elände

Som tydligen alltid denna tid på året, har jag drabbats av snuva. Först misstänker man allergisk snuva i några veckor tills man inser att nep, det här är nog "riktig" snuva. Ingen feber, inget annat än snuva. Men det räcker redan att dra ner energinivån rejält och huvudet känns tungt.

Samtidigt håller Bouncy på att få typ alla tänderna på en gång (i alla fall fem upptäcktes på övre tandraden igår, nedre ville hon inte visa), vilket förklarar den ovanliga gråtigheten de senaste dagarna.

Självklart jobbar Pandan 14-00 nästan hela veckan. Ge. Mig. Kraft.

23.09.2013 kl. 13:46

Facebook-loppis

Läser alltid om hur folk fyndar fina grejer - speciellt babyprylar - på Facebook-loppisar. Kan inte ni tipsa om dessa loppisar, vilka är det som lönar sig att kolla?
22.09.2013 kl. 14:30

Uteklädsgrubblerier

Jaha, det börjar bli kyligare väder och vi har ju förstås inte förberett oss inför hösten. Förutom köpt åkpåsen till kärran, men den är ju till typ vintern.

Redan i början av sommaren (eller kanske redan på våren?) märkte jag att mammorna i min lokala mammagrupp började tala om att man skulle skaffa välikausihaalarin, som var på rabatt då, men jag kunde inte ens tänka i sådana banor då. Nu har jag väntat i ett par månader på rådgivningen, så jag skulle veta vilka Bouncys aktuella mått är innan jag vågar börja investera i något.

Märker att det här som där grubblas över denhär djungeln av höst-/vinter-/vårkläder, så hjälp en nybörjare med era hetaste tips:

 • Vad lönar sig att skaffa åt en bebis på åtta månader, som just nu är nästan 75 cm lång?
 • Antar att hon lär sig gå under vinter-/vårmånaderna (kanske?), men just nu sitter hon ju mest i vagnen. Till vintern har vi ju Brios varma sovpåse, där det är meningen att ha "vanliga" kläder, så man bara kan öppna påsen när vi kommer in till nåt köpcentrum eller dylikt.
 • Det vore ju praktiskt om hösthalaren gick på även på våren, eller hur? Är det alls en realistisk tanke?
 • Klarar man sig i den här åldern med nån billigare version från typ Lindex, eller lönar det sig redan att satsa på bättre kvalitet, trots att hon ännu växer hurja fart? Vet ju att växandet stoppar vid nåt skede, men det tycks inte ännu vara aktuellt.

Ska hur som helst ta mig en titt på Nella&Nuttu nån dag, men det är ju alltid bra att veta vad man liksom är ute efter.

20.09.2013 kl. 19:54

8 månader

Ny månad, ny rapport. 7 månadersrapporten hittar du här.

De aktuella måtten är just nu 74,8 cm och 9,6 kg. Längden följer alltså den högre kurvan medan vikten är lite under mittenkurvan. Men helt inom normala mått ändå.

 • Sitter själv. Detta hände när vi var på besök hos några kompisar, plötsligt satt hon bara där stadigt brevid mig och påtade på en uggla. Sittandet underlättade mycket. Kan nu sätta henne i en balja i tvättrummet under babysimningen och hon kan sitta i tamburen när man själv klär på sig. Och så trivs hon ju längre stunder för sig själv när hon undersöker sina leksaker och innehållet i leksakslådan.
 • I och med sittandet började hon även åla sig framåt i hurja fart. Just nu är det en slags krypålande, men framåt kommer hon.
 • Viljan finns att lära sig stå, men just nu är det mest att hon ställer sig på knäna så högt som möjligt och viftar ivrigt på händerna. Det är nog anytime now.
 • Tredje och fjärde tanden ploppade fram och även femte tanden håller på att tränga sig fram. Alla på övre framtänder.
 • Hon pratar på en massa, "pa-pa-paa" och "ma-ma-maa" och vi inbillar oss att hon menar oss, höhöö.
 • Lustigt att lyssna på henne nu genom babylarmet när hon underhåller sig själv, speciellt om mornarna. Hon babblar på och drar själv igång speldosan. Speldosan lär hon ha dragit igång en morgon vid 05-tiden, det missade jag lyckligtvis. DJ Bouncy.
 • Ätandet har gått bra hittills, tills tänderna igen började tränga fram. Sen blev det okej igen, men så var vi ivriga och ville börja mata henne med 8 mån-burkar, dvs puré med klimpar i. Bouncy var skeptisk. Försöker lura henne med bekanta puréer varannan sked, men ibland funkar det, ibland inte.
 • Tränar med pipmugg och det börjar gå riktigt bra. Eller just nu kör vi med Nuk-flaska, men hon har hiffat dendär tekniken och klarar t.o.m. att själv dricka ur den. Men inte om hon är trött.
 • Älskar babyrytmiken! Hon skrattar högt och är så nyfiken på alla andra bebisarna i gruppen. Lite otålig blir hon ibland och orkar inte så bra sitta i famnen, men det börjar väl va lite samma problem med de andra bebisarna. Vi går alltså på Musikinstitutet Kungsvägens babyrytmik i Mattby och det råkade sig att alla i gruppen är nästan lika gamla, just 7-9 mån gamla. Så vi lär ändra till "knattegrupp" sen automatiskt. De andra bebisarna är urgulliga (jag brukar vara mycket kritisk till bebisars gullighet) och mammorna verkar vara sympatiskt. Är riktigt nöjd att vi började där.
 • Babysimmet har även det varit lyckat, hon sparkar för full iver och jag tror hon får mer ut av det nu än på våren. Men bra att vi ändå började redan då.
 • Vi insåg att hon hade ett behov för mer utvecklande leksaker, så köpte några Fischer-Price-"torn" (se bilderna) som hon får riva isär och bygga igen.
 • Hon har tålamod att lyssna på nattsaga om kvällarna. Brukar låta henne tugga på sin träningstandborste, så har hon inte så stort behov att tugga på böckerna.
 • Ajoo, det bästa: puklandet har upphört helt och hållet! Visst kommer det lite spugel nån kväll då och då, men det är ju helt normalt och INGET jämfört med de 30 gångerna om dagen. Urk, det var nog jobbigt. I vårt fall var det nog ökandet av fast föda och minskandet av mjölken som hjälpte. Plus säkert det att hon sitter själv och är mer upprätt.

Den här minen har hon lärt till en pojke i babyrytmiken. Det tillhör ett slags frustande ljud.


Untitled

Det exakta ögonblicket hon lärde sig sitta.

Untitled

Riskaka - mums!

Untitled

Bula på pannan.

Untitled

Hemmet är nu babyproofat med Ikeas fula hörnskydd.

17.09.2013 kl. 20:20

Testnatten

I går var det dags att testa resesängen jag nämnde i inlägget under. Bäddade den mysig med Bouncys bekanta mjukisdjur och trots att hon såg lite konfunderad ut, när jag sjöng bekanta vaggvisan när hon låg där, skrattade hon av iver när jag drog fast dragkedjan. Jag tror hon upplevde det som ett äventyr.

Untitled

Lakan vet jag inte hur man ska få att hållas på den tunna bädd"madrassen", som är fast med tarraband. Hon bökar ju så enormt mycket att det bara skulle vara en hög av lakan kvar.

På sommaren hade vi ett tyg över huvuddelen av resesängen, lite som mörkläggning, och hon älskade momentet när man satte tyget över henne.

Hon somnade ganska lätt och - tättädädädää - 12 h senare vaknade hon så här glad:

Untitled

Jag är så lättad. Betyder att vi lugnt kan ta med "tältet" till mina föräldrar imorgon. För sen ska vi på fest!

13.09.2013 kl. 20:53

Resesäng

I våras fick vi Bouncys kusins gamla resesäng, som vi användt på landet på sommaren. Den var dock ganska tung och lite krånglig att sätta ihop, så vi lämnade den på lande, så att den är där färdigt när vi kommer nästa gång. Insåg samtidigt att vi ju behöver någon resesäng ifall Bouncy ska vara övernatten någonstans, som t.ex. kommande lördag.

Pandan hade bongat en praktisk liten tältliknande resesäng av märket Deryan, och fick mig övertalad att beställa hem en sån. Den går i superlitet utrymme och är lätt att sätta upp (man liksom bara kastar den på golvet). Men, men... nu blev jag lite skeptiskt. Det sägs att man kan använda den tills barnet är två år, men den känns himla liten för Bouncy, som tycker om att sitta och härja i sängen. Dessutom roterar hon ju i sömnen. Vi har försökt träna den här veckan med att leka lite i den och i natt tänkte jag försöka testa att låta henne sova i den.

Visst har hon roligt i den en stund, tycker väl det är lite spännande, men snabbt blir hon frustrerad. Är lite rädd att vi köpt grisen i säcken.

Untitled

Untitled

Funkar det inte alls inatt, måste vi kvickt fixa nån annan lösning till lördagen, då Bouncy ska till mormor&morfar. Tips?

För datenight, det ska vi ha med Pandan!

12.09.2013 kl. 13:50

En dag fylld av kärlek

I går, 10.9 var en fin dag. För det första var det Pandans och min 2-års bröllopsdag och vi var lite extra romantiska och gulleputtefnuttiga mot varandra redan kvällen innan och sedan igår. Lyssnade på spellistan från vårt bröllop och mindes med värme på festen, hur galet roligt var det inte? Människor, ordna bröllopsfester, det är det roligaste som finns!

Ca. 14 kg tyngre är vi nu, men ack, minst lika förälskade!

Sen var det dags att fira dagens egentliga hjältinna: Min käre Famu, som fyllde 101 år igår. Mottagningen var detta år på Stengårds sjukhus, dit hon flyttade för några veckor sedan. Men inte pga sin höga ålder eller någon sjukdom, utan pga stambyte i hennes lägenhet på Drumsö. Jep, hon bor fortfarande ensam, med hemhjälp.

Var lite orolig över hur det skulle påverka Famu att nu vara på vårdavdelning på sjukhus, men hon verkar pigg och glad och tycks må bra av att ha fler människor omkring sig och får vård 24h/dygnet. Men hem vill hon ännu, det glömmer hon inte att nämna.

Pandan hann knäppa några härliga bilder innan han blev tvungen att sticka till jobbet för resten av vår bröllopsdag.

Fyra generationer. Den äldsta och den yngsta har en åldersskillnad på 100 år och 4 månader. För något år sedan hade jag nog inte trott att ett sådant här foto någonsin skulle tas. Det är så fint att jag nästan går sönder.

Mofa & momi

11.09.2013 kl. 20:09

Ännu lite Brio

En lite onödig grej som vi skaffade är Brio Stroller Organizer, alltså en liten väska, som man får fast i vagnen. Tänkte den kunde vara bra om man går bara på en liten länk och inte behöver hela skötväskan, eller som ett tillägg till skötväskan, så man har plånboken och nycklarna och annat viktigt närmare till hands. Plus att den har plats för ett par flaskor, så man lätt får tag i dem.

Bra idé, men den funkar inte riktigt i höghus utan hiss. Tror dess idé är att man hela tiden har fast den i vagnen, inte så som vi, som har vagnen nere i trappan och roudar väska och baby ner ett par våningar. Väskan har nämligen inget praktiskt system att bära den på och pga sina luckor vill allt alltid ramla ut ur den. Försöker binda fast den i skötväskan, men det är lite väl komplicerat. När vi kom från lande tidigare i somras, hade Pandan lyft vagnen ur bilen och fört den till sin sedvanliga plats i trappan, men glömt den lilla väskan fast i den. Tre dagar senare (hade mitt städprojekt, så hade inte kommit iväg med vagnen någonstans) började jag leta efter min plånbok i panik, utan att hitta den. Den är enorm, så det är inte lätt att tappa bort den. Insåg snart att jag inte hittade lillväskan heller och paniksvetten började stiga på pannan och jag kilade ner i trappan och ja, där fanns ju väskan och inne i den plånboken! Och vagnen är ju inte ens bakom låsta dörrar någonstans...

På tal om sovpåse, beslöt vi oss ändå för Brios Technical-påse. Den passade helt enkelt bäst i våra behov inför kommande vinter och borde vara passlig ännu följande vinter. Och var dessutom på rabare.

Huvan fås loss och påsen går att öppna lätt i fotändan (tack för tipset, Anna!)

En av mina favoritförsäljerskor i Babystyle har en ettårig januaribebis, så hon brukar alltid berätta om sina egna erfarenheter, vilket ju är praktiskt för oss med januaribebis. Höll redan i en förmånligare Eisbärchen-påse, som jag nästan köpte, men insåg att den med sin keinokuitu inte kommer att funka på vår svettiga tjej, som alltid har hett. Synd, eftersom den kom i mycket häftigare färger än den svarta vi nu skaffade, buu.

11.09.2013 kl. 19:50

Brio Go - sittdelen

Lovade ju återkomma med mina åsikter om Brio Go när vi har lite mer erfarenhet av sittdelen. Om liggdelen skrev jag i ett tidigare inlägg. Sittdelen tog vi ju i bruk i början av sommaren, alltså när Bouncy var fem månader gammal, och plötsligt slutade skriken i vaket tillstånd i vagnen och flickan började trivas i kärran.

Fortfarande tycker jag att Go är oerhört lätt att röra sig med, framhjulen har jag bara gott att säga om. På landet använde vi främst "vinterhjulen", men när vi åkte in till Dalsbruk t.ex. knäppte vi på de mindre hjulen, går ganska lätt att byta dem.

Många kritiserade Go för att man inte får den helt vågrätt i liggläge, men det stör mig nog inte alls. Tycker Bouncy ligger helt tillräckligt vågrätt och har inga problem att sova. Bara bra att huvudändan är lite upplyft, tycker jag.

Untitled

Här alltså INTE i fullt liggläge.

Selen har ibland lossnat på olika ställen och de kan vara rätt krångliga att sätta tillbaka.

Ibland känns det nog att man kunde gå en "Brio Go for dummies"-kurs. Som jag nämnde i ett inlägg under, har vi inte riktigt blivit kloka på benskyddet, men vi har använt det bara ett par gånger. Efter att jag såg den här videon, insåg jag att vi knäppt fast den helt på fel ställe. Måste testa om jag lyckas nästa gång på rätt sätt.

I början av sommaren skaffade vi tillhörande regnskydd, solskydd och myggnät.

Solskyddet har vi inte använt en enda gång, så den har jag inget att säga om. Har liksom glömt dess existens och alltid använt Kurtis Babypeace-duken som solskydd. Men vi kanske får användning av den på vintern i Fuerteventura?

Untitled

Regnskyddet har vi också - som tur! - behövt bara två gånger, varav ena gången kanske några minuter, eftersom regnskuren upphörde nästan direkt. Följande gång var jag på promenad i skogen på landet och noterade att Bouncys fot stod ut ur skyddet hela tiden, eftersom det fanns hål just vid de ställen där hon älskar att hålla foten när hon sover. Positivt är att den är genomskinlig, så jag ser Bouncy och hon ser ut. Lite klumpigt stel och stor är den ju nog, när den är i sin påse fast i vagnen, men det är ju tjockt plast.

Untitled

Överlag verkar det som att de olika skydden sitter bäst när fotdelen pekar rakt neråt, men det funkar ju inte ännu när Bouncy är så liten. När vi köpte myggnätet, försökte vi sätta den på direkt när vi kommit ut ur Babystyle, men måste återvända till affären och be försäljerskan visa hur vi skulle sätta fast den. Inte ens hon fick den helt tätt fast och konstaterade att den går bäst fast när fotdelen är rakt neråt. Vilket ju är dumt. Här i stan skadar det ju inte om det blir ett litet hål mellan vagnen och myggnätet, men på landet är det ju en lite annan grej med alla hundratusen myggjävlar som envist vill tränga in igenom alla lediga luckor. Eller älgflugor, huu. Försökte köra med bykpinnar, men de ville inte riktigt hållas fast någonstans.

Untitled

Den är ju silvrig, så man ser inte alls genom nätet in i vagnen. Har förstått att det skulle vara någonslags solskydd samtidigt, men har inte fått ett hundraprocent säkert svar ännu, så vågar inte helt lita på det. Men det skulle ju vara logiskt. Och praktiskt.

Untitled

Så här trugar Bouncy oftast foten, men den tycks inte ändå bli ikläm där. Och nu först fattade jag att man tydligen får bort bågen helt och hållet...

Nu räknade jag ju upp en massa negativt, men i överlag har vi nog varit jättenöjda med vagnen och Bouncy verkar också trivas i den. Galet praktisk är den nog att rouda med i bilen, tar nog ganska ofta med den i bakluckan. Och spec. på sommaren var det guld värt att kunna lyfta bilskyddet direkt på chassit, eftersom Bouncy ofta somnade i bilen.

Ni andra som har Brio Go, hur har ni upplevt den? Och vad har ni för attiraljer till den? Till vintern tänkte vi skaffa extra sittunderlaget och sovpåse i någon glammig färg för att pigga upp den grå färgen. Och ja, reseväskan behöver vi ju också inför vår resa. Vad mer?

07.09.2013 kl. 20:20

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin