Löneanspråk

17.11.2013 kl. 10:54

Sorry för ofrivillig paus. Varit en massa aktiviteter dagligen, fixande av tråkiga (as in boring) grejer, oro för familjemedlem på sjukhus och några andra energikrävande grejer, Bouncy och jag blev lite krassliga och som bonus led jag - efter en ganska lång paus - av en migränattack på fredagen. Och känner att jag inte ännu heller riktigt hämtat mig. Så när Bouncy lagt sig om kvällarna har valet varit ganska lätt: sätta sig vid datorn eller kasta sig på soffan? Sofa city, baby!

Men till saken: Nu har jag äntligen (efter en massa tilläggsutredningar, det gick inte så enkelt sen heller...) fått arbetslöshetsunderstöden att rulla, ekonomin lite stabiliserad och jag kan pusta ut för en stund. Vi bestämde oss för att jag inte ska behöva stressa för att hitta ett nytt jobb NU, utan deadline blir hösten 2014, då vi hoppeligen har en dagisplats åt Bouncy. Min princip är att söka bara jobb som verkligen intresserar mig och som jag kunde tänka mig jobba med och i själva verket har jag skickat iväg några ansökningar redan. Det sköna är även att när jag nu får understöd från annat håll, behöver jag inte utesluta projektarbeten, där man kanske jobbar lite mindre, eftersom jag inte är SÅ ekonomiskt beroende av ett jobb just nu.

Och i samband med det vill jag säga att inget annat ord ger mig så stor ångest som löneanspråk (eli palkkatoive). Hur i all fridens namn ska man veta vad man ska be om? Speciellt om man som jag alltid jobbat med en minimilön? Be inte för högt och inte för lågt, jag vet. Men jag vet ju inte ens vad det är möjligt att förtjäna på diverse jobb, eftersom ingen människa i detta land vill tala om vad den förtjänar. Så om du vet om någon snärtig websida som kunde ge vägledning i detta, så tipsa mig, tack! Eller om du sitter på andra tips?

Kommentarer (4)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:
Löner betalas ofta utgående från tidigare erfarenhet. Man måste inte uppge löneanspråk, det finns oftast ändå en tilltänkt budget. Fråga ändå hellre för mycket eller för lite. Många tillägger att det kan diskuteras. H en som läst många arbetsansökningar och intervjuat många kandidater. Ps. Så idiotiskt att lönen ( eller in the region of) nästan aldrig står utskriven i annonser här i landet!
Helena S17.11.13 kl. 12:24
Aj man måste inte uppge löneanspråk? För jag tycker det är så daijut när det just som du säger ändå finns en tanke om vilken lön man vill betala. För enligt min erfarenhet har jag aldrig fått den lön jag bett om, utan så har det varit ren klart att så här mycket hade vi tänkt. Aha? Varför kan man bara inte diskutera saken? Känns på nåt sätt som ett onödigt "test" att vad månne människan täcks be.
17.11.13 19:48
Jäklar, måste börja läsa igenom innan jag postar kommentarer! Menade förstås hellre för mycket än för lite.
Helena S17.11.13 kl. 12:26
Jo, gissade lite det, heh!
17.11.13 19:48
Jag brukar chansa på att be om lite mer än jag tror jag kan få. Men på riktigt vet jag inte hur man ska göra! Kan vara bra att försöka ta reda på vilka löner som finns i branschen, man kan säkert fråga fakcföreningar eller bekanta och kompisar, om de nu vill prata om löner.
Fager Dam17.11.13 kl. 16:52
Jo, det är väl just så man borde göra, och vilket även jag gjort, men sen måste man också veta att hur hög lön har man pokka att be om, så att de inte direkt utesluter ens ansökan pga det? Problemet är ju just det att ingen vill tala om sina löner, har typ EN vän som lite tipsat åt vilket håll hens lön rör sig, men annars är det nog ganska tyst om den saken. Inte helt kosher att fråga heller, tycker jag.
17.11.13 19:50
http://taku.fi/jasenille/suositukset_ja_oppaat
Kiri18.11.13 kl. 15:12

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin