Highly Sensitive Person

27.03.2013 kl. 22:05

Jag vill ännu återkomma till meningen i inlägget under om att jag märker stuff omkring mig och förklara mig lite bättre:

För en tid sedan skrev Wonderland ett par intressanta inlägg om något som kallas HSP, dvs Highly Sensitive Person. Läs en närmare beskrivning här. När jag läste beskrivningen var det som om alla bitar föll på plats, det var ju mig man beskrev där!

Har tidigare behandlat ämnet i min blogg, att jag är en mycket känslig och intuitiv person som märker mycket av det som händer i min omgivning och kan läsa personer ganska bra. Jag känner på mig t.ex. när allt inte är helt okej.

Som ett exempel kan jag nämna mina tidigare förhållanden. Vid något skede av förhållandet har jag alltid fått en osäker känsla som jag inte kan beskriva, trots att allt borde vara bra. De flesta har stämplat mig som paranoid och sagt att jag oroar mig för mycket (min favoritfras "Tänk inte så!"). Har t.o.m. tagit upp saken med personen i fråga, men bara fått bekräftelse om att allt är okej, inget extra har hänt. Och jag får gå vidare med den paranoida känslan. TILLS jag en dag får reda på att det i själva verket funnits en orsak till min oro, att den andra personen varit otrogen eller på något annat sätt svikit mig just vid den tidpunkten. Och trots att det känns hemskt att höra det, så har det samtidigt varit en lättnad. Jag hade inte fel! Jag var inte paranoid i onödan! Och det har hänt så många gånger att jag till slut lärt mig lita på min intuition. Men det tog flera år att inse det själv.

För något år sedan gick jag till ett medium jag besökt förr, och även hon bekräftade dethär att jag är en oerhört intuitiv person och kan ibland få för mycket stimuli av omgivningen och därför kan det lätt kännas att det blir too much. Men det var så skönt att höra henne säga det, för det kändes så logiskt. Och att sedan läsa om ämnet hos Wonderland och liksom få en definition på sig själv. Att något, som många upplevt som en svaghet i mig i själva verket är en styrka.

Åh, helt galet intressant!

Kommentarer (5)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Känner SÅ igen mig. Jag tänkte nästan bli galen i min ex-förhållande då allt i mig sade att nej, nej men så försökte jag ändå bara säga åt mig själv att "du bara inbillar dig" ovs. Huh, huh. Ja, detdär med svaghet. Vet inte riktigt ifall jag har upplevt det som så att andra skulle se det som en svaghet i mig. Kanske jag har varit mer tyst om det, så det har liksom inte riktigt kommit fram. Kanske så? Ja, himla intressant. Vill bara liksom läsa mer och träffa mer HSP- typer. Bara för att få dendär känslan att "you know what I mean".
wonderland28.03.13 kl. 09:33
ja, det är nog så skönt att det finns andra liksinnade!
28.03.13 14:19
Jeps känner också igen mig! Jag köpte boken med den väldigt beskrivande titeln Drunkna inte i dina känslor av Maggan Hägglund och Doris Dahlin förra året när jag trodde att jag skulle go nuts på mitt dåvarande jobb. Och det kändes faktiskt mycket bättre efter att jag läst den! Nästan varje gång jag kom till jobbet var det som om all energi gick ur mig men jag kunde aldrig sätta fingret på vad det var. Först ett halvår efter att jag slutat därifrån började det komma fram ett och annat som hade hänt under tiden jag jobbat där och jag insåg att det inte bara var jag som inbillat mig!
Nina28.03.13 kl. 09:48
Intressant! Låter också som en lovande bok, måste nog börja lite läsa mig in på dethär ämnet, hade aldrig hört benämningen innan jag läste Wonderlands inlägg.
28.03.13 14:20
Hmm. Även om det känns svårt att tro, så är jag väldigt känslig också över hur människor känner. Vid något skede orkade jag inte längre vara så alert, att jo, jag visste hur folk reagerade, men då de nekade det så lämnade jag saken där även om allt som oftast så var det ju så som jag tänkt. Nu har jag försökt använda den mera som en positiv grej, att då jag märker att någon tar illa upp eller vad det nu är så kan jag ställa snälla frågor som tar den andra med i diskussionen så att man reder ut saker istället för att går och vrider på dumheter. Så att den andra inte känner att jag kör den i hörnet, utan att vi diskuterar ämnet inte personerna i fråga. Och vad som har med att känna sig paranoid, så jag har varit kanske lite aktivare på den fronten jämfört med dig. Om jag haft en epäily, så har jag jobbat lite kring saken och oftast fått reda på det som jag redan anat. Har alltså snabbat upp processen. Jag vet vad jag är ute efter och kallas väl inte i onödan till en detektiv. :) Speciellt då exet ljög om lite allt så jag visste när jag såg honom säga något att okej, detta är en lögn, nu ska jag bara ta reda på vad som hänt på riktigt. Han hatade det, för att han ljög ungefär dagligen av helt onödiga saker. Till sist hade han råddat ihop sanningen med lögn och visste inte vad han talat och tyckte då förstås att jag har fel i huvudet som inte kunde lita på honom.
Tubbs28.03.13 kl. 18:35
Väldigt intessant, jag är också HSP, har alltid fått höra att jag 'tänker så mycket, ids inte oroa dig och är så känslig'.. bra att veta att vi är flera som sitter i samma båt. :)
jessica01.04.13 kl. 22:51
Vad du istället skulle göra är att du skulle är ett dubbelblindtest under vetenskapliga former. Medier dom säger bara vad man vill höra.
tommix29.04.13 kl. 21:47
Typisk skeptisk kommentar av en man. ;) Har du månne själv besökt ett medium nåt tag? Jag tror du skulle kunna vara av annan åsikt efter besöket, i alla fall hos mediet jag går hos. Jag har inte berättat ett knyst om något i mitt liv, ändå vet hon sådana detaljer som är omöjliga att ta reda på.
29.04.13 22:12

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin