Igelkottsbloggen

Inser att det blivit alltför lite Martti-inlägg här på sistone.
Martti var ganska sjuk här i slutet av sommaren, gick på antibiotika och painkillers, men nu hoppas vi att allt är bra igen. Men igelkott är nog inget lätt djur, speciellt när djurläkarnas kunskaper är så tvivelaktiga.

Men igår hade var han nog en riktig sötpelle:Först lite gnagande på favorithandsken och därefter skumboll på huvudet (hur han egentligen når dit är ett mysterium).Sen vurpar man på rumpan och somnar i den ställningen...
01.10.2011 kl. 15:49

Himokas siili

Tack för alla sympatier ni sändt Martti, här kommer en liten update:

Var i kontakt med några igelkottsuppfödare, som har kottar från samma släkt som Martti och fick bekräftat att det inte är något att vara orolig för om igelkotten är snäll och låter sig undersökas av en främmande människa. Marttis mamma är likadan, så även morbror och moster, så tydligen hade veterinären endast erfarenhet av temperamentfulla igelkottar.

Sen lärde jag mig något nytt: igelkottspojkar har ofta "våta drömmar" och det att jag trodde mig hitta var i hans lilla pili, var trots allt inte var, utan helt the stuff.
Sedan sätter våren hormonerna lite ur balans eftersom det plötsligt blir ljust tidigare, så igelkottspojkarna går omkring med stånd typ hela tiden. Vilket skulle förklara hans konstiga gångstil samt minskad aptit.

Hmm, jag undrar om vi ändå borde fixa dejt åt honom med en flickigelkott..?

Alltså jag dör, har så fnissat åt det pga denhär artikeln som jag såg för en tid sen i Metro:Varför veterinären inte kunde informera oss om denna möjlighet undrar jag bara. En sak är i varje fall säker: nästa gång vi behöver veterinär går vi nog tyvärr till en annan, trots att denna var mycket trevlig och gullig. Fick som tur en lista på kompetenta veterinärer, igelkottsvetskapen är trots allt ännu ganska minimal i Finland.

Nu har vi följt med Martti några dagar, gett honom medicinen för säkerhets skull och han verkar gå helt normalt nu.
Så jag hoppas allt e ok och vi kan pusta ut.

EDIT: Äntligen fick jag videon från Marttis promenad laddad på Vimeo (lyckas inte med Vimeo-appen på iPhone - goda tips?):

Martti tutkimusretkellä from Catten on Vimeo.

27.05.2011 kl. 00:51

Martti e pipi

Är ganska orolig för vår Martti-bebi just nu: han har ätit lite dåligt de senaste dagarna och på lördagen upptäckte vi att han går lite tokigt, sådär på tårna. Undersökte tassarna men upptäckte inget onormalt dock. Igår upptäckte jag lite var i hans lilla pili och han gick lika försiktigt ännu. Misstänker urinvägsinfektion, vilket är ganska vanligt bland igelkottar när deras masu är så nära golvet + en massa stenar fastnar alltid på opassande ställen. Antibiotikakur är det enda som hjälper till det.

Fick veterinärtid först till imorgon, så måste gå omkring med oron ännu idag. Inatt hade han dock ätit duktigt och vittnade dessutom första gången igår när han stannade vid mjölkskålen och slurpade i sej en massa mjölk. Sötis.


Bilden är tagen under valvakan då Martti blev deppig över valresultaten, men samma deppiga min hade han igår kväll...
23.05.2011 kl. 13:13

Pallotar

Idag råkade Sofia i synnerhet ha vägarna förbi shopen. Hennes bedårande Inez charmade mig totalt med sitt leende och sina fina kinder och jag tror att jag var litelite pop med min granna prickiga blus.


Eller var det ändå mitt igelkottssmycke...?

Smycket från Kooky Gems (reklaaaam!)
13.05.2011 kl. 22:47

Igelkottsbloggen

Det har lite undrats på vilket sätt Martti egentligen gör domdär sk skumbollarna, dvs vaahtopallona, när han tuggat på någon intressant ny lukt?

Vi låter Martti demonstrera sin lilla excorcist-moment själv med min mors gamla handske (fatta hur skrämd jag blev när jag vittnade detta för första gången):

Martti goes vaahtis from Catten on Vimeo.

28.03.2011 kl. 00:31

Igelkottsbloggen

Vi drar en Martti-juttu här emellan:

Häromdagen insåg vi att det var dags att tvätta Marttis pissgula masu.
Martti var inte av samma åsikt.
Martti har självklart en egen borste, en BAMSEborste.


Han var inte sur, utan han såg nästan lite nöjd ut typ "hahaa, försök bara komma åt med dendär borsten!".
24.03.2011 kl. 21:02

Igelkottsbloggen

Jag vet att ni saknat bilder på Martti (eller hur?) och nu minns jag faktiskt att jag lovade visa lite bilder som min kompis Jani tog under fotosessionen i höstas:

Lakan: Nanso (ägde dem faktiskt långt innan jag ens kom på tanken att skaffa en igelkott!)
23.01.2011 kl. 19:38

Siiliuutisista päivää

Idag var vi ju som sagt till veterinären. Jag vet inte varför jag kände mig lite nervös och illa till mods, när jag visste att det inte handlade om något allvarligt, men lite orolig var jag ändå för lillisen.

Veterinären var helt supergullig och konstaterade genast att "voi miten tumma kaveri tää Martti on!" och förundrade sig över hur lugn han var och lyfte inte alls taggarna. Så varnade hon att hon måste gräva lite i öronen med en tops och sade att det kan bli lite utmanande, men Martti var bara chill och rynkade lite på pannan men annars gick allt fint. Läkaren sa att man ibland måste söva ner igelkottar när de är bara taggbollar så man inte kommer åt någon del av dem. Jag visste ju nog att Marttis släktingar är en mycket snäll art, men åååh, så stolt jag var över honom.

Och det bästa var ju att det inte var någon inflammation eller korvapunkki (uak), utan han har bara mer vax i öronen - precis som sin "far". All is well in the hedgehog world.


The proud family (bild tagen av Jani under Marttis fotosession)
14.12.2010 kl. 20:58

Veterinären

Meanwhile så konstaterades på basen av bilderna i skumbollsbildserien att Martti har något gult/brunt vid örat, så imorgon måste vi för första gången föra vår lilla Martti-bebi till veterinären. Finns som tur en läkarstation i Esbo som är specialiserad på bl.a. dvärgigelkottar.

Men vitsi jag känner mig så usel när vi redan en tid konstaterat att det speciellt på foton ser sådär gult ut, men sen "live" ser det int så paha ut (men det är ju alltid lite mörkt när vi leker med honom), så därför har vi inte gjort något åt saken.
Hoppas det nu int e någo paha!
13.12.2010 kl. 18:58

Skumbollar

Naja undrade i ett tidigare inlägg hur igelkottar gör en skumboll. Här följer en bildserie av vad som händer när min mamma ger Martti en urgammal handske att gnaga på. Hon frågade mig tidigare om hon ska tvätta den, eftersom den är ganska smutsig till vilket jag svarade: "Nej, nej! Ju mer gamla dofter/lukter desto bättre!"

Varning till känsliga tittare att den urgulliga igelkotten kan se lite skrämmande ut:


Omm-nomm-nomm


Räyh, här börjar han redan se ut som en beast


Sen vänder hela kroppen som i en scen ur Exorcisten och han börjar slicka sig på piggarna så att en skumboll uppenbarar sig.

Och ibland kan man bli så excited att man tappar balansen och faller på rygg, stakin!

Vi försökte ta video, men då vägrade han ställa upp med show.
13.12.2010 kl. 14:17

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin