11 månader

19.12.2013 kl. 20:51

Nytt försök med rapporten:

Helt ofattbart att vår baby inte officiellt är en baby mer om en månad, utan en TAAPERO (avskyr förresten det ordet ganska så mycket). Den senaste månaden gick helt oerhört snabbt och känns att jag inte skrivit just något i listan på utveckling jag brukar knappra i telefonen.

10 månadersrapporten finns här.

  • Har lärt sig klappa händerna och är så oerhört stolt när hon gör det. När hon dök i babysimningen för någon vecka sedan och instruktören berömde henne, började hon klappa åt sig själv. Och när Pandan tog med henne på hennes första hockeymatch hade hon klappat med när resten av publiken klappat.
  • "Visslar", dvs drar in luft så att det kommer ett visslande ljud.
  • Inget intresse på att gå ännu. Ställer sig upp och tar några random steg i sängen eller vid soffan, men annars kommer man snabbast fram krypandes. Enligt rådgivningstanten är det bara bra att krypa länge, förbättrar kuulemma koordinationsförmågan och t.o.m. läsförmågan. Oho!
  • Hej är fortfarande favoritordet, men även Huj och Oj börjar blir populärt. Säger ofta Oj när hon pruttat, haha. Hau säger hon nu helt tydligt när vi spelar Heikki Kuulas Koirakaveri, men även till Jenni Vartiainens Urho Kepponen (även den från Ipanapa). Kon säger Mmmmm, men allt annat säger Hau.
  • Gnisslar eller klappar med tänderna ganska ofta, sjukt obehagligt.
  • Är supersocial och representabel när vi är bland folk, men hemma har hon en ganska jobbig mamisfas, som jag hoppas går om fort, har inte alls tålamod med det. Jag får typ inte ens stiga upp från soffan för att gå till köket (man ser liksom till köket från vardagsrummet) förrän hon börjar gråta. När hon tidigare tyst följt efter, börjar hon nu bara direkt skrikgråta och sitter på plats. What's up with that?
  • Började testa riktig havregrynsgröt efter era tips och det gick väl helt okej till en början, men nu har det blivit stopp med morgongröten, hon totalvägrar. Så det blir yoghurt istället med fruktpuré, har inte hittat på nåt annat. Bara hon nu äter.
  • Ätandet har varit lite mer utmanande på sistone, vet inte riktigt vad det beror på. Skulle gärna testa på lite mer "riktig" mat, men har varit för lat för det hittills. Makaronilåda testade vi med och pfyi, så det smakade illa. Just så. Eller så var det konsistensen. Tips på bra mat att börja med (som man alltså själv kan äta)?

Vi blev tvugna att flytta sängen till andra väggen, eftersom lådorna brevid sängen drogs ut konstant. Lite jobbigt ljud att vakna till.

Böckerna är stora favoriter att gräva fram, vilken tur att hon fått så många begagnade böcker!

Det klättras och undersöks ganska mycket

Här testas ett kex av märket Ella's, favoriterna är dock Puffitsen av samma märke.

Går bra att gnugga kliande tandraden med den

Självständighetsdagen till ära kläddes hon i matchande outfit (min gamla) med min mormors pall. Tyget är Metsovaara.

Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:
Puffitsen är favoriter även här :) Kexen blir mest bara klottig gegga... Jag kan inte fatta att tiden går så snabbt. Även hos oss har vi snart ett småbarn istället för en baby! Galet, men roligt :)
Hanna19.12.13 kl. 22:12
Jo, kexen är helt konstiga. Vi har väl bara testat dem ett par ggr. Hon äter nog nästan hela, men äh, känns på nåt sätt onödigt att mata i henne nån kex, fast jag vet att dessa är ok för babyn. Tycker puffitsen är bra när hon kan träna på pincettgrepp samtidigt. Hon blir helt ivrig bara vi tar fram puffitspåsen.
20.12.13 13:07
Oj, hon börjar ha ett riktigt ordförråd redan! Vår tjej har satsat på gåendet istället, det enda ord hon riktigt använder ännu är "dää" (där) och pekar. Gåendet blir däremot snabbare och snabbare :) Jag har lagat pasta bolgnese i babyvariant utan salt, den gillades tillsammans med små pastabitar och den skulle jag kunna tänka mig att vi kan äta hela familjen om man kryddar vuxenvarianten. Sådär för att nu börja nånstans...
Marie20.12.13 kl. 14:50
Ja, det brukar väl va lite antingen eller med att gå eller prata. Boyncys pekfinger höjdes första gången för några dagar sen men tror det var Tip tip tap under julkonserten som inspirerade till det... ;) Pasta Bolognese låter som en bra idé, det ska vi testa!
21.12.13 00:02
Alltså Stokke har nog verkligen lyckats göra en produkt som egentligen består av hundra produkter dvs tripp trappen. Ser nu selen för första gången. Hohhoojajaa, trodde redan att vi hade allt som behövs till den (stol, new born set, baby set och "pehmusteet"). Dyrt blir det ju.
Malin E20.12.13 kl. 17:40
Selen hör nog lite till "turhake", dvs köpte den lite för ivrigt samtidigt som vi köpte babydelen. Inte för att den inte skulle behövas, utan för att man får en liknande sele från Prisma för betydligt mindre pengar som passar lika bra till Stokke. Nu först behöver vi den när hon försöker stiga upp och vänder sig i stolen, så hade kunnat vänta lite...
21.12.13 00:00

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin