I don't trust anything that bleeds for five days and doesn't die.

24.08.2013 kl. 11:04

Så sade Mr Garrison i South Park en gång om kvinnor. Jep, detta blir ett mensinlägg, så ni som inte intresserar er, look away! Hade även kunnat sätta rubriken "Saker folk tiger om", eftersom jag i allafall inte visst något om detta.

Eller vaddå mensinlägg, blödarinlägg är väl rättare benämning. Ja, jag nämnde visst att mensen kom med besked i juli, efter en paus på flera månader. Sedan dess har jag blött dagligen och det blir snart september. Jippii.

Efter förlossningen började jag med minipiller och i början av augusti insattes en "hormonikierukka" (alltså har det inget annat namn på svenska än "livmoderinlägg"?), eftersom syskon till Bouncy inte just nu i alla fall är aktuellt. Och naiva jag väntade mest på att mensen tar slut helt och hållet, för så sades det åt mig, både av läkare och sköterskor. Men jösses, så blödandet ökade och inte ens vanliga bindor vill hålla. Överväger att skaffa sådana där blöjor man fick på sjukhuset under och efter förlossningen.

För det här suger nu ganska häftigt. Har börjat känna mig svag och yr också, men det kan ju förstås bero på något annat också än denna konstanta blodsförlust.

Har ni liknande erfarenheter? Tar det slut nåt tag?

På produktbeskrivningen står det så här:

"Många kvinnor har ofta stänkblödningar eller knappa blödningar utöver menstruationen under de 3–6 första månaderna efter att Mirena satts in. Vissa kvinnor kan ha rikliga eller förlängda blödningar under denna tid."

Kommentarer (7)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:
Detdär låter mycket jobbigt :( Hoppas det fixar sig!
wonderland24.08.13 kl. 11:40
Tack, det hoppas jag också!
24.08.13 11:41
Jag blödde 7 månader efter att jag låtit sätta in Mirenan. Ibland mera, ibland mindre. Jobbigast tyckte jag var dock de grymma hakfinnarna jag fick, riktiga jätte bölder som också kom på ryggen. Håret lossade i mängder och jag mådde allmänt dåligt. Efter det lugnade det sig och hade lite blödningar ett par dagar i månaden. Mensen tog slut helt o hållet efter 2 år. Nu har jag haft den 4,5år och mitt ansikte blommar igen mera än när jag var 14år! Inte kiva alls!!! Funderar faktiskt på att ta ut den men inga andra preventivmedel känns heller helt rätt.
Micki24.08.13 kl. 12:37
7 månader?! For real? Nä-ä, man får ju piss i huvu av mindre. Sku man ens kunna använda tampon, men när det int rekommenderas. Och aikuisacne sku jag verkligen inte längre behöva, det har jag gått igenom redan ett par ggr i vuxen ålder.
24.08.13 20:29
Usch!låter inte alls roligt! hormonspiral kanske de heter på svenska?!
ika-lotta24.08.13 kl. 13:46
Det låter rätt!
24.08.13 20:29
Jag satte in min spiral i juni och ungefär en vecka efter det började jag blöda, och jag har gjort det så gott som varenda dag sedan dess. Inte lika mycket som du, men alldeles tillräckligt för att det ska vara irriterande. Min läkare sade samma, att man nästan inte har någon mens alls, jag är så irriterad över att hen bara sade allt som var bra med Mirena, och inte nämnde en endaste av biverkningarna, som kan vara skitjobbiga. Yrsel kände jag mycket av i början, men det har som tur lättat. Jag har nyligen också fått mycket nya finnar på hakan, men jag fattade inte att det hade något med Mirena att göra, men nu när jag läser Mickis kommentar börjar jag fundera... Suck. Varför kan de inte komma på ett bra preventivmedel?
Jill24.08.13 kl. 19:39
Jag var mest orolig över att jag kan få migrän, så det diskuterade vi med läkaren och därför provade jag med minipiller först, för att se om det har någon inverkan. Jo, yrsel och mensvärk hade jag första dagarna, men nu känns det sådär lite som under graviditeten, då hemoglobinvärdena var åt rumpan. Och det stod ju på förpackningen att hemoglobinvärdena stiger NÄR mensen uteblir...
24.08.13 20:31
Så det är Mirena som mina kratrar till finnar beror på? Har haft min i snart fem år så det får bli kopparspiral till nästa. Men orka liksom hålla på och testa. Jag blödde de fem första månaderna med Mirena, sen nästan inget alls efter det. Så om du bara orkar så kämpa lite till!
Pia25.08.13 kl. 00:12
Ja och det är ju inte så billigt att testa (fast de i misstag tog bort FPA-ersättning från slutsumman, sparade 60€ thankyouverymuch) olika spiraler. Nå, kanske man vänjer sig så småningom. Men sku ju va kiva att på strandsemester i januari inte behöva vara Bloody Mary konstant.
25.08.13 13:08
Argh argh, ja sku ju också få Mirena, fast jag ren var lite skeptisk till den... Kopparspiral skulle jag vela ha men läste på svensla hälsovårdssidorna att den kan orsaka kraftiga blödningar så det är inget för mig som blöder som bara vad. Min mens kom annars tillbaka redan efter sju veckor, tjo och tjim! (O ja vet att de int e jälkivuodon jälkivuoto för nu exakt 21 dagar senare kom mens nummer två...) aaaah jag hatar p-medel och allt sånt! Måst väl hålla koll på bieffekter om jag testar Mirenan...
Jooles25.08.13 kl. 11:43
Ja, argh! Vad är nu sen bäst? Som om man inte skulle ha annat att fundera på som nybliven mamma.
25.08.13 13:09
Äsch, synd det där. Har inte erfarit det men jag hade helt infernalisk mensvärk och började använda en p-stav (de opererar in den under huden på armen och den löser ut hormoner hela tiden). Folk tycker det låter jätteskumt och skrämmande, men jag blev rekommenderad just denna och halleluja, efter några månader (av oregelbunden mens) tog mensen slut helt och hållet och inga andra biverkningar! Det är ju förstås helt individuellt och kanske kroppen fungerar helt annorlunda efter graviditet, men p-stav är som sagt också ett alternativ :)
Skinka30.08.13 kl. 22:11
P-stav, vah? Det har jag aldrig ens hört talas om! Skumt att det inte ens nämndes när vi diskuterade olika preventivalternativ. Suck. Nu har man ju investerat över 150€ på den här så man kanske inte ids ta ut den helt genast. Men bra att veta för framtiden!
31.08.13 11:16

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin