Fråga bloggen

21.10.2012 kl. 19:18
Okej, dethär inlägget handlar om graviditet och underlivsvärk. Den som inte har intresse kan bara move along, there's nothing to see here.

Saken är den att jag känner mig lite lost i dehär graviditetskrämporna och känner att jag inte riktigt får tillräklig info någonstansifrån. Eller såklart, internet är fullt av info, men det är lite too much och gör mig bara ännu mer lost.

Som jag nämnde drabbades jag av foglossning för någon vecka sen. Eller jag visste inte att det var det, men efter lite konsultation av en vän, insåg jag att det var det som gällde. Smärtan har hållits kvar och jag känner av den konstant, trots att den inte är olidlig. Känner att den är ett hinder för mig på jobbet t.ex. och måste skippa vissa aktiviteter som jag vet inkluderar långa promenader, eftersom det blir värre då.

På måndagen var jag till rådgivningsläkaren för checkup, men pga att en kvinna innan mig freakade och började gråta hysteriskt, hamnade tutorn ta hand om henne och en ny och oerfaren läkare fick ta hand om mig. Hon var helt ljuvlig och jag hade gärna kunnat bli kompis med henne, men tyvärr var hon ganska grön och man märkte på henne att hon hela tiden väntade på att tutorn skulle komma tillbaka, vilket hon aldrig gjorde. Om foglossning visste hon inte mycket, utan printade bara ut ett papper med lite info om det.

Så nu går jag omkring med denhär lindriga (kan förstås vara värre för andra med lägre smärttröskel) smärtan och vet inte riktigt hur allvarligt dethär är. Jag har förstått att det är mycket vanligt och i princip en bra sak, men jag vet inte riktigt vad jag ska göra/hur jag ska vara.

Mitt andra problem är att jag inte riktigt vet vart jag ska vända mig i första hand, OM jag nu skulle behöva gå till läkaren med detta. Ringde till rådgivningsinfon om saken och hon frågade surt direkt om jag tagit smärtstillande mot detta. Öööh, inte egentligen, har främst tagit Panadol mot huvudvärk då och då och känner nu inte att jag ska börja proppa i mig smärtstillande dagligen för att klara av att stå på jobbet. Hon menade att man KAN få akuttider till rådgivningsläkare men annars bör jag kontakta min egna hälsostation (där man aldrig får tider, utan blir istället skickad till Hagalunds jour, där man får köa i timtal). När jag i somras var till en allmänläkare i Mehiläinen (just pga problemet i förra parentesen) pga illamåendet, informerade läkaren mig om att hon inte i allmänhet brukar sköta om graviditetsfall. Nå VART ska jag då vända mig? Fattar inget.

Mitt tredje problem är: kan jag göra något åt denhär krämpan? Infolappen jag fick sade bara att jag skulle vila, på internet sägs det att vissa jumpparörelser för bäckenbottensmuskler hjälper, att man ska röra på sig lite och ofta och i vissa fall rekommenderas naprapati (som inte annars rekommenderas under graviditeten).

Aaaaargh!

Tacksam för tips.
Kommentarer (9)
Hej! Tyvärr lidit av samma grej i två graviditeter, inte kiva!!! Ledsen att säga detta men foglossning har en tendens att bli värre ju längre in i graviditeten man går och lättar oftast först efter att beben har kommit ut... Mitt var värst på natten/morgonen och längre än 5m promenader fick mig att gråta. Prova på stödbälte (tukivyö) som man lägger under magen som håller bäckenet mer stabilt. Om det blir för tungt att jobba lönar det sig absolut att gå till privat gynekolog (kan tipsa om bra :) )! Kostar ca 60-80 euro, men då får man åtminstone professionell hjälp. Kämpa på!
Micki21.10.12 kl. 20:11
Tack Micki för kommentar! :) Ska absolut kontakta dig för gynekologtips om det blir behov till det.
21.10.12 22:44
Hm, kan inte säga så mycket klokt egentligen, men vill uttrycka min sympati! Försök med stödbälte, det kan hjälpa till viss del, och nog kan man ju ta en värktablett nu och då, då det är som värst, utan att det gör varken till eller från tycker jag. Men har du faktiskt så ont att du inte kan vara på jobb så tycker jag att du ska få bli sjukskriven, absolut! Det enda som hjälpte mot min foglossning (som läkaren sa var ischias, but who knows) var att få göra som kroppen sa - dvs stå, gå, ligga, sitta om vartannat - absolut inte sitta stilla vid ett kontorsbord i åtta timmar per dag!
snigelnharald.blogspot.com21.10.12 kl. 20:56
Tack för sympatierna! Jo, är inte i princip rädd för att ta värktablett, men tyckte det varen lite onödig kommentar av rådgivningsinfon när jag ville ha mer info om själva krämpan. "Ota särkylääke" är liksom lösningen till allt. Än så länge går det som tur att va på jobb, så länge jag får sitta på "barstolen" så mycket som möjligt.
21.10.12 22:47
Kompar dom andra och skickar sympati. Det finns inte så mycket någon kan göra åt det, men ett stödbälte kan verkligen hjälpa. Skulle också gissa att det är bättre att skaffa så snabbt som möjligt, och att inte försöka sinnittele på jobbet utan gå på sjukledigt. Som första hjälp kan man knyta ett skärp runt höften, och reha-shop i kampen säljer stödbälten. Hoppas det lättar!
Fua21.10.12 kl. 21:05
Tack för sympatierna! Finns det nå specifika stödbälten för gravida, eller e det helt perustukivyö som gäller? Äger ju faktiskt ett, som jag använt när ryggen varit riktigt ond men förstår nog inte riktigt hur den skulle gå på mig nu som gravid. Fast fet kanske är ett annorlunda bälte för bäckenet? Sori min dumhet. EDIT: Nu kollade jag på Reha Shops sidor och insåg att det helt e annan juttu med bälten för gravidmage. Tack för tipset dock!
21.10.12 22:52
Jo, stödbältet för foglossning går under magen och "knyter ihop" bäckenet så att fogarna inte kan röra på sig och skapa smärta. Därför kan man knyta ett bälte/halsduk runt höften (under höftpiggarna) för att dra ihop dem. Du får ett säkert köpt på huutonet eller vauva också eftersom jag tippar på att 2/3 gravida kvinnor har haft ett.
fua22.10.12 kl. 08:37
Undvik alla "sneda" rörelser, och rörelser där du belastar bara ena sidan/benet. Gå med korta steg, ta trappsteg som en gammal tant, ett i gången. Sätt dig ned i sängen på sidan, lägg kroppen ned, och liksom rulla in i sängen med benen samman, och gör likadant fast omvänt då du ska upp igen. Sitt inte i mjuka soffor, för där blir ryggen och ryggslutet uttänjda som en banan, och det är inte bra. Cykla och vattenjumppa funkade som motion för mig. Jag gick till en fysio som var bra på foglossning, för att få övningar som hjälpte mig, och gick där i 6 mån efter förlossningen tills jag blev stabil in. Magnesiumtillskott lär ska vara bra för leder. Och jag hade det inte lika hemskt andra graviditeten. Kämpa på!
lilla22.10.12 kl. 11:32
Aj cykling hjälper? Man sku ju tro att det e lite som promenad, men kanske mindre stötar då? Kanske jag ska ta mig en spin på vår konditionscykel som stått orörd i ett halvt år...
25.10.12 00:19
Usch, vad trist. Många bra tips här ovan så kan egentligen bara lägga till några små grejer. Temperaturskillnader är inte heller bra så undvik exempelvis kombinationen bastu + simning. Överlag ska du undvika allt som gör ont, överansträngning gör bara saken värre och man kan inte "träna bort" foglossning. En liten tröst kan också vara att i många fall är foglossningen värst i mitten av graviditeten så vi kan alltid hålla tummarna för att det lättar snart!
Hannah23.10.12 kl. 18:55
Njaa, jag påbörjar ju om några veckor min åttonde månad, så vet inte om jag är så i mitten av graviditeten längre... Enivei så ska jag på fre till en gynekolog, så vi ska se vad hon säger!
25.10.12 00:21
Nå jag vet inte om cykling "hjälper" direkt, jag skrev att jag kunde cykla, och därmed motionera lite, när jag inte kunde gå. I cykling belastar du inte bäckenet på samma sätt.
lilla25.10.12 kl. 11:08
Jo, alltså jag menade just att det går alltså att cykla, för just nu saknar jag någon sort av motion (stavgång e ju liksom min juttu och det gör ooont). Skulle älska att gå på vattenlöpning, men tanken att skaffa en ny baddräkt size XXL (typ) och gå till en public simhall (husbolagets simbassäng renoveras just nu, typiskt) lockar inte ALLS just nu.
25.10.12 13:44
Hej. Led av förskräcklig foglossning under min första graviditet, så jag förstår verkligen vad du talar om och lider med dig i anden. Nu då jag precis plussat för andra gången ska jag beställa tid till en OMT-fysioterapeut. Var hos en sådan pga andra orsaker förut och hon jag gick hos sade att hon själv lidit av foglossning under sin första graviditet. Under sin andra graviditet hade hon tränat på ett speciellt sätt och klarat sig utan foglossning. Hon sade att om jag nånsin blir gravid igen ska hon visa mig sina knep. Så jag skulle väl satsa på att gå till en sån här OMT-fysioterapeut, det kan åtminstone inte skada.
anon29.10.12 kl. 17:01
Gynekologen jag var till rekommenderade faktiskt en fysioterapeut som är specialiserad på just krämpor under graviditeten, så ska definitivt försöka få en tid till henne(trots att det lär vara svårt).
29.10.12 18:03
Vad gör man hos rådgivningsläkaren?? Ska på torsdan sådär halvspontant på en första gång o blev o fundera vad det egentligen görs där. Jag hittade hit till 2012 genom att googla rådgivningsläkare, there we go ;)
kairi10.11.14 kl. 13:20
Vet du jag minns faktiskt inte så bra! Tänk att man kan glömma? Men lite som ett gynekologbesök och på vissa hälsostationer har dom ultra (inte i Hagalund). Jättemärkvärdigt var det nog inte. Lycka till!
10.11.14 22:43

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin