2 poäng!

09.03.2014 kl. 23:02

Jag har nog inte riktigt kommit ännu över det faktum att min favorit i Melodifestivalen förlorade med TVÅ POÄNG. Visst, Sanna Nielsen är sjukt duktig och rutinerad och en värdig vinnare, men Ace Wilder hade varit så mycket mer spännande. Och hade haft bättre chanser, anser jag. Men ja, det är ju inte Finland det gäller, som tur.

Det var ju så himla kul att medverka som gäst i De Eurovisas Mellofest igen! Har inte vågat se programmet ännu*, men nervös kände jag mig nog inte under sändningen. Tror att sällskapet lugnade ner mig plus att jag fick en så fantastiskt snygg smink, att jag kände mig självsäker och fin. Sminkösen Zoe var så charmig och jag var oerhört imponerad av att hon talade norska! Jag tog så många selfies av mig själv igår kväll, för på riktigt: jag har blivit sminkad en gång förut och det var till mitt bröllop. Så det händer liksom inte varje dag. Kändes lite som waste of good makeup att efter finalen och den korta radiosändningen efteråt bara åka hem med taxi och tvätta av sig lösögonfransarna. Men ja, man är ju inte tjugo mer.

Extra roligt var även att en kär vän ville hänga med till studion för att se på finalen, speciellt som det är ett ämne som vi redan länge haft gemensamt, we go way back liksom. Trodde att det skulle vara lite fler folk på plats, men alla hade väl så mycket program just igår, så vi var bara en liten skara, vilket kanske var lika så skönt.

Denhär bilden knäppte producenten Monica på oss. Alltid lika avslappnat att tala Eurovisioner med Pöll och Eva. Tage var en kul ny bekantskap IRL.

En sned Catta.

Efter resultatet snakkade vi ännu en stund på Radio X3M.

"Måst jag, måst jag tvätta bort dethär?"

VARFÖR KOMMER NORMALFORMSBILDER ÅT FEL HÅLL NÄR JAG LADDAR DEM FRÅN DATORN? JAG FATTAR INT! Och jag blir så stöööörd!

 

*Det lär inte av upphovsrättsliga skäl gå att se programmet i efterhand. Äsch. Eller kanske lika så bra..?

Kommentarer (4)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Du måste konvertera dom till png så blir dom rätt, i jpg blir dom sidlänges eller upp och ner
fua10.03.14 kl. 08:20
Men det är ju helt daijut! Plus att i min telefon syns bilderna åt rätt håll, men med fel proportioner. P.S. Testade nu och det funkade inte, samma problem!
10.03.14 22:46
Jag är glad för att du fick igen vara med! :)
wonderland11.03.14 kl. 08:57
Det beror på att kameran/mobilen du använder inte roterar bilden när du fotar utan lägger till roteringen som en tag i metadatat istället. Vissa program läser metadatat, vissa inte.

Jag använder programmet Cheese för att rotera bilder på 'korrekt' sätt. (mac) http://www.stuffware.co.uk/cheese/
tommix16.03.14 kl. 22:35
Ahaa! Det där gick helt över mitt förstånd. Men tack för tipset, ska kolla upp det!
16.03.14 22:50
För den som inte vet vad 'metadata' är:

Metadata är 'data om data' som t.ex. titeln på en bok, författarens namn, utgivningsdatum, etc. och själva datat är bokens huvudtext, innehåll, handling.

Inom digitala fotografin brukar metadata oftast innebära i bildfilen tillagd information om bilden.
T.ex.
• Datum då bilden togs
• Vilken kamera användes, namn o modellnr.
• Kamerans inställningar
• Geografisk position (om kameran har tillgång till en GPS)
• Och mycket, mycket, mycket mer.

I detta fall är det metadata om hur bilden skall roteras som bråkar.

Jag vågar säga att alla kameror känner av om dom hålls i porträttläger eller i lanskapsläge. Många kameror ändrar då fotofilen så datat läggs i en sådan ordning att bilden blir 'stående', i porträttläge, när datat avläses.

Många moderna kameror dock, bryr sig inte om detta, av olika orsaker. Oftast då för att bildens rotering redan registrerats i metadatat och därmed får bilden rätt rotation.

Ett problem är dock att alla program läser inte metadatat utan öppnar filen som den är, dvs oroterad.

Om så är fallet så är det lättare att själv rotera bilden i program som Cheese än att försöka få programmet som ska visa bilden (bloggmotorer etc) att läsa metadata rätt.

Orsaken till att jag rekommenderar programmet Cheese är p.g.a. att Cheese kan nämligen rotera en jpg-fil utan bilddataförlust (eng. term 'lossless rotation'), något som inte ens Photoshop kan göra.

JPG-formatet kapar enorma mängder bilddata ur en bild för att få ner filstorleken. Komprimerar man en bild väldigt hårt i jpg-format så ser man den där klassiska 'pixligheten', speciellt i bilder med stora kontraster och skärpa.

Varje gång du sparar om en jpg så tar programmet den redan 'pixliga' bilden och 'pixlar' till den ännu mer, för varje sparning så försvinner mer och mer bilddata ur bilden, skulle du göra tillräckligt många gånger så skulle bilder blir till 'gegga'.

Här kan du se vad som händer om man sparar om en jpg (med olika inställngar) 2048 ggr.

http://www.youtube.com/watch?v=NzsbjwuWYYI

Det cheese gör är att programmet filtrar inte igenom bildatat genom en jpg-algoritm utan på ett mycket smidigare sätt flippar om bilddatat så att, enkelt beskrivet, den pixel som är i nedre vänstra hörnet nu flyttas till övre vänstra o.s.v. Det innebär att du kan rotera dina jpg-filer hur mycket som helst utan att riskera bortfall av bilddata.

Praktiskt va?
tommix17.03.14 kl. 12:04

Fd Stadin flicka, nuförtiden DJ Esbobo.
Tvåspråkig, sångglad, språkintresserad musikdiggare som bor i Esbo med man (Pandan) och barn (Bouncy).
Försöker lära sig spela ukulele och har en svaghet för Eurovisioner.

Arbetssökande, goda tips tages gärna emot!

catten.ratata(a)gmail.com

Gilla Catten på Facebook


Martti (2010-2014), som under fyra år var en kär familjemedlem.


Min andra blogg: Oravahuone

iLike:

 

Follow on Bloglovin